YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bakan Davutoğlu: İsrail Artık Bu Yeni Gerçeği Kabul Etmeli

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Filistin’in Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda ‘Üye Olmayan Gözlemci Devlet’ statüsü...

Bakan Davutoğlu: İsrail Artık Bu Yeni Gerçeği Kabul Etmeli

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Filistin’in Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda ‘Üye Olmayan Gözlemci Devlet’ statüsü kazanmasının önemli olduğunu söyledi. Alınan karardan gerekli derslerin çıkarılmasını umduklarını belirten Bakan Davutoğlu, Filistin halkının uğradığı baskı, zulüm ve tahkirin sona ermesini beklediklerini belirtti. Kararın ardından İsrail’den gelen açıklamaları da değerlendiren Davutoğlu, İsrail’in artık bu yeni gerçeği kabul etmesi gerektiğini belirtti.

Newyork’taki Birleşmiş Milletler Genel Kurul Toplantısı’na katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu İstanbul’a döndü. Davutoğlu, Atatürk Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi.

Newyork’ta BM Genel Kurulu’nun tarihi bir oturumuna katıldıklarını söyleyen Ahmet Davutoğlu, dün gece yapılan oylamada Filistin’in BM’ye 'Üye Olmayan Devlet' statüsünde kabul edildiğini hatırlattı. Oylamada 138 ülkenin Filistin’in üyeliğini kabul etmesinin önemli olduğunu aktaran Davutoğlu, “138 oy gibi bir kahir bir ekseriyetle Filistin devleti devlet olarak tanındı ve Birleşmiş Milletler’e üye olmayan devlet statüsüyle kabul edilmiş oldu. Öncelikle bu vesileyle Filistinli kardeşlerimizi tebrik ediyorum. Bu tarihi bir karardır ve sadece 9 ülkenin bu karara muhalefet etmesi dahi uluslararası toplumun, vicdanın Filistinli kardeşlerimizin yanında olduğunu açık bir şekilde göstermiştir.” dedi.

Filistin’in ilk aşmada BM Güvenlik Konseyi’ne tam üyelik müracaatında bulunduğunu dile getiren Bakan Davutoğlu, P5 üyelerinin onayı gerektiğinde, orada mesafe almanın mümkün olmadığını bildirdi. Filistin Devleti’nin ardından Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda üye olmayan devlet statüsü kazanılması sürecinin başlatıldığını aktaran Bakan Davutoğlu şöyle konuştu: “Bunun için de tabi 29 Kasım gibi Filistinliler açısından anlamlı bir gün olan, 1947’deki 181 sayılı kararın çıktığı ve Filistin Devleti’nin BM tarafından taahhüt edildiği günle, Filistin Dayanışma Günü’ne denk gelecek şekilde müracaat yapıldı.”

Yaptıkları değerlendirmelerde yaklaşık olarak alınan oy civarında oy beklediklerini aktaran Bakan Davutoğlu, bu çalışmalar sonucunda Filistin lehine 138 oyun alındığını ifade etti.

'FİLİSTİN TOPRAKLARI İŞGAL EDİLMİŞ DEVLET TOPRAKLARIDIR'

Oylama sonunda Filistin’in artık bir devlet olarak tescillendiğini vurgulayan Bakan Davutoğlu, “Biz eskiden beri Filistin’i devlet olarak kabul ediyorduk ama Birleşmiş Milletler’deki statüsü Filistin Yönetimi şeklinde, sivil toplum ile siyasi taraf olma arasında bir konumdaydı. Artık bu kararla Filistin devlettir ve Filistin toprakları işgal edilmiş devlet topraklarıdır. Bunu bu kararı önemsiz göstermeye çalışan ya da bu kararın barış sürecine olumsuz katkı yapacağını iddiasında bulunan çevrelere başta İsrail olarak öncelikle bu yeni durumu doğru değerlendirmeleri çağrısında bulunuyoruz. Eğer barış niyetleri varsa, yapılması gereken bu yeni durumla, iki devlet statüsünde masaya oturmaktır. Bir tarafın devlet, diğer tarafın da devlet olmayan adı konulmamış bir entite olarak müzakere yürütmesi zaten adil olmayan bur tutumdu. Şimdi en azından belli ölçülerde devlet olmak bakımından daha eşitlenmiş bir tablo söz konusu.” şeklinde konuştu.

Bu tarihi adımın 138 oy gibi rekor bir oyla alındığını söyleyen Bakan Davutoğlu, Filistin’i tanıyan devlet sayısının 132 olduğunu ve belirterek, Filistin Devleti’nin BM Genel Kurulu’nda ilan edilmesinin önemine işaret etti.

Oylama sonrasında Newyork’taki Türkevi’nde resepsiyon verdiklerini ve bunun Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ın Devlet Başkanı sıfatıyla katıldığı ilk resepsiyon olduğunu ifade eden Davutoğlu, Abbas’ın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile telefon görüşmesi yaparak teşekkür etme imkanı bulduğunu aktardı.

Alınan karardan gerekli derslerin çıkarılmasını umduklarını ifade eden Davutoğlu, Filistin halkına yönelik baskı ve tahkirlerine son verilmesini beklediklerini ifade etti. Davutoğlu, “Umarım Filistin halkı bu kez devlet olarak muhatap alınır ve inşallah 1967 sınırları içinde özgür Doğu Kudüs’ün başkent olduğu Filistin devleti fiilen de alandaki egemenliği itibariyle doğar.” ifadelerini kullandı.

'ABD’NİN KÜÇÜK BİR AZINLIĞIN YANINDA YER ALMASI BİZİ ÜZMÜŞTÜR'

Açıklamalarının ardından Bakan Davutoğlu, basın mensuplarının sorularını cevapladı. Gazetecilerin, ABD’nin kullandığı ‘Hayır’ oyunu ve barış sürecini etkileyecek bir karar olduğu yönündeki açıklamaları sorması üzerine Davutoğlu, “Maalesef ABD gerek kabul sonrası yaptığı açıklamada gerek daha önce ve sonra yapılan açıklamada ve kullandığı oyla bu kararın karşısında yer aldı. Doğrusu ABD gibi küresel bir gücün uluslar arası toplumun açık bir tavrı ki, uluslar arası toplumun vicdanını BM Genel Kurulu temsil eder, böyle bir kararda çok küçük bir azınlığın yanında yer alması bizi üzmüştür. Amerika Birleşik Devletleri’nin 9 üye ile birlikte 138 üyenin karşısında yer alması her şeyden önce doğrusu ABD yetkilerinin düşünmesi gereken bir husustur. ABD bizim müttefikimizdir, her konuyu kendileriyle açık bir şekilde istişare ederiz. Bu konudaki tutumumuz da kendilerince bilinir. Bundan sonra da Ortadoğu barış süreci konusunda tutumumuzu kendileriyle açık bir şekilde paylaşırız. Ümit ederiz ki ABD bu yeni durumu değerlendirir ve yine küresel bir güç olarak uluslar arası düzene, Ortadoğu’daki barışa en fazla katkı yapabilecek bir ülke olarak burada adaletin, uluslar arası vicdanın yanında yer alarak bundan sonraki barış sürecine katkıda bulunur. Bizim beklentimiz budur.” diye konuştu.

'İSRAİL GERÇEĞİ KABUL ETMELİ'

Basın mensuplarının İsrailli bazı yetkililerin kararla ilgili olarak “Filistinliler sabah uyandıklarında hiçbir şeyin değişmediğini görecekler.” açıklamasını sorması üzerine Bakan Davutoğlu, alınan kararın önemine vurgu yaptı. BM prosedürlerini ve işleyiş tarzını bilenlerin 28 Kasım ile 30 Kasım’ın artık farkı olduğunu bildiğini söyleyen Davutoğlu, İsrail’in artık bu yeni gerçeği kabul etmesi gerektiğini ifade etti. Bakan Davutoğlu şunları söyledi: “İsrail’in ve İsrailli yetkililerin bir an soğukkanlı bir şekilde düşünüp ‘Bu 138 ülkenin neden bizim karşımızda net olarak tutum aldı? 41 ülke neden bize destek vermedi de çekimser kaldı?’ sorusunu sormaları lazım. Hiçbir politika uluslar arası vicdandan kopuk bir şekilde yürütülemez ve hiçbir statüko uluslar arası vicdandan kopuk bir şekilde sürdürülebilir değildir. Ortadoğu’daki statüko sürdürülebilir değildir. Filistin halkının üzerinde bu zulüm, baskı devam ederken Ortadoğu da barıştan söz etmeye imkan yoktur.”

İsrail tarafının ‘Filistin halkı için değişen bir şey yoktur’ demekle ‘Dün yaptığımız gibi yarın da zulme devam edeceğiz’ demek istediğini aktaran Davutoğlu, Türkiye’nin de ‘Dün olduğu gibi yarın da İsrail’in zulmüne karşı durmaya devam edeceğiz ve Filistin halkının yanında olmaya devam edeceğiz.' cevabını vereceğini bildirdi.

Bakan Davutoğlu, İsrail yönetiminin bu yeni durumu değerlendirip buna göre daha barışçıl bir tavır takınması gerektiğini vurguladı.
Yarın İstanbul’da yapılacak Türk-Arap Forumu’nda son durumu değerlendireceklerini belirten Davutoğlu, “Hem Filistin konusunda bundan sonra atacağımız ortak adımları ele alacağız. Hem de Suriye’deki gelişmeler bağlamında Fas’ta yapacağımız Marakeş toplantısı öncesinde istişare imkanı bulacağız.” ifadesini kullandı.

Filistin’in Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) gidip gitmeyeceği yönündeki tartışmaların sorulması üzerine Bakan Davutoğlu, “Filistinlilerin bu haklardan feragat etmesini beklemek adil değildir. Eğer Filistinlilerin bu tür ellerindeki yeni durumla doğan haklarından bir müddet için feragat etmeleri bekleniyorsa, o zaman İsrail’in de başta yerleşim politikalarını durdurmak üzere başka adımlar atması gerekir. Filistin halkına yapılan zulümler açıktır. Uluslararası mahkemelere bu zulümleri götürmek Filistin Devleti’nin artık yetkisi dahilindedir. Ama ne zaman nasıl götürürler kendilerinin vereceği bir karar. Bunun olması istenmiyorsa İsrail tarafına dönüp ‘Bundan sonra bu zulmü yapmayacaksın. Gazze’yi bir açık hava hapishanesi gibi görmeyeceksin. Gazze’ye dönük hava saldırılarına son vereceksin. Batı Şeria’daki insanların hayatını kısıtlayan baskılara, baskınlara, kontrollere son vereceksin.’ demeleri lazım. Tabiri caizse hırsıza hırsızlık yapma imkanı sunacaksınız. Bu olmaz.” şeklinde konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Gazze ziyareti ile ilgili soru üzerine de Davutoğlu, Gazze halkının hasretle bekledikleri liderin Başbakan Erdoğan olduğunu aktardı. Belirlenmiş bir tarih olmadığını belirten Davutoğlu, ziyaretin Başbakan Erdoğan’ın programı ve Gazze’deki durum da göz önüne alınarak her an gerçekleşebileceğini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler