Çelik, "Okullarda Toplam Kalite Yönetimi Uygulamaları Paylaşım Toplantısı"nın açılışında yaptığı konuşmada, eğitim kurumlarının dış görüntüsüne bazı standartlar getireceklerini belirterek, standart getirmenin "tek tip" olmak anlamına gelmediğini ifade etti. Bu konuda hazırladıkları "Kurumsal Kimlik" isimli kitabı yakında eğitim kurumlarına göndereceklerini anlatan Çelik, "Tabelalarımızda, dış mekanlarımızda, bahçe düzenlemelerimizde bir standart getireceğiz" dedi.
AB ile fiili müzakerelerin 12 Haziranda başladığını anımsatan Çelik, bilim ve araştırmanın birinci, eğitim ve kültür başlığının da ikinci sırada olduğunu kaydetti. Çelik, "Bizim belki en rahat olduğumuz alanlardan birisi eğitim alanıdır. Bizim AB ile yapısal olarak bir sıkıntımız yok, uyum açısından bir sıkıntımız yok. Yasalarımız açısından, eğitime yaklaşım açısından da bir sıkıntımız yok ama ekonomik güce, kaynağa dayalı eksikliklerimiz var. Biz bunun farkındayız. Ülkemizin ekonomisi iyileştikçe çok daha iyi bir noktaya varacağımız bilinmelidir" diye konuştu.
Çelik, açılışın ardından bir gazetecinin, "Bankaların, kredi kartı borçlarını öğrenciler üzerinden takip ettikleri, bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı'ndan bilgi aldıkları" yönünde haberler yayınlandığını anımsatması üzerine Çelik, 2004 yılında bir genelge yayımladığını hatırlattı. Çelik, şunları söyledi:
"Genelge, Araştırma Planlama Koordinasyonu Başkanlığı'nın haberi olmadan, yani Milli Eğitim Bakanlığı merkez teşkilatının haberi olmadan hiçbir okulumuzun öğrenci listelerinin veya o okulun öğrencilerin velilerinin listelerinin hiç kimseye verilmemesiyle ilgili. Dolayısıyla herhangi bir okulumuz, il veya ilçe milli eğitim müdürlüğümüz, okullardaki öğrencilerin kimlik bilgilerini, adreslerini, anne-babalarıyla ilgili bilgilerini bir şekilde eğer şu veya bu kuruluşa gönderiyorsa suç işliyor demektir."