Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan Türkiye'nin Afrika politikasının yer altı zenginlikleri ve değerli madenleriyle ilgili olmadığını söyleyerek, "Bilhassa Afrikalı dostlarımızın, kardeşlerimizin gülen yüzüne ve samimiyetine baktığımızı ifade etmek istiyorum. Ve politikamızı bu eksende, bu anlamda geliştiriyoruz" dedi.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Gambiya Ticaret, Sanayii, Bölgesel Entegrasyon ve İstihdam Bakanı Kebba S. Touray bir araya geldi. Ekonomi Bakanlığı'nda gerçekleşen görüşmenin ardından ise iki ülke arasında 'Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması' imzalandı.
Anlaşmaların imzalanmasının ardından bir konuşma yapan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin hali hazırda şuanda 86 ülke ile 'Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması'nın mevcut olduğunu söyleyerek, bu anlaşmaların 75'inin şuanda yürürlükte olduğunu kaydetti. Gambiyalı Bakanın Ankara'ya dördüncü kez geldiğini söyleyen Bakan Çağlayan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Türkiye'nin Afrika'ya bir bakış açısı, bir politika stratejisi son derece önemlidir. Ve bizim Afrikaya bakışımız; tamamıyla yabancıların baktığı gibi yer altındaki zenginliklerin, değerli madenlerin, petrol değil, yerin üstündeki insanlara, o insanlığa bakış açımızdan ibaret olduğunu her fırsatta ifade ediyoruz. Ve bil hassa Afrikalı dostlarımızın, kardeşlerimizin gülen yüzüne ve samimiyetine baktığımızı bilhassa ifade etmek istiyorum. Ve politikamızı bu eksende, bu anlamda geliştiriyoruz."
"FİRMALARIMIZ GAMBİYA'YA YAPACAKLARI YATIRIMLARDA KENDİLERİNİ GÜVENDE HİSSEDECEK"
Bakan Zafer Çağlayan, Türkiye'nin Afrika ile olan ilişkilerinin 1555 yılına kadar gittiğini söyleyerek, "Türkiye her zaman Afrika insanın her türlü sömürüden uzak, özgürce yaşamasını kendisine ilke edinmiştir" dedi. Türkiye'nin Afrika7da 10 yıl önce 12 büyük elçiliği varken, bugün bu sayının 31'e çıktığını belirtti.
Türk Hava Yolları'nın 23 Afrika ülkesinde tam 33 noktaya uçuş yaptığını kaydeden Bakan Çağlayan, Gambiya'nın Başkenti Banjul'a da direk uçuş için görüşmeler yapıldığı bildirdi. İki ülke arasındaki ilişkilerin gelişme noktasında olduğunu ifade eden Çağlayan, bu ilişkilerin ise son dönemde 6 kat arttığını söyledi ve "Ticaret hacmimizi önümüzdeki dönemde 100 milyon dolara çıkartmayı konuştuk" dedi.
Gambiya'nın alt yapı ve üst yapı çalışmaları noktasında Türk firmalarının görev almasından son derece mutlu olacaklarını mevkidaşına ilettiğini söyleyen Çağlayan, "Firmalarımız Gambiya'da yapacakları yatırımlarda mutlaka kendilerini güvende hissedeceklerdir" diye konuştu. Çağlayan ayrıca, kendisinin de Türk iş dünyasıyla birlikte uygun bir zamanda Gambiya'ya ziyaret gerçekleştirmesinin söz konusu olduğunu kaydetti.
"TÜRKİYE'NİN ATILIMLARINI AFRİKA MEMNUNİYETLE KARŞILIYOR"
Bakan Çağlayan'ın ardından bir konuşma yapan Gambiya Ticaret, Sanayii, Bölgesel Entegrasyon ve İstihdam Bakanı Kebba S. Touray, imzalanan anlaşmalarla Türkiye ve Gambiya arasındaki ilişkiler açısından çok önemli bir adım atıldığını söyledi. "Türkiye'nin gerçekleştirdiği atılımları Afrika'nın büyük bir memnuniyetle karşıladığını belirtmek isterim" diyen konuk Bakan, "Siyasi düzeyde iki ülke arasında çok iyi giden ilişkiler var" şeklinde konuştu.
İki ülkenin de karşılıklı olarak büyükelçilikleri bulunduğuna dikkat çeken Gambiya Ticaret Bakanı Touray, "Biz bu ortaklığın karşılıklı fayda ilişkisine dayandığı noktasında hemfikiriz. Diğer taraftan Türkiye'nin ne kadar büyük ve önemli bir ülke olduğunu biliyoruz" dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz