Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “2007-2011 yılları SGK gelir gider açığı, 2007 yılında 25 milyar TL iken, 2011 yılında açık yüzde 35 azalarak 16 milyar TL oldu” dedi. Bakan Çelik, sendikalarla yaptıkları toplantıda Toplu İş İlişkileri Yasası’nın Meclis’ten geçmesi için Meclis’i olağanüstü toplama kararını görüştüklerini de söyledi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, 2008 yılında yapılan Sosyal Güvenlik Reformu’na yönelik analiz değerlendirmesi ve 2012 yılı projelerine ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. 2007-2011 yılları Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) gelir gider açığının 2007 yılında 25 milyar TL olduğunu söyleyen Çelik, 2011 yılında açığın yüzde 35 azalarak 16 milyar TL olduğunu belirtti. Çelik, gelir gider açığının GSYİH içindeki payının 2007 yılında yüzde 3 oranında olduğunu, 2011 yılında ise yüzde 1.3 seviyesine gerilediğini kaydetti.
Toplu İş İlişkileri Kanunu’na da değinen Bakan Çelik, bu kanunun Meclis’in gündemine geldiğini belirterek, “Uzlaşma da sağlandı ancak Meclis’in gündeminde çıkamadı. 904 işyerinden toplu sözleşme yapabilmek için yetki talebi oldu. Ancak bunu veremiyoruz, çünkü istatistikleri yayınlayamadık. Meclis tatil olduğu için işçi-işveren zam pazarlığına oturamadı. Sendikalarla bir toplantı yaptık ve olağanüstü Meclis’in toplanıp kanunun yayınlamasını görüştük. Yasa çıkmadığı an toplu sözleşme yapılamıyor ve işçi-işveren arasında bir tartışma yok, şuanda o konuma gelindi. Başbakan bu konuda uzlaşma istiyor. Biz şuanda bu uzlaşıyı sağladık ama Meclis tatil” dedi.
KAYIT DIŞI İSTİHDAMLA MÜCADELE
Kayıt dışı istihdamla mücadele çalışmalarının sürdüğünü vurgulayan Çelik, “Her ilde kayıt dışı istihdamla mücadele servisleri kuruldu. 60 ayrı kuruluşla protokol imzalandı. 10 ve üzeri işçi çalıştıranların ücretlerini banka kanalıyla ödemesi uygulaması başlatıldı. ‘Alo 170 Kayıt Dışı İstihdam Hattı’ faaliyete geçirildi. Bu hat sayesinde 40 bin 792 kişinin kayıt dışı çalıştığını ve 4 bin 197 işyerinin de tescilsiz olduğunu tespit ettik. Ayrıca 2008-2012 yılları arasındaki çalışmalarda 1 milyon 142 bin 467 tescilsiz sigortalı, 36 bin 867 tescilsiz emekli ve 79 bin 766 işyeri kayıt altına alınmıştır” diye konuştu.
Kayıt dışı istihdamla alakalı olarak sanat ve spor camiasında da sorunlar olduğunu ve görüşme yapıldığını açıklayan Çelik, ülke çapındaki ünlü bir futbolcunun bile asgari ücretli gösterilerek kayıt içinde kayıt dışılık yapıldığını ifade etti. Kayıt dışı istihdamla mücadelenin 2012 yılında da devam edeceğini vurgulayan Çelik, 2012 yılı projeleriyle ilgili olarak da şunları kaydetti:
“Meslek grupları için ‘meslek kodları’ geliştirilerek, ücret yönünden kayıt dışılığın önüne geçilecektir. Sosyal güvenlik denetmeni sayısı bin 500’e çıkarılacaktır. TÜİK’in ‘İşyeri Verileri Coğrafi Bilgi Sistemleri’ kullanılarak kayıt dışı işyerleri tespit edilecektir. Avrupa Birliği ile yeni projeler geliştirilerek risk analizi merkezi kurulacak.”
2011-2012 yılları 6 aylık gerçekleşme karşılaşmasında gelirlerin 2012 yılının ilk 6 aylık döneminde 2011 yılına göre yüzde 10,14 arttığını söyleyen Çelik, giderlerin 2012 yılı ilk 6 aylık döneminde yüzde 15,65 oranında artış gösterdiğini söyledi. Gerçekleşme karşılaştırmasında 2011-2012 yılı değişiminde yüzde 55,37 oranında artış olduğunu belirten Çelik, bütçe transferinde yüzde 27,08 oranında artış olduğunu kaydetti. 2012 yılı 6 aylık bütçe ve gerçekleşme karşılaştırılmasında gelir gider değişiminin yüzde 2,94 oranında arttığını söyleyen Çelik, bütçe transferinde ise yüzde 5,22 artış olduğunu ifade etti.
GENEL SAĞLIK SİGORTASINDA 2012 YILI PROJELERİ
E-reçete uygulamasına geçilerek reçete üzerinde yapılan usulsüzlüklerin önüne geçileceğini kaydeden Bakan Çelik, diğer projeler hakkında şunları söyledi:
“Risk odaklı denetim modellemesi ile klasik denetim anlayışından çıkılmış olacak. Avuç içi damar izi kimlik doğrulama yöntemiyle kişilere hastaneye gitmediği halde gitmiş gibi işlem yapılmasının önüne geçilecektir. Üniversite hastanelerinde global bütçe yöntemi ile hizmet alımına gidilecektir.”
Bilgi teknolojileri alanında da projeler olduğunu ifade eden Çelik, “Arşiv Yönetim Sistemi ile SGK hizmetlerini e-devlet yapısına uygun hale getireceğiz. ‘Sosyal Güvenlik Entegrasyon Projesi’ ile hizmetler elektronik ortamda tam otomasyonla sunulacaktır. Ankara Batıkent’te 58 bin 590 metrekare alan üzerine ‘SGK Veri Merkezi’ kurulacak. Altyapı yatırımları kapsamında 5 adet arşiv defo binası, 10 adet il müdürlüğü binası ve 56 adet sosyal güvenlik merkezi kurulacaktır” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz