Bağcılar Belediyesi tarafından düzenlenen konferansa katılan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecinde daha da demokratikleştiğini belirterek, “Avrupa Birliği sürecinde insanlar eskiden Kürdüm demeye korkarken, devletin televizyonu 24 saat Kürtçe yayın yapmaya başladı” dedi.
Bağcılar Belediyesi tarafından Ramazan çadırında düzenlenen Avrupa Birliği’ne Katılım Sürecinde AB Projeleri ve Kurumsal Yükümlülükler konulu konferansa katılan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa Birliği süreci ile ilgili yapılan reformları Bağcılar halkıyla paylaştı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Bağcılarlı vatandaşlara selamlarını ileterek sözlerine başlayan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, “Biz Avrupa Birliği sürecinde nenden bu kadar ısrarcıyız? Çünkü biz bu ülkenin vatandaşlarının Avrupa’daki kadar müreffeh olmasını istiyoruz. Çağdaş yaşam standartlarını kavuşmasını istiyoruz. Demokrasiyi özümsemesini istiyoruz. İfade özgürlüğüne kavuşmasını istiyoruz. Aynı ulaşım imkanlarını kullanabilmesini istiyoruz. Aynı eğitim standartlarını kavuşmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.
BAĞCILAR TÜRKİYE’NİN AVRUPA’DA BELKİ EN İYİ TANINAN İLÇELERİNDEN BİRİ HALİNE GELDİ
Bağcılar’ın Avrupa Birliği sürecinde ciddi işler gerçekleştirdiğini dile getiren Bakan Bağış, “Bağcılar o kadar çok AB projesi yaptı ki, Türkiye’nin Avrupa’da belki en iyi tanınan ilçelerinden biri haline geldi. Avrupa’nın en büyük belediyeleri Bağcılar’da anıt dikmek için buraya Büyükşehir Belediye başkanlarını göndermeye başladılar. Bağcılar’ın kaymakamı buradaki başarılarından dolayı Türkiye’nin AB projelerinden en çok yararlanma ihtiyacı olan Bitlis’e buradan vali olarak atandı. Demek ki Bağcılar’da AB farkı hissediliyor. Bağcılar’ın kadınları eğer annelere yönelik eğitim programlarından yararlanıyorsa, Bağcılar’ın çocukları AB projelerinden yararlanarak kendi kültürel değerleriyle buluşabiliyorsa demek ki bu Avrupa Birliği’nin bize bir zararı yok. Kendi değerlerimizle buluşabilmemiz için aslında önemli bir vesile” ifadelerini kullandı.
Bakan Egemen Bağış, AB fonlarıyla yapılan projeleri değerlendirerek sözlerini şöyle sürdürdü; “Şu an 35 ilimizde Avrupa Birliği fonları kullanılarak Katı atık ayıklama ve su artıma tesisi yapılıyor. Bu 35 ilimizde daha hijyenik, daha sağlıklı yaşam koşulları sağlıyoruz. Bunu Avrupa Birliği’nin parasıyla sağlıyoruz. Geçen sen 43 bin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı AB fonları ile Avrupa’ya eğitime gönderildi. Bu sene bakanlığımızın hedefi 53 bine çıkarmak. Cebinden tek kuruş çıkmadan 55 bin vatandaşımız Avrupa’ya eğitime gidecek.”
BAKAN BAĞIŞ: “TÜRKİYE İLK DEFA ATATÜRK’TEN SONRA CEM EVİNE GİDEN BİR CUMHURBAŞKANI GÖRDÜ”
Avrupa Birliği sürecinde demokratikleşme adına da çok önemli adımlar atıldığını ifade eden Bağış, şunları söyledi; “Geçen seneye kadar liselerde milli güvenlik dersi adı altında bir ders vardı. Türkiye’nin binlerce yüzbaşısı, albayı sanki işi gücü yokmuş gibi liselerde öğrencilerimizi sıraya çekip, onlara tuğgeneralle tümgeneral arasındaki farkı anlatmaya çalışıyor. Avrupa Birliği standartlarında böyle bir şey olmaz. Avrupa Birliği üye ülkelere de böyle şeyler öğretilmiyor. Öğretilmesi gerekiyorsa da onu öğretecek tarih öğretmenleri var. Benim askerim Peygamber ocağında bulunmalı. Kışlasında olmalı ve ülkenin güvenliği ile ilgili terör ile mücadelede görevinin başında durmalı. Avrupa Birliği’nden de gelen eleştirilerle de biz milli güvenlik dersini kaldırdık. Bu ülkede Avrupa Birliği sürecinde insanlar eskiden Kürdüm demeye korkarken, devletin televizyonu 24 saat Kürtçe yayın yapmaya başladı. Bu süreçte üniversitelerimizde Kürtçe enstitülerimiz kuruldu. Bu süreçte mahkumlar kendilerini ziyarete eden anneleriyle konuşabilmeye başladılar. Bu süreç içerisinde insanlar çocuklarını dağa gönderme teşvikinde bulunan Roj TV’i değil, TRT-ŞEŞ’i izlemeye başladılar. Devletin onlara vermek istediği mesajı anladıkları dilde kulak vermeye başladılar. Ama sadece Kürtler için değil, Avrupa Birliği sürecinde Alevi vatandaşlarımız için de çok şey yapıldı. Türkiye ilk defa Atatürk’ten sonra Cem evine giden bir Cumhurbaşkanı gördü. İlk defa Alevilerle ilgili çalıştaylar düzenleten bir başbakan gördü. Muharrem ayında onlarla aynı iftar sofrasını paylaşan bir Başbakan gördü. Alevilikle ilgili bilgilerin ders kitaplarına girdiği, vatandaşlara Alevi anlayışındaki İslam’ın güzelliklerini anlatan güzellikler de yer aldı. Sivas’ta bir kebapçı vardı. İnsanları rahatsız ediyordu. Bu süreçte orayı kamulaştırıp, bir müze haline getirdik. Bu ülkede katsayı denilen bir utanç vardı. Bu ülke kendi evlatlarına ayrımcılık yapıyordu. AB sürecinde katsayıyı da kaldırdık. Avrupa’daki bazı liderler kendi Roman vatandaşlarını sınır dışı etmeye kalkarken, bizim Başbakanımız 20 bin Roman vatandaş ile kucaklaştı. Onlara devletin konut ve meslek edindirme programlarını ilan etti. Türkiye Avrupa Birliği sürecinde çok daha demokratik, çok daha şeffaf, saygın, müreffeh ve çok daha zengin bir ülke haline geldi. Daha gidilecek çok mesafemiz var. Onun için diyoruz ki, durmak yok, reforma devam.”
Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı ise, Bakan Egemen Bağış’a katılımından dolayı teşekkür ederek kendisine hediye ve plaket takdim etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz