ANKARA (İHA) - Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, ilkbaharda güneyden kuzeye göç dalgasının beklendiğini ve Türkiye'nin 2. kuş gribi dalgasıyla karşı karşıya olduğunu belirterek, "Nisan-Mayıs aylarında gelecek hastalığa karşı tedbirli olmalıyız" dedi.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, 81 ilin Tarım İl Müdürleri ile bir araya gelerek, "Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Bilgilendirme Toplantısı" gerçekleştirdi. Tarım Bakanlığı'nda gerçekleşen toplantıda Bakan Eker, il müdürlerini Nisan-Mayıs aylarında gelebilecek 2. kuş gribi dalgasına karşı uyardı. "Şu ana kadar yaşadıklarımızdan ders çıkartır, tedbirlerimize devam edersek ikinci kuş gribi dalgası bize daha az zarar verecektir" diyen Bakan Eker, il müdürlerini, ilkbaharda gelecek kuş gribi tehlikesine karşı tedbirli ve daha dikkatli olmaya çağırdı.
Hayvan hastalıklarının küresel bir nitelik kazandığına ve hızla yayıldığına dikkat çeken Bakan Eker, kuş gribi hastalığının 1999 yılından sonra Avrupa'da 2. kez yayıldığını hatırlattı. "Kuş gribine karşı okyanus ötesi ülkeler dahil olmak üzere, tüm dünya ülkeleri risk altında" diyen Eker, alınan tedbirler sonucunda Türkiye'de şuan itibariyle kuş gribinin kontrol altında olduğunu ve hastalığın yayılma sürecinin azaldığını kaydetti. Alınan tedbirler sayesinde hastalığın hiçbir entegre tesise sıçramadığının altını çizen Eker, hastalığın sadece köylerde evde tavuk beslenen yerlerde görüldüğünü ve buna karşı tedbirlerin de zamanında alındığını ifade etti. Eker, "Biz bundan sonra gelebilecek ikinci göç dalgasına karşı hazırlıklı olmalıyız. İlkbaharda güneyden kuzeye ikinci göç dalgası bekleniyor. Hastalık tehlikesiyle karşı karşıyayız" diye konuştu.
Bakan Eker, il müdürlerine ayrıca, Köy Bazlı Katılımcı Yatırım Programı konusunda bilgi vererek, Türkiye'de bir üretim sorunu değil pazarlama sıkıntısı olduğuna dikkat çekti. Bu proje sayesinde köylere hava deposu, soğutma tankı ve işleme fabrikaları kurulacağını vurgulayan Eker, "Proje bedelinin yüzde 50'si hibe verilecek. Bu sene bu proje için 250 milyon YTL kaynak ayrıldı. Bu, kırsal alana bu sene 500 milyon YTL para harcanacak anlamına gelir. Bu projeleri hayata geçirmeliyiz" şeklinde konuştu. Bakan Eker, uygulanacak projelerin il müdürlükleri için de ayrıca performans kriteri olacağını da sözlerine ekledi.
Öte yandan, toplantı başlamadan önce gazetecilerin sorularını cevaplandıran Bakan Eker, Almanya'da kuş gribi hastalığının bir kediye buluşmasıyla ilgili olarak, Türkiye'de itlaf edilen hayvanların kireç çukurlarının içine gömülerek virüsün insanlara ya da diğer hayvanlara bulaşmasının önlendiğini kaydetti. Eker, Almanya'da bir kedide görülen vakanın literatürde yeni olduğunu, ancak Türkiye'de de buna karşı her türlü tedbirli alacaklarını söyledi. Bir gazetecinin, Aydın, Muğla ve Denizli'de şap hastalığına karşı illere hayvan giriş çıkışının yasaklandığı yönündeki haberleri hatırlatması üzerine Eker, şap hastalığının Türkiye'de uzun yıllardır tek tek vakalar şeklinde ortaya çıktığını kaydetti. Bakanlığın hastalıkla mücadele için aşılama çalışmaları yaptığını vurgulayan Eker, hastalığın kontrol altına alınma çalışmalarının devam ettiğini kaydetti. Eker, bir başka soru üzerine, Yeni Zelanda ile tarımsal ve hayvancılık alanında işbirliği yapacaklarını, özel sektörün bu ülkeden hayvan ithalatı talebi olması durumunda Bakanlık olarak sağlık şartlarını kontrol edeceklerini ifade etti.