Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Eskişehir’de 4 kişinin ölümüyle neticelenen patlamayı soruşturmak üzere müfettiş görevlendirdiklerini belirterek, "Makine imalı için açılan iş yerinde patlayıcı imal etmişler" dedi.
Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde Maden Şehitleri Aileleri Dayanışma Derneği'nin açılışına katılan Bakan Çelik, iş sağlığı ve güvenliğinin insan hayatını doğrudan ilgilendiren konular olduğunu belirtti. Çelik, “Ufak bir ihmal ocaklar söndürüyor. ‘Efendim 1 kişi öldü’ deniyor. 1 kişi ölmekle kalmıyor ki, evde çocukları, hanımı, annesi, akrabaları ölüyor. Çok kişi geleceğe dair umutlarını kaybediyor" diye konuştu.
Eskişehir’de 4 kişinin hayatını kaybettiği patlamayı değerlendiren Çelik, olayı soruşturmak üzere müfettiş görevlendirdiklerini belirterek, “İlk tespitlere göre, makine imali için açılan bir iş yeri, patlayıcı imal ediyor. Resmiyette diyor ki, 'Ben burada makine imal edeceğim', ama ürettiği şeye bakıyorsunuz patlayıcılar. Neticesinde 4 arkadaşımız dün hayatını kaybetti. 4 kişi ölmedi dün Eskişehir'de, onlarca ailenin geleceğe dönük ümitleri yok oldu” dedi.
Türkiye'de iş kazalarının hala çok yüksek olduğuna dikkat çeken Çelik, “1990'dan bugüne çok ciddi düşüşler olmaya başladı. Mesela 1990'da 547 madencimiz hayatını kaybederken, 2010'da 131 kardeşimiz hayatını kaybetti. Düşüyor, ama bir kişinin bile hayatını kaybetmesi büyük bir olay. Bir kişi bile çok büyük sarsıntı meydana getiriyor. Hedefimiz bir kişinin bile hayatını kaybetmemesidir” diye konuştu.
Meclis’ten geçtiğimiz hafta geçirdikleri İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile ilgili çok sayıda tartışma olduğunu, uzlaşmazlıklar meydana geldiğini ifade eden Bakan Çelik, şunları kaydetti:
“Bu yasanın iki özelliği var. İki risk değerlendirmesi var. Yani sorumlu iş sağlığı güvenliği uzmanı maden ocağına girecek, eksiklik varsa maden ocağı çalıştırılmayacak. Bir iş yerine geldi baktı, şartların uygun olmadığını gördü, diyecek ki 'Bunu tamamla'. Ondan sonra buraya çivi çakılacak. 'Bunları tamamlamadan çalışma izni yok' diyecek. Bu düzenlemeyi içeren güzel bir yasayı meclisten geçirdik. Şimdi bu işin üç sac ayağı var. Bir, devlet kurallarını koyacak ve denetimini yapacak. İki, işveren her türlü tedbiri alacak. Üç, çalışan kardeşimiz de bu tedbirlere uyacak. Bunlardan birisi yerine gelmedi mi 'Kaza geliyorum' diyor işte. Üçünden birini devlet denetimini yapmazsa kurallarını sağlıklı koymaz, işveren tedbirlerini almaz, çalışan kardeşim de kurallara uymazsa 'kaza geliyorum' diyor.”
Kazalardan korunmak için herkesin üzerine düşen yükümlüleri yerine getirmesinin şart olduğunu ifade eden Çelik, “Bu kazalardan kurtulmanın yolu herkesin üzerine düşeni yapmasıdır. İnşallah bundan sonra kazaların çok daha az olduğu bir Türkiye olacak. Çalışan kardeşlerimizin, güvenli bir ortam yoksa çalışmama haklarını kullanmalarını ve bakanlığa şikayet etmelerini istiyorum. Hepsine kazasız bir çalışma hayatı diliyorum” dedi.
Madencilik sektörünün zor ve yüksek risk taşıdığını anlatan Bakan Faruk Çelik, “Madencilik ekmeğini taştan çıkarma mesleğidir. Madenci kardeşlerimizin yüzlerinin kara olması ekmek parasından kaynaklanıyor. Bunun için onlara büyük saygımız var, sevgimiz var. Bin bir çileyle hayatlarını ve ekmeklerini kazanmaktadırlar” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz