YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bakan Eker’e Kayısı Raporu Sunuldu

Malatya’nın dünyaca meşhur kayısısının içinde bulunduğu sorunların çözülmesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi...

Malatya’nın dünyaca meşhur kayısısının içinde bulunduğu sorunların çözülmesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e 22 maddelik dosya sunuldu.

Kayısı Araştırma ve Proje Geliştirme Derneği Başkanı Erhan Soğukpınar, yaptığı yazılı açıklamada, “Kayısı Araştırma ve Proje Geliştirme Derneği olarak, Malatya ziyaretlerinde sayın bakanımıza yapmış olduğumuz çalışmalardan bahsetme ve Kayısı Araştırma ve Proje Geliştirme Derneği olarak gerçekleştirilmesi gerektiğine inandığımız çalışmaların yer aldığı bir dosyayı Sayın Bakanımıza sunma imkanı bulduk. Bakan yardımcımız Sayın Kudbettin Arzu ile de Uluslararası Kayısı Sempozyumu, Bilimsel çalışmalar ve Pazarlama konularında kısada olsa bir fikir alışverişinde bulunduk” diyerek, Eker’e 22 maddelik kayısı raporu sunduğunu bildirdi. Raporda şunlar yer alıyor:

“Ulusal Kayısı Konseyi” Kurulması Çalışmalarının hızlandırılarak, geniş katılımlı Sadece Malatya Kayısı Müstahsili ve Malatya’yı kucaklayan bir yapıya kavuşturulması.

Şu anda kayısı Hasadı ve işçilik giderlerini karşılayamayan Kayısı Müstahsillerinin, daha fazla ekonomik sıkıntıya düşmemesi için acil olarak Devletimiz tarafından kredilendirilmesi.

Kayısının faydalarının bilimsel verilerle Bütün dünyaya, yeterince anlatılamamış olması ve bilimsel veri eksikliği. Bilimsel araştırmalara ve ARGE ye yeterince önem verilmesi.

Kayısının sorunlarının çözümünde bütün kurum ve kuruluşların görüşlerinin alınması.

Türk Gıda Kodeksi gereğince 2000 PPM olan kükürt değerinin Türkiye’de ki Üreticiyi ve İşletmeciyi zorda bırakmayacak seviyelere yükseltilmesi 2800- 3000 PPM.

Şu anda yürürlükte olan Genel Tarım Politikasında birçok kuru meyve, devlet tarafından destekleniyor. Kayısının da aynı kapsam içerisine alınması.

Kayısının ihracat teşviklerinden faydalanabilmesi için, Ekonomi Bakanlığı ve İhracatçı Birlikleri tarafından gerekli düzenlemelerin yapılması

Dünyanın en kaliteli ve en büyük kayısı üreticisi olmamıza rağmen, Malatya’da kayısı entegre tesisinin olmaması.

Malatya’daki kayısı ihracatçıları arasındaki fiyat düşürücü haksız rekabet ve ithalatçı oyunları.

Kayısı müstahsilinin gelirini tamamen kayısıya bağlaması ve alternatif tarımsal ürünlere yönelmemesi.

İç pazarda kayısının yeterince tanınmaması, (iç tüketimin yetersizliği)

Kayısı tanıtma fonu kesintisinin Etkili bir Tanıtım yapılabilmesi için yeterli düzeye çıkarılması.

Yurt dışı pazarlama, ihracat beceri ve kabiliyetinin düşük olması, (profesyonel şirketler hariç)

Kayısı ile ilgili bir güç birliğinin oluşturulamaması.

Kayısı İhtisas Borsasının Hayata geçirilememesi.

Malatya kayısının Marka değerinin uluslar arası boyuta taşınamamış olması.

Kayısı Müstahsillerinin tarımsal kredilerden faydalanmaları esnasındaki yüksek faizler ve kısa vadeli borçlanmalar.

Kuru kayısı üretimi esnasındaki işgücü ve diğer giderlerin yüksek maliyeti ve müstahsilin bunu öz kaynaklarla değil de, borçlanarak gerçekleştirmesi ve taahhüt altına girmesi.

Yurt içi ve yurt dışı menşeli birtakım yaş kayısı üreticilerinin kalitesiz kayısılarını Malatya Kayısısı gibi alıcı önüne çıkarması.

Kayısının yaş olarak satılması için gerekli alt yapının tesis edilememesi.

Kayısının sorunlarına çözüm Malatya’da aranmaması.

Küçük ve Orta ölçekli işletmeler ihracatta başarılı olabilmeleri için, tek başlarına yerine getiremeyecekleri bu sorunların üstesinden gelmeleri, güçlerini ve deneyimlerini birleştirerek gruplar şeklinde organize olmaları gerekmektedir.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler