ANKARA (İHA) - Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, AB'ye tam üyelik için Türkiye'nin önüne konulan 10-15 yılın çalışma ve gayretle çok daha kısalacağını söyledi.
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, müsteşar, müsteşar yardımcıları ile 22 genel müdürünü dün akşam saat 21.30'da toplayarak, gece mesaisi yaptırdı. Bakan Çelik, AB ile ilk etapta ele alınacak konulardan biri olan eğitimle ilgili olarak Türkiye'deki eğitim sistemindeki eksiklikler ve yapılması gereken konularda yol haritasını belirleyecek. Başkent Öğretmenevi'nde başlayan toplantı sabahın ilk ışıklarına kadar sürdü.
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 25 Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde uygulanan eğitim sistemi ve istatistiki oranlar ile Dünya Bankası ve OECD'nin Türkiye'ye yönelik ilk, orta ve yükseköğrenime ilişkin hazırladığı taslak raporu ele aldı. Bakan Çelik, OECD'nin önümüzdeki hafta resmen açıklayacağı Türk Eğitim Sistemindeki 'Son Durum' raporun taslak metniyle ilgili raporda yer alan bilgilerin güncel olmadığını açıkladı. 20 Ekim 2005 tarihinde öncelikli olarak eğitimle ilgili AB uzmanlarının tarama sürecini başlatacağını 26 Ekim'de ise iki MEB uzmanının Brüksel'de eğitimle ilgili ele alınacak toplantıya katılacağı bilgisini bürokratlarına aktardıktan sonra Çelik, bakanlıkta mesai saatlerinin artırıldığını duyurdu. Çelik, bu konuda şunları kaydetti: "Bugüne kadar çok çalıştık. Bundan sonra adımlarımızı biraz daha açmamız lazım. Türkiye'nin rolantide çalışmaya tahammülü yoktur. Önümüze 10 yıllar 15 yıllar koyabilirler. Ama ben eminim ki bizim çalışmamızla ve gayretimizle bu süre çok daha kısa olacaktır. Bu bize bağlıdır. Müzakere sürecinde göstereceğimiz performans bugüne kadar özellikle Kopenhag kriterlerini yerine getirirken ortaya koyduğumuz performans gibi Avrupalı dostlarımız eminim ki şaşıracaktır. Bunu yapabilir miyiz? Evet yapabiliriz. O irade bizde ve arkadaşlarımızda var"
Bakan Çelik, artık Milli Eğitim Bakanlığı'nda mesai anlayışının 7 gün 24 saate çıkartıldığını belirterek, bu anlayışla ilgili örnekler verdi. Öğretmenlerin müracaatları ve öğrencilerin müracaatları ile bürokratik işlemlerde mesai mefhumunun delindiği kaydeden Çelik, "Arkadaşlarımız banka ve çeşitli işlerdeki mesai mefhumunu artık unutmuştur. Sabah 09'da başlayan akşam sekizde biten mesai kavramı bizde yok" diye konuştu.
Çelik, geçen yıl başlatılan 'il il Türkiye taraması' isimli çalışmanın bu sene de sürdürüleceğini, eğitimdeki problemlerin yerinde tespit edileceğini söyledi. Çelik, bu sene eğitim taramasını Hakkari'den başlatacakları bilgisini bürokratlarına açıklayarak, kış şartları ağırlaşmadan Muş ve Bitlis illerinin taramasının yapılacağını söyledi. Çelik, tarama gezilerinde bürokratların hafta için Ankara'da çalışacaklarını hafta sonlarında da illere giderek, tarama çalışmalarında bulunacaklarını kaydetti. Çelik, toplantının ilk bölümünün sonunda AB'nin müzakerede ele alacağı eğitimle ilgili tarama çalışmalarında bürokratlarına başarılar dileyerek, kapadı.
Oturumun İkinci bölümünde ise MEB'in Eğitim Araştırma ve Geliştirme Daire Başkanlığı'nca (EARGED) Dünya Bankası, OECD ile AB'nin hazırladığı 'Türkiye'deki Eğitim Sistemi' hakkındaki taslak raporlar hakkında bilgi aldı. Çelik, raporlarda yer alan çoğu bilgilerin güncel olmadığını ileri sürerek, Türkiye'de istatistiki çalışmaların doğru ve kesin olarak yapılmadığını, kurumlar arasındaki istatistiki bilgilerin birbirini tutmadığını kaydederek, rapora atıfta bulunup, Bakanlıktaki tüm birim amirlerine kendi alanlarıyla ilgili son istatistiki raporların hazırlanması talimatını verdi. Çelik, OECD raporunda güncellenmemiş bilgiler konusunun da kendileri için bir kılavuz olacağını ve önemsediklerini belirterek, bu raporların ilerde bilgilerin güncellenmesinin ardından değişeceğini kaydetti.