YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bakan Davutoğlu, Dicle Üniversitesi’nde Konferans Verdi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Diyarbakır Dicle Üniversitesi’nde verdiği konferansta, Türkiye’nin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına...

Bakan Davutoğlu, Dicle Üniversitesi’nde Konferans Verdi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Diyarbakır Dicle Üniversitesi’nde verdiği konferansta, Türkiye’nin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girebilmek için ülkelerin arasından tek bir yolla sıyrılabileceğini belirterek, “Sınırlara saygı göstereceğiz ama çevremizdeki hiçbir sınırın duvar olmasına izin vermeyeceğiz. Sınırları bu Ortadoğu'daki değişim rüzgarı içinde kendi ve halklar iradesiyle iktidara gelen ve gelecek yönetimlerle birlikte bu sınırları anlamsızlaştıracağız. Onun için biz vizeleri kaldırma politikası izliyoruz" dedi.

Dicle Üniversitesi’nde “Büyük Restorasyon: Kadim'den Küreselleşmeye Yeni Siyaset Anlayışımız” başlıklı bir konferans düzenlendi. Konferansta konuşan Bakan Davutoğlu, “Aslında biz büyük bölgesel restorasyonun önünü açıyoruz. Bunu dediğimizde bize ne diyorlar biliyor musunuz, 'Yeni Osmanlıca'. Birilerini, Balkanlar'daki ve Ortadoğu'daki bazı milletleri bize karşı kışkırtmak için. Cumhuriyet’in 100. yılına bir hedef koyduk. Hedefimiz dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmek. Hedefimiz ilk 10’a girmek fakat diğer 9 ülke hangisi olacak? Bu 9 ülkenin hepsi hemen hemen kıta ölçekli ülkeler. ABD kendi başına bir kıta. Rusya, Kanada ile birlikte dünyanın en büyük ülkesi. Kanada, Brezilya bizden 10 misli büyük. Avustralya, Hindistan, Çin hepsi kıta ölçekli. Peki biz bunların arasından nasıl sıyrılıp çıkacağız? Arkadaşlar bir tek yolla bunu yapabiliriz. Sınırlara saygı göstereceğiz ama çevremizdeki hiçbir sınırın duvar olmasına izin vermeyeceğiz. Sınırları bu Ortadoğu'daki değişim rüzgarı içinde kendi ve halklar iradesiyle iktidara gelen ve gelecek yönetimlerle birlikte bu sınırları anlamsızlaştıracağız. Tel Abyad ve Akçakale arasında nasıl sınır yaşayabilir. Diyarbakır Musul'dan, Urfa Halep'ten koptuğunda bu hinterlandı yok olmaz mı? Batum ile Rize arasında soğuk savaşın sınırları devam etseydi, bugün ilişkiler gelişebilir miydi? Edirne neden bir çıkmaz sokak gibi olsun, Saraybosna'ya kadar açılmasın. Onun için biz vizeleri kaldırma politikası izliyoruz" dedi.

Bakan Davutoğlu, her görüştüğü dışişleri bakanı ile konuştuğu konunun vizeleri kaldırmak olduğunu belirtti. Eski siyaset anlayışının vatandaşı kontrol etmeye ve bir yerde tutmaya dayalı olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Bir yerde toplayalım, göçler yapalım, kontrol edelim anlayışı vardı. Çünkü insanına güvenmiyordu. Biz ise şimdi diyoruz ki; Diyarbakırlısı, Edirnelisi, İzmirlisi dünyanın her yerinde seyyar şekilde hareket etsin. Hareket ettikçe değer üretirler. Nereye giderlerse adım attıkları her yerde büyükelçiliğimiz olacak, adım attıkları her yerde o vatandaşlarımıza sahip çıkacağız" diye konuştu.

Davutoğlu, ‘kadim’ denilince akla ilk İpek Yolu'nun geldiğini de hatırlatarak, “Çin'den kalkardı o develer bizim üzerimizden, bizim derken, bütün Orta Asya'yı aşar Avrupa'ya ulaşırlardı. Şimdikinden daha kolay ulaşırlardı. Bu kadar sınır, teknolojik imkana rağmen bu kadar sınırda bekletilmez, bu kadar çok şeyle, işkence ile karşı karşıya kalmazdı her sınırda. İstiyoruz ki öyle bir bölgesel düzen kuralım ki, bütün bu hinterlandımızla en derinliğine kadar bütünleşelim. Asya'ya, Hint Okyanusu'na kadar. Onun için Somali de dahil bütün Afrika'ya açılım politikası takip ediyoruz. Ekonomik restorasyonumuzun temeli bu. Bunun için vizeleri kaldırıyoruz" dedi.

Bakan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aslında bir büyük bölgesel restorasyonun önünü açıyoruz. Bunu dediğimizde bize diyorlar ki 'Yeni Osmanlıca'. Birilerini, Balkanlar'daki ve Ortadoğu'daki bazı milletleri bize karşı kışkırtmak için. Osmanlı, Selçuklu, Artuklu, Mervani, Selahattin Eyyübi ile gurur duyarız, kim ne derse desin. Ancak şunu da sorarız. Bütün Avrupa sınırları kaldırıp bütünleşirken yeni Romacı, yeni kutsal Roma Germen İmparatorlukçu olmuyor da niçin biz 100 sene önce bir arada yaşayan halklar tekrar bir araya gelsin derken suçlanarak ‘Yeni Osmanlıca’ ilan ediliyoruz? Onlar ne derse desin bütün şehirlerimiz, kentlerimiz kendi hinterlandı ile buluşacaktır."

Diyarbakır'ın eskiden olduğu gibi Basra'dan gelenlerin Karadeniz'e kadar gittiği, Orta Asya'dan, İran'dan gelenlerin Akdeniz'e kadar gittiği kavşağın üzerinde olacağını belirten Davutoğlu, ekonomisinin de bununla canlanacağını kaydetti. Bakan Davutoğlu, "Burada iki yol var. Ya yeni bir siyaset ve düzen anlayışıyla bütün bu bariyerleri önce zihnimizde, sonra gönlümüzde, sonra fiiliyatta ortadan kaldıracağız ve daha büyük ölçeklere doğru hep beraber yürüyeceğiz. Türküyle, Kürtüyle, Arnavutuyla, Boşnakıyla, Arapıyla, her bir milletiyle yürüyeceğiz ya da bizi lime lime edip küçük parçalara ayırmaya çalışacaklar. İrademiz net ve açıktır. Artık bu parantez kapanmalıdır. Önce Sykes Picot haritaları ile, sonra sömürge yönetimleriyle, sonra suni çizilmiş haritalar üzerinde ortaya çıkan ve her biri diğerini suçlayan ulusçuluk ideolojilerine dayalı devlet anlayışlarıyla gelecek inşa edilemez. Sykes Picot'un bize çizdiği o kalıbı kıracağız" ifadelerini kullandı.

Bakan Davutoğlu, Dicle Üniversitesi’nde Konferans Verdi

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler