Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, hükümetin memura teklif ettiği zam oranını açıkladı. Çelik, teklifi 2012 yılı için yüzde 3+3, 2013 yılı için yüzde 2+3 olarak belirlediklerini söyledi.
Toplu sözleşme görüşmeleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapıldı. Görüşme sonrasında soruları yanıtlayan Bakan Çelik, hükümetin memura teklif ettiği zam oranını açıkladı. Çelik, "Kamu işveren heyeti olarak, kamu görevlileri sendika heyetine teklifimizi sunmuş bulunuyoruz. Teklifimizde 2012-2014 dönemini kapsayan orta vadeli program ve 2012 yılı bütçesinde öngörülen hedefler doğrultusunda 2012 yılı için 3+3, 2013 yılı için 2+3 olarak artış oranlarını belirledik. Bu kamu heyetinin teklifi ve konfederasyonlardan, sendikalardan almış olduğumuz tekliflerin müzakerelerine ise çarşamba günü başlayacağız. Nihai olarak 21 Mayıs'ta bir araya gelip, nihai görüşlerimizi orada ifade etmiş olacağız" dedi.
Hükümetin zam oranı teklifini eleştiren Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu ise, "Dağ fare bile doğurmadı" diyerek, krizleri en iyi yöneten ülke olarak gösterilen Türkiye'nin krizle boğuşan Yunanistan'ın verebileceği gibi bir teklif verdiğini ifade etti. Gündoğdu, "3+3, 2+3 teklifleri en az iki katıyla masaya gelmiş olsaydı, anayasa değişikliği, toplu sözleşme hakkı ve büyüyen Türkiye ve bu büyüyen Türkiye'yi daha da büyütme doğrultusunda çalışanları motive eden bir yaklaşım olurdu. Türkiye'nin gerçek fotoğrafını yansıtan bir teklifle gelmelerini öneriyorum. Bu teklif yok hükmündedir. Bu rakamlar uzlaşı habercisi rakamlar değil" şeklinde konuştu.
15 Mayıs tarihinde 81 ilde ve yüzlerce ilçede bu teklifi kabul etmediklerini, müzakere edilebilir bulmadıklarını ifade eden Gündoğdu, kitlesel eylemlerle alanlarda olacaklarını söyledi. "Türkiye büyüyor, büyümeden hakkımızı istiyoruz. Hem ekmeğin büyümesinden yanayız, hem de büyüyen ekmekten hakkımızı istiyoruz" diyen Gündoğdu, Memur-Sen'in teklifini de 2012 için yüzde 16, 2013 için yüzde 14 ve 2012 için 120 TL taban aylığa zam, 2013 için 80 TL olarak açıkladı.
Türk- Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ise, teklifin 2 milyon 600 bin kamu çalışanını ve 1 milyon 800 bin emekliyi yok saydığını kaydederek, "Milyonlarca insanı ekonomik sefalete terk eden bir tekliftir. 2012 yılında enflasyon yüzde 3.9 olmuş. 3 aylık enflasyon ve bize yüzde 3 zam teklif ediyorlar birinci 6 ayda. Bunu hiçbir akıl sahibi insan açıklayamaz. Sadece yoğurt taleplerinin karşılandığı bir toplu sözleşme süreci yaşıyoruz. Bunu asla kabul etmiyoruz. Hükümetin adil gelir paylaşımı iddiasıyla örtüşmeyen bir tekliftir. Bu teklifin her kelimesini reddediyoruz" şeklinde konuştu.
Koncuk, bütün konfederasyonları 21 Mayıs'tan sonraki bir tarihte ortak iş bırakma eylemine davet ederek, "26 Mayıs'ta büyük miting yapacaktık. Onu iptal ediyoruz. Bu talepler, kararlar mitingle karşılanmaz. İş bırakma eylemi gerektirecek boyutta kamu çalışanlarını değersiz gören bir taleptir. Bunun cevabı mitingle olmaz. İş bırakma eylemiyle olur" dedi.
KESK Başkanı Lami Özgen de, bu teklifin bir toplu sözleşme teklifi olmadığını ifade ederek, ücretin yoksulluk ve sefalet ücreti olduğunu söyledi. Kamu emekçileri olarak bu tutuma kanmayacaklarını ve mücadele edeceklerini aktaran Özgen, "Ekmeğimizin ve alın terimizin karşılığını istiyoruz. Bu yaklaşım ve tutum, hükümetin kamu çalışanlarına yönelik sadaka tutumudur. Biz kul değiliz. Aylarca kamuoyuna müjde diye yansıtılan toplu sözleşme sistemi bugün çöktü" şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz