YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bakan Çağlayan: "yunanistan Euro Bölgesi'nden Dışlanırsa Halk Ciddi Zarar Görür"

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden herhangi bir şekilde dışlanması veya ayrılması durumunda Yunan...

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden herhangi bir şekilde dışlanması veya ayrılması durumunda Yunan halkının bundan çok ciddi zarar göreceğini belirterek, "Arkasından başka ülkeler sıraya girer. Bu, bizim temennimiz değil" dedi.

Bakan Çağlayan, Hilton Garden Inn Otel'de düzenlenen Yatırım Tanıtım ve Destek Ajansı'nın danışmanlar toplantısına katıldı. Toplantıda konuşan Bakan Çağlayan, Türkiye'nin siyasi ve ekonomik istikrarıyla, bütçe açıklarıyla Avrupa'nın 23 ülkesinden daha başarılı olduğunu ifade ederek, "Şu anda 1,3 Türkiye'nin bütçe açığı. 23 Avrupa ülkesi bizim gerimizde kaldı. Devletin iç ve dış borçlarının milli gelire oranında Avrupa'nın 21 ülkesi bizim arkamızdan nal topluyor" diye konuştu.

Türkiye'ye bundan 10 yıl önce 'hasta' diyenlerin, şimdi kendilerinin yoğun bakım çadırında olduğunu ifade eden Çağlayan, "İsteriz ki onlar bir an önce çıksın çadırdan. Tabii ki temennimiz onların sağlığına kavuşması" dedi.

Bakan Çağlayan, Yunanistan'ın içinde bulunduğu ekonomik duruma da değinerek, şunları söyledi:

"Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkıp çıkmayacağı konuşuluyor ve bu konuda bilhassa Yunanistan'ın Avrupa Birliği üzerindeki etkisi her yerde konuşuluyor. Berberler oturdu ama berberler beceriksiz çıktı. 'Nasıl saç tıraşı yapalım Yunanistan'a? 3 numara mı yapalım, alaburus mu, enseden mi biraz alalım' derken Merkozy çifti bugün Yunanistan ve Avrupa'yı ciddi sıkıntıya soktu. Yani bu konuda Avrupa'nın en büyük problemi lider olamayışı, bu krizi yönetecek bir lidere sahip olmayışı."

Türkiye'nin 2008'den bu yana küresel krizi tarihinde ilk defa IMF'siz başardığını anımsatan Çağlayan, "IMF Başkanı bana geçen hafta dedi ki 'sizin bize ihtiyacınız yok ama bizim size ihtiyacımız var.' Hatta devamında dedi ki 'sizden çok memnunuz böyle gidin ama böyle giderseniz işsiz kalırız.' Evet, ben eskiden sanayi odası başkanıyken IMF memurları Türkiye'nin sayesinde maaşlarını alabiliyor diye söylerdi. Ama bugün şükürler olsun 4 sene boyunca IMF desteğine ihtiyacı olmaksızın, IMF çıpasına tutunmak yerine, Türkiye çıpasına tutunarak bir tarih yazmış bir ülkenin Ekonomi Bakanı bunları söylüyor" dedi.

"FRANSIZ HALKI SARKOZY'İ TIRAŞ ETTİ"

Çağlayan, Yunanistan'ın durumunun iyiye gitmesini ümit ettiklerini ancak iyi gözükmediğini söyledi. "Merkozy berberlik firması tıraş konusunda karar veremedi ne olacağına" diyen Çağlayan, "Hatta onlar 'nasıl tıraş yapalım' derken Fransız halkı Sarkozy'i tıraş etti, siyasetten sildi" ifadelerini kullandı.

Avrupa'da yaşanan ekonomik sıkıntının ister istemez bizim Türkiye'yi de etkilediğini anlatan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin kardeşi, dostu, komşusu olan Yunanistan için gerçekten üzüldüklerini söyledi. Çağlayan, Yunanistan'ın bugün yaşadığı sıkıntıları bir dönem Türkiye'nin de yaşadığını belirterek, "Çünkü o sıkıntıları biz yaşadık. Yunanistan'ın bugün yaşamış olduğu o sıkıntıyı, o filmi 2001'de gördük. 1 milyar dolar borç almak için IMF'nin kapısında yattık. Eğer o 1 milyar doları Türkiye alamasaydı o gün memurunun maaşını dağıtamayacaktı. Şimdi bunu söylerken biz ekonomik başarı gerçekleştirmiş bir ülkenin üyesi olarak bunu söylüyorum. Niyetim Yunanistan'ı kötülemek değil" şeklinde konuştu.

"DOUBLE S&P'NİN DEĞERLENDİRMESİ TÜRKİYE AÇISINDAN HİÇBİR ŞEY İFADE ETMİYOR"

Bakan Çağlayan, Türkiye'nin kredi notunu pozitiften durağana çeviren uluslar arası kredi derecelendirme kuruluşu S&P'u da eleştirerek, "Aldırış etmiyoruz, kayda değer dahi görmüyoruz double S&P. S&P'ydi, ben şimdi ismini değiştirdim double S&P yaptım. Çünkü çifte standart&P koydum adına. Double S&P, Türkiye ile ilgili bir yorum getirirken, aynı gün Yunanistan'a da önemli bir artış verdi. Yani kendi bacağına sıktı ve bugün double S&P'nin yaptığı değerlendirme Türkiye açısından hiçbir şey ifade etmezken, dünya piyasalarında Türkiye açısından hiçbir şey ifade etmezken bu kuruluş kendi itibarını bitirdi. Çünkü bu kuruluşun sabıka kaydı daha önce de var. Daha önce de bugün yoğun bakım çadırında hayat ünitesine bağlı olan İzlanda ve İrlanda'nın da puanlarını yükseltmişti. Şimdi Avrupa'nın ciddi bir çalkantıdan geçtiği bir ortamdayız" dedi.

Türkiye'nin, Avrupa'nın oksijen çadırı ve temiz hava sahası olduğunu belirten Çağlayan, Avrupa'nın akciğerlerine en rahat hava dolduracağı ortamın Türkiye olduğunu söyledi. Çağlayan, "Çünkü 4 saatlik uçuş mesafesinde Türkiye son derece önemli bir yere sahip Avrupa açısından. Avrupa'da üretim maliyetleri yükselmiş, çalıştıracak insan bulamıyor. Eski günlere dönmek istiyor, dönemeyecekler. Çok hak verdiler zamanında, olmayanı harcadılar. Adeta miras yedi gibi. Şimdi her harcamanın, yediği yemeğin faturasını ödeme zamanı geldi. Şimdi Yunanistan'ın içinde bulunduğu sıkıntı, eğer Euro Bölgesi'nden herhangi bir şekilde dışlanır veya ayrılırsa Yunan halkı bundan çok ciddi zarar görür. İki arkasından başka ülkeler sıraya girer. Bu bizim temennimiz değil. Bundan 2 ay önceydi galiba borçların yeniden yapılandırılması takası söz konusuydu. İlk badire atlatıldı ama bugün yine 436 milyar Euro borç ödemesi var ve zannediyorum bugün vadesi doluyor. Ödenip, ödenmeyeceği konusunda bir şey yok. Ümit ediyoruz ki inşallah öder. Ödeyemezse bir ülke temerrüde düşmüş olacak" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler