CNN Türk'te Hakan Çelik'in sorularını yanıtlayan Bakan Çelik, vize serbestiyle ilgili Avrupa Birliği'ne rest çekti.
Çelik, 'Türkiye vize serbestisi açısından herşeyi yapmıştır. Biz kağıdımız hazırladık. Mayıs'yta veeceğiz. Kabul etmezlerse onlar bilir. Terörle mücadele yasasıyla ilgili bir değişikliK yapmayız. Bizim güvenliğimiz için önemlidir. Eğer bu önerilerimiz kabul edilmezse Egedeki mükellefiyetlerimizi yerine getirmeyiz' dedi.
ÇELİK'TEN AB'YE: 16 NİSAN'DAN SONRA OTURUP KONUŞMALIYIZ
Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, 16 Nisan Anayasa Değişikliği Referandumu'ndan önce, Habertürk'te yayımlanan programda, Türkiye ve AB arasındaki ilişkilerle ilgili bir soru üzerine hakkaniyetli ve ilkesel temellere dayanarak yürütülen ilişkilerin iki tarafın da çıkarlarına olduğunun altını çizerek, "Biz ne için Türkiye'nin AB hedefini stratejik bir perspektif olarak koyduk? Türkiye'nin milli çıkarları için doğru bir yaklaşım olduğu için" ifadelerini kullanmıştı.
Çelik, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinde çok büyük kazanımlar elde ettiğini dile getirerek "AB ile tam üyelik müzakerelerine başlamamız gayri safi milli hasılamızdan milli gelirimize kadar çok pozitif etkiler yaptı" demişti.
‘AB İLE İLİŞKİLERDE KRİZİN EN DERİN NOKTASINDAYIZ'
Türkiye ve AB arasındaki ilişkiler çerçevesinde gelinen noktada AB tarafından Türkiye'ye yönelik objektif, ilkelere dayanan ve tek taraflı olmayan bir yaklaşım görülmediğinin altını çizen Çelik, "Gelinen noktada (AB ile ilişkilerde) krizin en derin noktasındayız. Buradan çıkabilmemiz için benim onlara önerdiğim şey, bir zirvenin yapılması gerektiğiydi" diye konuştu.
Çelik, zirve teklifinin AB tarafından da olumlu karşılandığını belirterek, ''Bu ilişki böyle yürümez. İki tarafın da çıkarına değil" dedi.
Türkiye'nin tarihsel olarak bir Avrupa ülkesi olduğu ve Avrupa'ya bir yabancı ya da misafir olarak yaklaşmadığını vurgulayan Çelik, Türkiye'nin Avrupa'nın geleceğine yönelik kaygılarının da olduğunu dile getirdi.
‘HER TÜRLÜ İLİŞKİYE KARAR VERECEK OLAN VATANDAŞTIR'
Çelik, Türkiye ve AB arasındaki ilişkilerin nasıl yürüyeceği konusunda bir karar verilmesi gerektiğini ifade ederek, "Bu ilişkide yeni bir yol bulamıyorsak, tabii ki netice itibariyle Türkiye'deki devlet hayatıyla ilgili her türlü ilişkiye karar verecek olan vatandaştır" değerlendirmesinde bulundu.
Çelik, Türkiye'nin AB ile ilişkilerin devamı konusunda vatandaşların karar vereceği güçlü bir zemine de gidilebileceğine dikkati çekti.