Engin ÖZMEN-Ali Can ZERAY/EDİRNE, Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Trakya Bölgesi Tarım Sektörü Ortak Akıl Toplantısına katılmak üzere Edirne’ye geldi. Karayoluyla gelen Bakan Eker’i Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, toplantının yapılacağı otelde karşıladı. Tarım sektörü temsilcileriyle birlikte akşam yemeği yiyen Bakan Eker, daha sonra hükümetin son 12 yıldaki tarım politikalarını anlattı. Özellikle Trakya bölgesinin şap hastalığından arındırılması için 2 yıllık bir çalışma yaptıklarını ifade eden Bakan Eker, Trakya’nın bu konuda ihracat merkezi haline geldiğini söyledi.
AVRUPA’YA BALIK TÜRKİYE’DEN GİDİYOR
Su ürünlerinde kültür balıkçılığını 61 bin tondan, 233 bin tona çıkardıklarını kaydeden Bakan Eker, özelikle alabalık, çupra ve levrekte Avrupa’ya büyük ölçüde ihrac edildiğini belirterek, “Bunların bir kısmı Avrupa’daki pazarlara ihrac ediliyor. Avrupa başkentlerindeki restoranlarda tüketilen, satılan her 3 ya da 4 çupra, levrekten bir tanesi Türkiye’den gidiyor. Su ürünleri ihracatımız 568 milyon dolara çıktı. Biz bunu 97 milyon dolardan almıştı. Yaklaşık 6 katlık bir büyüme var. Türkiye’de hayvansal ürün ve canlı hayvan ihracatı 8 kat arttı. 246 milyon dolardan, 1.9 milyar dolara çıktı. 2013 yılının Kasım ayında ilk defa kendi yetiştirdiği damızlık gebe düve ihracatını gerçekleştirdi. 2013 yılına kadar Türkiye’nin tarihinde hiç bir zaman damızlık yani nitelikli genetik materyal ihracatı yapılmadı. 1980’li yıllarda canlı koyun, keçi satılıyor. Kasaplık satılıyor, yani kesmek üzere veriyorlardı. O zamanlarda zaten Türkiye’nin genetik varlığının sonunu öyle getirmişlerdi. Şimdi yetiştirdiği genetik materyali, ıslah edilmiş, yüksek verimli damızlık düve ihracatı yaptı” dedi.
“AVRUPA’NUN 10 KATI BÜYÜDÜK”
Türkiye’nin tarım sektörünü 23 milyar dolardan, 62 milyar dolar hasılaya çıkardıklarını anlatan Bakan Eker, tarımsal güç anlamında Avrupa’nın birinci büyük tarımsal gücü haline gelindiğini söyledi. 2008 yılından bu yana aynı durumdayız. Avrupa Birliği’nin 28 ülkesinin 10 yıllık tarımsal büyümesi yıllık ortalama 0.2’dir. Türkiye, Avrupa Birliği’nin ülkelerinin ortalamasının 10 katı yıllık ortama büyüme kaydetti” diye konuştu.
İŞİN UZMANI OLMAYANLAR KONUŞUYOR
Televizyon programlarında çıkan ve bitkisel gıdalarla ilgili açıklama yapanları eleştiren Bakan Eker, işin uzmanı olmayan kişilerin bu konularda açıklama yaparak komik duruma düştüklerini söyledi. Eker, “Bitkisel ilaç kullanımıyla ilgili gıda uzmanları değil, ziraat mühendisleri değil, genetik mühendisleri değil, başka mesleklerden insanlar konuşuyor. Kimse de onlara, 'Sen bu işi nerede öğrendin, sana kim öğretti, sen hangi bilgiyle konuşuyorsun' demiyor. Bazen bir sürü sebzeye meyveye iftira ediyorlar. Mesela üretiminde hiçbir şekilde hormonun kullanılmadığı ve hormon kullanılmasına gerek kalmayan çilekle ilgili çıkıp televizyonlarda çilekle ilgili bahsedenler oluyor. Böyle komik durumlara düşüyorlar. Komik durumlara düştüklerinden bile habersizler. Maalesef enformatik kirlilik gırla gidiyor. Şimdi bu konuyla ilgili biz, meyve sebze üretimini 2002-2013 arasında 13 milyon ton artırdık. Zirai ilaç kullanımı 54 bin tondan, 39 bin tona düşürdük. Yani ilaçta yüzde 27 azalma meydana getirdik. Ama daha önemlisi 180 çeşit aktif maddeyi, yani zirai ilaç uygulamasını kullanımdan kaldırdık” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz