Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Sosyal devlette sosyal güvenlik açığına açık denmez. Mühim olan sürdürülebilirliği noktasıdır." dedi. Halen 49 yaş emekliliğin devam ettiğine dikkat çeken Çelik, "Türkiye’de hiç olmazsa 60 yaş emekliliği olmuş olsaydı, bu rakamlar çok daha farklı olurdu." diye konuştu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, sosyal güvenlik reformu sonuçlarına ilişkin genel bir değerlendirme ile 2012 yılı 6 aylık bütçe gerçekleşmelerine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Çelik, burada yaptığı konuşmada, 2012’nin ilk 6 ayı ile geçen yılın 6 aylık gerçekleşmelerini karşılaştırdı. Çelik, "Gelirlerde geçen yıl gerçekleşme 59.986 milyar; bu yıla ait gerçekleşme 66.067 milyar. Değişim ise yüzde 10.14 oranında… Giderlerde ise 2011 altı aylık gerçekleşme 68.319 milyar, 2012 altı aylık gerçekleşme ise 79.009 milyar. Buradaki değişim ise yüzde 15.65 civarında." dedi.
Kurumun gider dengesini etkileyen başlıca düzenlemeler arasında emekli aylıklarının yer aldığını belirten Çelik, "Emekli aylıklarında yüzde 16.83’lük bir artış olduğunu görüyoruz. Ayrıca emekli sayısında yüzde 5.16’lık bir artış söz konusu. Bunların etkisi ile giderlerdeki değişimi izah etme imkanımız var." diye konuştu.
2011 ile 2012 altı aylık gerçekleşme karşılaştırmasının kamuoyunda da tartışıldığını söyleyen Çelik, şöyle devam etti: "Bütçe transferlerinin 27.094 iken 2012 yılında 34.4’e yükselmesinin değerlendirmesi yapıldı. Burada üç husus var. Birincisi 2011 yılında prim yapılandırması neticesinde yaklaşık 4 milyar TL’lik bir nakit girdi sözkonusudur… Diğeri emekli aylıklarındaki artışlar, üçüncüsü ise devlet hastanelerine 600 milyon liralık ilave bir desteğin sağlanması. Gelirler açısından baktığımız zaman 2012 altı aylık bütçe ve 2012 altı aylık gerçekleşme karşılaştırmasında, bütçede 64.839 milyar gelir öngörülmüştür. Bu altı aylık dönemde 66.067 milyar lira gelir gerçekleşmesi oldu. 2012 bütçesi ile gerçekleşmeyi mukayese ettiğimizde, 77.411 milyar gider bütçe öngörülürken, 79.009 milyar gider söz konusudur. Yüzde 2’lik farkın nereden kaynaklandığını ifade ettim. Sadece, Sağlık Bakanlığı’na aktardığımız 600 milyonu ve emekli aylıklarındaki tabloyu dikkate alırsanız bu farkın nerelerde oluştuğunu görme imkanınız var."
2012 yılında sağlık hizmet sunucularının daha etkin ve verimli şekilde denetimlerinin yapılacağını belirten Çelik, "Doktordan, eczaneye varıncaya kadar bulunduğumuz mekanlarda fotoğraf çekme imkanımız var. Nerede risk alanı var bunu görebiliyoruz." dedi.
Biyometrik kimlik doğrulama sisteminin de devreye girdiğini anımsatan Çelik, bu sayede ciddi bir istismar alanının önüne geçildiğini vurguladı. Çelik, "Gitmediği halde, muayene olmadığı halde kimlik numaralarının bazı hastane ve hekimler tarafından kullanıldığını, az da olsa tespit ettik. Bu sistem nispeten yürürlükteki düzenlemenin olumsuzluklarını ortadan kaldıracaktır." diye konuştu.
Sosyal güvenlik alanında halen yapılması gereken bir çok düzenleme bulunduğunu söyleyen Çelik, “Bu ülkede halen 49 yaşında emeklilik devam ediyor. Dünyanın hiçbir gelişmiş ve gelişmekte olan ülkesinde böyle bir şey söz konusu değil. Bizde bu düzenleme, geçiş çok yayvan bir şekilde gerçekleştirildiği için, 2036 yılına kadar 60 yaş emekliliğini konuşacağız. Türkiye’de hiç olmazsa 60 yaş emekliliği olmuş olsaydı, bu rakamlar çok daha farklı olurdu… Türkiye tüm bu başarılarını, sistemin ciddi noksanlarına rağmen gerçekleştirebilmektedir.” dedi.
"SOSYAL DEVLETTE SOSYAL GÜVENLİK AÇIĞINA AÇIK DENMEZ"
Çelik, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, "Reform yapılırken, gerekçelerden biri de açıkların azaltılması idi. Şu an itibariyle açıklarda artış var. Sosyal güvenlik açıkları ne zamandan itibaren azalma gösterecek?" şeklindeki sorusu üzerine Çelik, "GSYİH ile bakmak gerekiyor. Açığı o şeklide değerlendirmek doğru bir yaklaşım. Aksi halde farklı rakamlar var, farklı değerlendirmeler yapılabilir. Sosyal güvenlik açıkları zaten olacak. Sosyal devlette sosyal güvenlik açığına açık denmez. Mühim olan sürdürülebilirliği noktasıdır. Biz de sosyal güvenlik reformu ile sürdürülebilir bir sürece girmiş olduğumuzu ifade ediyoruz. Özellikle GSYİH ile mukayeselere baktığımızda sürdürülebilir bir sürecin içindeyiz. Ama sistemin halen önemli sıkıntıları var. Siz genç yaşta emekliliği sürdürürseniz, sosyal güvenlik sisteminizde sıkıntılar bir müddet daha devam eder." şeklinde konuştu.
"MERDİVEN ALTINDA OLUP BİTENLERİ VATANDAŞIN DUYARLILIĞI İLE DAHA HIZLI BİR ŞEKİLDE ÇÖZÜME KAVUŞTURURUZ"
Paravan şirketlerle kurumun zarara uğratıldığı yönünde çıkan haberlerin hatırlatılarak, ne tür önlemler alınması gerektiğinin sorulması üzerine, Çelik toplumsal bir bilince ihtiyaç olduğunu aktardı. Sadece kamu denetimlerinin yeterli olmadığını aktaran Çelik, vatandaşın da ihbar mekanizmasını çalıştırmak zorunda olduğunu dile getirdi. Çelik, "Merdiven altında olup bitenleri vatandaşın duyarlılığı ile daha hızlı bir şekilde çözüme kavuştururuz." dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz