YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bakan Çağlayan: Petrol fiyatlarındaki artış dış ticaret açığını büyütecek

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ocak ayında 7 milyar dolarlık dış ticaret açığının 1 milyar dolarlık...

Bakan Çağlayan: Petrol fiyatlarındaki artış dış ticaret açığını büyütecek

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ocak ayında 7 milyar dolarlık dış ticaret açığının 1 milyar dolarlık kısmının petrol fiyatlarındaki artıştan kaynaklandığını belirterek, “Şubat ayında bu rakam biraz daha artacak. Çünkü fiyatlar bu kadar yüksek değildi.” dedi.

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Sektör Buluşması, Bursa’da Hilton Otel’de gerçekleştirildi. Toplantıya; Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Vali Şahabettin Harput, SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yörük, SÜTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz’ın yanı sıra sektör temsilcileri katıldı.

Bakan Çağlayan, program çıkışında gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir basın mensubunun, “Yunanistan’ın yerini, belirsizlik kriteri olarak petrol fiyatları almak üzere yorumları yapılıyor. Bunun, bizim ihracatımız açısından etkisi ne olur?” sorusu üzerine Bakan Çağlayan, Türkiye’nin geçen yıl 54 milyar dolar olan enerji ithalatının 2010 yılında 38,5 milyar dolar olduğunu hatırlattı.

“DÜNYAYA ENFLASYON OLARAK YANSIYACAK”

Petrol fiyatlarının, 2010 yılında 75 dolar seviyesindeyken 2011 senesinde 95-100 dolar mertebesine yükseldiğini vurgulayan Çağlayan, şöyle konuştu: “Brent petrol fiyatı bugün 122-125 dolar seviyesinde olabilir. Daha fazla artmasından endişe ediliyor. Petrol fiyatları bugünkü hali ile yani 122 dolar seviyesinde kalır ise 2012’de en az 10 milyar dolar ilave yansıması olacak ve Türkiye’nin enerji faturası 65 milyar dolar olacak. Tabi ümidimiz bu kadar yükselişin olmaması. Beklentimiz bu. İster istemez tüm hesaplarımızı gözden geçirmemizi ortaya çıkartacak. Petrol fiyatlarının artması sadece Türkiye’yi ilgilendirmiyor. Petrol kullanan bütün ülkeler açısından bu son derece önemli hale gelecek ve dünyaya bir enflasyon olarak yansıyacak. Fiyatların çok yüksek olması dünyada belli bölgelerde ekonomik ve sosyal krizlerin sürdüğü bir ortamda ister istemez durgunluk ortamında bir fiyat artışına sevk ettirecek. Biliyorsunuz 2012, 2011 yılı kadar büyüme rakamlarına sahip olmayacak. Böyle bir ortamda ana girdi olan petrolde fiyatların yüksek olması dünya ekonomisini olumsuz etkileyecek.”

“PETROL ÜRETEN ÜLKELER ÜRETİMLERİNİ ARTIRACAK”

Petrol üreten ülkeler üretimlerini biraz daha artıracaklarını tahmin ettiğini ifade eden Bakan Çağlayan, şöyle devam etti: “Bu anlık olan fiyat artışları ve gerilemeleri sektörü ister istemez rahatsız ediyor. Biz aslında petrol fiyatlarındaki artışın Türk ekonomisine yansımasını ilk ayda gördük. Biliyorsunuz ocak ayı ithalat ihracat rakamları açıklandı. Ocak ayı, 2011’deki aylık ithalat rakamlarının altına düşen bir ay oldu. 17 milyar dolar civarında bir ithalat rakamına ulaştık. İhracatımız son derece önemliydi. 7 milyar dolarlık bir dış ticaret açığımız oldu. Bu rakamın sadece bir milyar doları petrol fiyatlarındaki artıştan kaynaklandı. Şubat ayında biraz daha bu artacak. Ocak ayında fiyatlar bu kadar yüksek değildi. Hesaplarımızı buna göre tanzim edeceğimizi belirtmek isterim.”

Bu sene biz cari açık konusunda çok önemli plan ve hedefler koyduklarının altını çizen Çağlayan, bugün ki fiyatlarla gitmesi halinde bile 10 milyar dolarlık enerji faturasının karşılarına çıkacağına işaret etti.

“YENİ TEŞVİK SİSTEMİNDE YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI DA VAR”

Petrol tüketimi konusunda herkesin duyarlı olmasını isteyen Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün Türkiye, maalesef geçmişte yapılan hatalı enerji politikalarından dolayı elektrik üretiminde, doğalgazı yüzde 52 oranında kullanan tek ülke. Doğalgazı üreten ve doğalgaz zengini ülkeler bile elektrik üretiminde Türkiye’nin kullandığı rakamları kullanmıyor. Biz hükümet olarak hem cari açık hem maliyetlerin azaltılması hem daha fazla yatırım sağlanması açısından yenilenebilir enerji kaynaklarına süratle dönüyoruz.”

Haftaya, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacak yeni teşvik sisteminde bunu dikkate aldıklarını belirten Bakan Çağlayan, “Maalesef Allah bize doğalgaz vermemiş, petrol vermemiş. Dışa bağımlı bir ülkeyiz. Türkiye gelişen bir ülke. Şimdi bunu petrol ve doğalgaza bağlı olmayacak enerji kaynakların yönelmemiz gerekiyor.” diye konuştu.

“YUNANİSTAN FİİLEN İFLASLA KARŞI KARŞIYA”

Ekonomilere Yunanistan ekonomisinin getireceği ciddi bir sıkıntı olduğuna dikkat çeken Çağlayan, sözlerini şöyle tamamladı: “Bugün 8 mart sadece dünya kadınlar günü değil, Yunanistan’ın borçlarının takasının yapılacağı son gündür. Yaklaşık, 20 Mart'ta bu takasların bitmesi gerekiyor. Talep toplamanın son günü bugün. Yeterince tahvil takası gerçekleşmezse bir kere Yunanistan yani fiziki olmasa bile fiili bir iflasla karşı karşıya gelecek. Yunanistan kağıtlarını elinde bulunduran ülkelerin ekonomisinde ciddi sıkıntılar oluşturacaktır.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler