Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Mavi Marmara baskınının tarihe kara bir leke olarak düştüğünü söyledi. Çelik, "9 kişinin öldürüldüğü bu İsrail saldırısın meşru gösteren Palmer Raporu'nu tanımayacağını açıklayan İslam İşbirliği Teşkilatı (İTT) büyüklüğüne ve misyonuna yalışan bir tavır sergilemiştir." dedi.
İTT 57 ülkenin çalışma bakanını üye ülkelerdeki sorunları masaya yatırıp çözüm bulunması amacıyla İstanbul'da bir araya getirdi. Toplantıya Somali, Mısır, Mozambik ve pek çok ülkeden çalışma bakanı katıldı. Türkiye'yi temsilen toplantıya katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, dünyadaki gelişmelere ayak uydurulabilmesi için İslam ülkelerinin bu arenada söz sahibi olmaları gerektiğini söyledi.
Sorunların çözümü için sadece işbirliğinin yeterli olmadığı bu nedenle küresel arenada söz sahibi olmanın da gerekli olduğu dile getiren Çelik, Bu sebeple İTT bölgesel ve küresel sorunlar karşısında inisiyatif alan yatırım gücü yaptırım gücü olan etkinliği ve yetkinliği yüksek küresel bir aktöre hep birlikte dönüştürmeliyiz." dedi.
Türkiye olarak Filistin'de yaşana insanlık dışı muameleleri evrensel hukuk normları çerçevesinde dünyaya haykırmaya niyetli olduklarını aktaran Çelik, "Somut adımlarla bu düşüncemizi güçlendirmeye kararlıyız." şeklinde konuştu.
Çelik şöyle devam etti: "Geride bıraktığımız yüzyılda yaşanan iki dünya savaşı bölgesel savaşlar ve soğuk savaşın ardından dünyada tüm toplumları etkisi altına alan hızlı bir değişim ve dönüşüm yaşanmaktadır. Berlin duvarının kalınlığı ve Sovyetler Birliği'nin sarsılmaz denilen o ideolojisi bile bu değişimin ve dönüşümün önünde duramamıştır."
İslam toplumlarının yaşanan süreci iyi okuyarak yeni dünya düzeninde hak ettiği yeri almak durumunda olduğunu ifade eden Çelik, şu ifadeleri kullandı: "Kuşkusuz İslam ülkeleri bunu gerçekleştirirken temel değerlerinden asla vazgeçmemeli, askine bu değerlerin rehberliğinde hareket etmelidir. Ne acıdır ki bir zamanlar barışın sevginin hoşgörünün İslam coğrafyaları bugün savaş meydanlarına dönüşmüş;anlamı barış olan İslam hak etmediği negatif kavramlarla anılır olmuştur. Yan yana duran sefalet ve sefahat gerçeği de İslam coğrafyasının kaderi haline gelmiştir. Somali başta olmak üzere birçok Afrika ülkesinde milyonlarca kardeşimiz açlıkla karşı karşıya kalmıştır. Hiç kuşkusuz bu negatif görüntüyü pozitif görüntüye çevirmek sorunlara en kısa zamanda kalıcı çözümler üretmek ve topyekün İslam dünyasını muasır medeniyetler seviyesine İİT'nin değerli ve saygın üyelerinin en başta görevlerinden birisi olmalıdır."
İTT çalışma bakanları ile iş sağlığı ve güvenliği münasebetiyle ilk defa bir araya geldiklerini söyleyen Faruk Çelik, "Çalışma hayatının en hayati konularında biri olan iş sağlığı ve güvenliği konusunda yapacağımız iş birliğimizin çalışma hayatının diğer alanlarına da örnek olmasını diliyorum. 57 ülke üyesiyle dünyanın en büyük teşkilatına sahip olan İTT'nin kurulduğu günden bu yana İslam ülkelerinin sesini bütün dünyaya duyurarak bu alandaki boşluğu doldurduğunu düşünüyorum." dedi.
Öte yandan Çelik'in konuşması esnasında Mısır Çalışma Bakanı'nın tercüme aletinde sıkıntı yaşaması üzerine masaya vurarak ses almada güçlük çekiyorum diyerek tepki göstermesi dikkatlerden kaçmadı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz