Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, dünyada yaşanan küresel ekonomik kriz sürecinde Türkiye'de bankaların aşırı muhafazakar ve tutucu bir davranış sergilediklerini ifade ederek, "Reel sektör olmayınca bankaların ne anlamı var. Bankaların asıl işlevlerini bugün yapmaları, asıl böyle ortamlarda ellerini reel sektöre açmaları gerekiyor" dedi.
Bakan Çelik, TİSK ve Personel Yönetimi Derneği (PERYÖN) tarafından düzenlenen "İstihdam Paketi ve Sosyal Güvenlikteki Yeni Düzenlemeler İşletmelere Ne Getiriyor" konulu sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, ABD merkezli küresel bir krizin yaşandığını ve bunun bütün dünya ekonomilerine etkilerinin olduğunu ifade ederek, "Dileriz kriz kısa süre içerisinde neticelenir. Ama bu kriz, alınan önlemler de kifayet etmez devam ederse öncelikle kredi maliyetlerinde yükselme, kredi temininde güçlükler ve talep daralması oluşturacaktır" dedi.
Türkiye'ye bakıldığında kamu maliyesinin, reel sektörün ve finans sektörünün çok olumlu bir noktada olduğunun görüldüğünü ifade eden Çelik, "Yalnız bu (krizden etkilenmeyiz, birilerinin etkilendiği kadar etkilenmeyiz) anlamına da gelmiyor. Öyle bir rehavet içerisinde olma lüksümüzün olmadığını da ifade etmek istiyorum. Baktığımız zaman Merkez Bankası görevini yapıyor, ciddi bir şekilde görevinin başında" diye konuştu.
Bankalara sitemi olduğunu belirten Çelik, bankaların bu süreçte aşırı muhafazakar, çok tutucu bir davranış içerisinde olduğunu savundu. Reel sektör olmayınca bankaların da bir anlamı olmayacağını kaydeden Bakan Çelik, bankaların asıl işlevlerini bugün yapmaları, asıl böyle ortamlarda ellerini reel sektöre açmaları gerektiğini söyledi. Çelik, bu krizi yönetmek için banka, siyaset ve reel sektörün beraber hareket etmesi gerektiğini belirtti.
Bakan Çelik, sosyal güvenliğin sürdürülebilir olması için bir adım atılması gerektiğini ve dolayısıyla "bu derli toplu" yasanın 1 Ekim tarihi itibariyle yürürlüğe girdiğini ifade ederek, 70 milyonu ilgilendiren bu kadar
büyük bir yasada eksikliklerini olabileceğini, eleştirilere açık olduklarını ve bunları değerlendirdiklerini belirtti. Ancak "sosyal güvenlik uzmanı" kimliği altında bazı kesimlerce yasa hakkında vatandaşların kafasının karıştırıldığını savunan Çelik, bunların "Hükümeti, Bakanı, Bakanlığı hedef alan yüzeysel yaklaşımlar olduğunu" ileri sürdü. Çelik, bu konu üzerinde herkesin sorumlu davranması gerektiğini belirterek, "Keşke bize zarar verseniz ama sosyal güvenlik çok şey kazansa" dedi.