Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, süt ve ette fiyatlara müdahalenin gerekliliğine işaret ederek, etin de sütün de piyasasına müdahale edecek bir mekanizma üzerinde çalıştıklarını söyledi. Eker, “Yani eti ve sütü birlikte değerlendirecek, fiyatlar üretici aleyhine aşırı şekilde düştüyse fiyatların aşağı düşmesini engelleyecek. Tüketici aleyhine aşırı şekilde yükseldiği zaman ise fiyatları belirleyerek, adeta Merkez Bankası’nın dövizde yaptığı kontrole benzer bir kontrolü yapacak.” dedi.
Bakan Mehdi Eker, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiriciler Merkez Birliği’nin (TDSYMB) 15. Kuruluş yılı etkinlikleri kapsamında Ankara Bilkent Otel’deki toplantıya katıldı. Burada işletmecilere seslenen Bakan Eker, damızlık sığırın soy kütüğün çalışmalarının 1995’lere dayandığını aktararak, Türkiye’de hayvancılığın yeni yapılmadığını eskiye dayandığını, bu konunun uzmanlarının da bileceği gibi Türkiye’nin coğrafi yapısının küçükbaş hayvancılığına daha elverişli olduğunu bildirdi.
“2002’DE 420 BİN TON OLAN ET ÜRETİMİ, 2012 YILINDA 915 BİN TON OLARAK GERÇEKLEŞTİ”
Hayvancılığın Türkiye’deki geçmişine değinen Eker, ilk hayvan sayımının 1984’te yapıldığını belirterek, o günün sığır varlığının 12 buçuk milyonun altında olduğunu kaydederek, bugün ki sığır sayısının da 12.4 milyon olduğunu söyledi. Eker, bu rakamları vererek, Türkiye’de büyükbaş hayvancılığının öldüğünü söyleyenlere cevap verdi. Et üretimine de dikkat çeken Bakan Eker, 2002’de 420 bin ton olan et üretiminin 2010’da 780 bin ton, 2012’nin kırmızı et üretimi 915 bin ton olarak gerçekleştiğini vurguladı.
“TÜRKİYE HAYVANCILIKTA CİDDİ DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM YAŞIYOR”
Hayvancılık alanında ciddi değişim ve dönüşümün yaşandığını kaydeden Bakan Eker, İsviçre ırkını alıp Türkiye’ye getirerek, Türkiye’nin hayvancılığını bu şekilde değiştirdiklerini dile getirdi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu ilk dönüşümü 1925’lerde gerçekleştirdiğini hatırlatan Eker, yine aralıklarla zaman zaman ithalat yapıldığını belirterek, hayvancılıktaki dönüşüm için bunun yapılması gerektiğini ifade etti.
İŞLETMELERE YEM ÜRETİMİ UYARISI
Kurulan büyük işletmeleri de yem konusunda uyaran Eker, “Dışarıdan verimli hayvan aldığımızda bunların karnını doyuracak kadar yem de üretmemiz gerekiyor. Bunun alt yapısının oluşması gerekiyor. Yeni kurulan işletmeler veya işletmelerin büyümesi ile birlikte o hayvanların mutlaka yem ihtiyacını da birlikte düşünmesi lazım. Yani modern bir işletme kurduğu zaman iki sorunun cevabını vermesi lazım. Bir, ben bu hayvanını karnını nasıl doyuracağım? İki, bu üreteceğimi eti yada sütü ben kime satacağım? Bu iki sorunun sorulması hayati. Bu iki soruya net cevap verilmediği zaman yapılan projelerde gerçekçi projeler olmaz.” diye konuştu.
“YEM EKİM ALANINI 1.1 MİLYON HEKTARDAN 2.2 MİLYON HEKTARA ÇIKARTTIK”
Hükümet olarak bunların farkında olduklarının altını çizen Eker, ciddi şekilde destekleme programları gerçekleştirdiklerini, özellikle de küçükbaş hayvancılığa önemli destekler sunduklarını bildirdi. Eker, 1.1 milyon hektar yem ekim alanını, 2.2 milyon hektar alanına çıkarttıklarını belirtti. Eker, sadece 2012 yılında bakanlığın sağladığı yem desteğinin 300 milyon TL olduğuna dikkat çekerek, tarımsal destekte hayvancılığa desteğin payının yüzde 4’ten yüzde 29’a çıkartıldığını aktardı.
“SÜT VE ET PİYASASI KONTROL ALTINDA TUTULACAK”
Süt ve ette fiyatlara müdahalenin gerektiğine işaret eden Bakan Eker, etin de sütün de piyasasına müdahale edecek bir mekanizma üzerinde çalıştıklarını söyledi. Eker, sözlerine şöyle devam etti: “Yani eti ve sütü birlikte değerlendirecek, fiyatlar üretici aleyhine aşırı şekilde düştüyse fiyatların aşağı düşmesini engelleyecek. Tüketici aleyhine aşırı şekilde yükseldiği zaman ise fiyatları belirleyerek, adeta Merkez Bankası’nın dövizde yaptığı kontrole benzer bir kontrolü yapacak.”
“YAĞIŞLARIN GEÇ YAĞMASI SAMANI ETKİLEDİ”
Saman sorunu için ise geçen yıl bahar aylarında yağışların geç yağdığına dikkat çeken Eker, sap saman üretiminin de bir azalma olduğunu kaydetti. Yine de bu azalmanın çok olmadığının altını çizen Eker, bazı bölgelerde bunun spekülasyon edildiğini ve fiyatlarda artışların yaşandığına değindi. Samanın üretim değerinin olmadığını aktaran Eker, samanın saptan elde edildiğini, özel bir üretimi olmadığını dile getirdi. Eker, saman açığının Tarım Kooperatifleri aracılığı ile kapatıldığını sözlerine ekledi.
“CHP’Lİ MİLLETVEKİLİNE MAKARNA TEPKİSİ: BUNLAR UCUZ ŞOVLAR”
Bakan Eker, CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt'e de göndermede de bulundu. Saman ve yemin bazıları tarafından politikaya çok ucuz bir şekilde alet edildiğini belirten Eker, hatta küçük mizansellere alet edildiğini bildirdi. Eker, “Geçtiğimiz günlerde bir yerde karşılaştık. Vatandaşta benim gibi beddua ediyor. ‘Ben böyle bir şey yapmadım’ diyor. Yanında getirdiği makarnayı ıslatarak, vatandaşın ahırına koyuyor ve ‘saman bulamadığı için hayvanına makarna yediriyor’ diye propaganda yapıp, götürüyor yayınlıyor. Bunlar ucuz şovlara alet edilmemesi gereken konulardır.” ifadelerini kullandı.
Bakan Eker'in konuşmasının ardından birliğin kuruluş yıldönümü anısına bir pasta kesildi. Birlik başkanı Cemalettin Özden, ayrıca Eker'e bazı hediyeler takdim etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz