HABER

Bakan Çağlayan'dan "çek" uyarısı

ANKARA(ANKA)-Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türk Ticaret Kanunu'nun iyi niyetli çek sahiplerini korumaya yönelik "Ödemeden Men" talimatına ilişkin hükümlerinin bazı kişiler tarafından kötüye kullanıldığını bildirerek, iş dünyasına uyarılarda bulundu.

Bakan Çağlayan yaptığı açıklamada, bazı kişilerin aldığı mal karşılığı kestiği çekin ödemesini Türk Ticaret Kanunu'nun 711. maddesinin 3. fıkrasına dayanarak "rızam hilafına kesilmiştir" gerekçesiyle muhatap bankaya yazılı talimat vererek durdurduğuna işaret etti. Çağlayan, "Sorunun çözümü için, Adalet Bakanlığı ve Türkiye Bankalar Birliği ile görüşüyoruz. Bu noktada, sattığı mal karşılığında çek alan ticaret erbabının, çekin borçlu tarafından verildiğinin ispat ve tevsiki yönünden ayrıca çek alım bordrosuna bağlamasında yarar vardır" dedi.

Ticaret yaşamında "güven" unsurunun önemine işaret eden Çağlayan, çekin bir kredi değil, ödeme aracı ve talimatı olduğunu, çek sistemini zaafa uğratabilecek uygulamaların, ticarete zarar vereceği ve kullanıcıların da ticari hayatını zorlaştıracağını anlattı.

-"ÇEKİN ARKASINA ÖDEME NEDENİNİ YAZIN"
Bakan Çağlayan, çek hamillerinin bankalardan; çekin arkasına "ödememe nedeni ve çekle ilgili hesapta para bulunup bulunmadığına dair ibarenin yazılması"nın talep edilmesinde yarar olduğunu vurguladı. Çağlayan "Zira ‘ödemeden men', gerekçenin haksızlığı ya da hesapta para bulunmaması durumunda keşideciyi ‘karşılıksız çek düzenleme suçunun' faili haline getirebilecektir" dedi.

Çağlayan, çeklerde yaşanan bu soruna karşı ayrıca şu uyarılarda bulundu:
"Keşideci tarafından haksız verilen ödememe talimatı nedeniyle çek bedelini tahsil edemeyen çek hamili, mahkemeye başvurarak çekle ilgili ihtiyatı haciz kararı alıp uygulatabilir, bedelinin ödenmemesinden dolayı icra takibine geçebilir. Çünkü borçlu keşidecinin tek taraflı iradesi ile elde ettiği ödemeden men durumu hamilin çekten doğan yasal haklarını kullanmasına engel değildir.
Ticaret erbabı tarafından çek alınırken, ciranta ya da borçlu tarafından verildiğinin ispat ve tevsiki yönünden, ödemenin ayrıca ‘çek alım bordrosuna' bağlanması ve çeki teslim edenin imzasının alınması önemli ve yararlı olacaktır.
Bu çerçevede, sorunun giderilmesine dönük olarak Adalet Bakanlığı ile birlikte çalışmalara başlanmış, Türkiye Bankalar Birliği'yle temas kurularak, bankaların ilgili mevzuatı tam ve eksiksiz uygulamaları konusunda gerekli bildirimde bulunulmuştur."

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler