HABER

Bakan Çelik'ten 'geçmişe' sitem

ANKARA (İHA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, hazırlanan yeni Sosyal Güvenlik Reformu Yasa Tasarısı Taslağı ile, çalışan annelere yönelik emzirme yardımının kesileceği ve yurt dışında çalışan gurbetçilerin emeklilik haklarının ortadan kaldırılacağına ilişkin medyaya yansıyan haberleri yalanladı.

Çelik, yeniden çalışan emeklilerin ödediği destek pirimlerinin artacağı ve aylık bağlama oranlarının düşeceğine ilişkin haberlerin de gerçeği yansıtmadığını söyledi. Bakan Çelik ayrıca, geçmiş hükümetlerin popülist yaklaşımları sonucu bugün sosyal güvenlik sisteminin 'kara deliğe' dönüştüğünü ileri sürerek, "Sistemin 1991 yılında 300 milyar TL olan açığı 3 yılda 134 kat artarak 39 trilyon TL'ye ulaştı" dedi.

Anayasa Mahkemesi tarafından bazı maddeleri iptal edilen ve bu nedenle yürürlük tarihi ertelenen Sosyal Güvenlik Reformu Yasa Tasarısı önümüzdeki Aralık ayında TBMM'ye gönderiliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın hazırladığı tasarı taslağı üzerinde sosyal taraflarla uzlaşma çalışmaları ise sürüyor. İşveren ve işçi kesimini temsil eden sosyal taraflar bugün bir kez daha Bakan Çelik başkanlığındaki toplantıda bir araya geldi. Çelik, Sosyal Güvenlik Kurumu'nda gerçekleştirilen toplantının açışında yaptığı konuşmada, Sosyal Güvenlik Reformu Yasası'na ilişkin gelinen süreci hatırlattı. SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur yasalarının bu güne kadar tam 266 kez değiştirildiğini belirten Bakan Çelik, bu durumun ahengi ve sistem bütünlüğünü bozduğunu vurguladı. 1990 yılına kadar kendi kendine yeten, hatta fazla veren sosyal güvenlik sisteminin bu tarihten sonra geçmiş hükümetlerin siyasi ranta yönelik uygulamaları nedeniyle 'kara deliğe' dönüştüğünü öne süren Çelik, kadınlarda emeklilik yaşının 38, erkelerde ise 43 olarak hayata geçirilmesini bu yanlışlara örnek gösterdi. Gelişmiş ülkelerde 4 çalışana karşılık 1 emekli düşerken, Türkiye'de 2 çalışana bir emekli düştüğünü ifade eden Çelik, bunun sisteme büyük zararlar verdiğini anlattı.

Geçmiş hükümetlerin gerekli tedbirleri almaması ve olayları politika aracı olarak kullanmaları nedeniyle bugün sosyal güvenlik sisteminin çökme aşamasına geldiğini kaydeden Bakan Çelik, "1991 yılında 300 milyar TL açık veren sistem 3 yılda 134 kat artarak 39 trilyon TL'ye ulaştı. Bu ülke bizim ülkemiz. Hazırladığımız taslağa yönelik eleştiriler olabilir, bunların tamamını saygıyla karşılıyorum. Ama bu konularda yanlış bilgilendirmelerin olmaması gerekir. Herkesin 'Bu gidişata nasıl dur denilebilir?" mantığı ile hareket etmesi lazım. Geçmişte siyasete günlük bakanlar sistemden siyasi rant elde etmiştir. Ama milletimiz daha sonra bunun hesabını sandıkta sormuştur. Bu taslakta gelecek nesillere yönelik düzenlemeler yer alıyor. Sosyal güvenlik sisteminin geleceği ve sürdürülebilirliği için çaba gösteriyoruz" şeklinde konuştu.

Bakan Çelik, taslakta, yurt dışında çalışan gurbetçilerin emeklilik haklarının ortadan kaldırılacağına ilişkin medyaya yansıyan haberlere tepki göstererek, bunun söz konusu olmadığını kaydetti. Çelik, yurtdışındaki işçilerin ve Türkiye'deki yakınları için işverenin prim yatırmaya devam edeceğini, gurbetçilerimizin uzun vadede kendi pirimlerini ödeyerek emekli olabileceğini kaydetti. Çelik, çalışan annelere 6 ay için 50 YTL olan emzirme yardımının kesileceği yönündeki iddiaları da yalanlayarak, "Biz bu yardımı en az 6 kat artırmayı planlayan bir çalışma içindeyken, 'emzirme yardımı kesilecek' diye değerlendirmeler yapılıyor" diye konuştu. Çelik, tekrar çalışan emeklilerin ödediği destek pirimlerinin artacağı ve aylık bağlama oranlarının düşeceğine ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığını kaydetti.

En Çok Aranan Haberler