Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, miras yoluyla arazi bölmenin kalkacağını söyledi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) tarafından Manisa'da düzenlenen Ege bölge toplantısında konuşan Eker, toplulaştırma çalışmalarının bu dönemde bitirileceğini, sulanabilir toprakların tamamının da sulanmaya başlanacağını belirtti.
Türkiye’de tarım sektöründe 5 milyon kişinin çalıştığını kaydeden Bakan Eker, “Amacımız, tarımın daha verimli ve önemli hale gelmesidir. Ayrıca bu sektörün içinde bulunanların hayat standartının yükseltilmesini istiyoruz. Bugün tarım yapılan toprakların, 500 yıl sonra da kullanılabilmesini amaçlıyoruz. Bunu da üreticilerle birlik olduğumuz sürece yapabileceğimize inanıyoruz. Tarım fedakârlık isteyen, tatili olmayan, tabiat şartlarının risklerine açık bir sektördür. Sonunda elde edilen gelirse maalesef çok yüksek olmamaktadır.” dedi.
Türkiye’nin yedinci büyük tarım ülkesi olduğuna dikkat çeken Eker, “Son dokuz yılda temel meselelerin hepsine hükümet olarak dokunduk, 14 kanun çıkardık. Bir tarım kanunu yoktu, çıkardık. Üretici birlikleri ve Ziraat Odaları Birliği kanunları çıkardık. Üreticiler adına topluma yanlış mesajlar verenler oluyor. Biz aynaya bakmaktan korkmuyoruz. Eksikleri konuşma, hatalarımızı giderme, geleceğe doğru sağlam adımlar atma konusunda irademiz var ancak başarılarımızın da övülmesini istiyoruz. Türkiye, 20 yıl önce tarımda 11. ülkedi. Son dört yıl içinde dünyadaki bütün kuruluşlar, FAO da dahil olmak üzere yedinci sıraya yükseldiğini söylüyor. Bu sayede tarım hasılamız üç kat arttı. 2007 ve 2008 Türkiye’de şiddetli kuraklığın yaşandığı yıllardı, buna rağmen büyüdük.” şeklinde konuştu.
Tarım topraklarının verimli olduğunu belirten Mehdi Eker, “Ticaretin iki tarafı vardır, biri ithalat, diğer ithalattır. Dünyada sadece ithalat veya sadece ihracat yapan ülke yok. Türkiye bugün Avrupa’nın en büyük tarım hasılasını elde eden ülkedir. 61. Hükümet'in tarım programını uygularken TZOB ile istişare halinde olacağız ve ortak akılla çalışacağız.” dedi. Bu dönemde tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesine izin veren kanunu değiştireceklerini ifade ederek, "Bu, hükümetimizin tarım politikasının ilk maddesidir. Önceki hükümetimiz döneminde arazi bölmelerine sınırlama getirmiştik, artık tamamen kaldırıyoruz. Daha önce 42 bin hektar bölünmüş arazi birleştirilmişti. Biz 2002 yılından buyana 3 milyon hektar toplulaştırma yaptık. Konya ve GAP bölgesindeki arazilerin tamamı da toplulaştırılacak.” diye konuştu.
Ziraat odalarının eksiklerinin giderilmesi gerektiğine de değinen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı, “Biz bu süreci desteklemeye hazırız ve kararlıyız. Üreticiye en iyi hizmeti ziraat odalarının götüreceğine inanıyoruz. Onlara yetkimizi devretmeye hazırız ancak öncelikle eksiklerini tamamlayacağız.” dedi.
Göreve geldiklerinde Türkiye’nin tarım envanterini çıkardıklarını belirten Bakan mehdi Eker, “Bakanlık bugün tarım haritasına sahip. Türkiye’deki topraklarında hangi ürünlerin yetiştirildiğini biliyorum. Üretim planlamasını buna göre yapıyoruz ve destek primleri buna göre çıkarıyoruz. Vatandaşı, verimli olmayan üründe ısrar etmemeye alıştıracağız.” şeklinde konuştu.
Bakanlık olarak İstanbul Teknik Üniversitesi'yle ortak bir çalışma içinde olduklarını kaydeden Bakan Eker, “Desteklemelerdeki yolsuzluk ve istismarları önleyecek proje yapıyoruz. Üreticiye haksızlık yapılmasını önleyeceğiz. Böyle bir mekanizma kurulması için çalışmalarımız sürüyor.” dedi. Eker, daha önce çıkardıkları 14 kanunun, bugün verim olarak geri döndüğüne dikkat çekerek şunları söyledi: “Bugün bağımlı değiliz. Birçok sektörde önemli gelişmeler var. Dünyanın üçüncü büyük tohum gen bankasını kurduk. Özel iklim odalarımız var. Türkiye coğrafyasında ekilen tohumların tamamını kendimiz üretiyoruz.”
Toplantıya Bakan Eker’in yanısıra Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Manisa, İzmir, Aydın, Denizli, Muğla ve Burdur ziraat odaları başkanlarıyla diğer yöneticileri katıldı. Toplantıda Türk tarımının genel meselelerinin yanısıra Ege Bölgesi’nin sıkıntıları, Türkiye’nin üretimde lider durumda olduğu üzüm ve incirle pamuk, tütün, zeytin ve mısır konuları görüşüldü. Ayrıca çiftçinin kredi kullanımı, tarım sigortası, sulama, elektrik, hayvancılık ve destek başvurularıyla ilgili fikir alışverişinde bulunuldu. Toplantının sonunda ise ziraat odalarının önümüzdeki yıllarda izleyeceği politikalar ve geleceğe ilişkin hedefleri konuşuldu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz