ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, gemi ve yat tasarımındaki teşvik oranının düşük olduğunu belirterek, " Özellikle yat ve gemi tasarımlarındaki destek miktarı artacak" dedi.
Bakan Elvan, CNR EXPO Yeşilköy’de gerçekleştirilen ‘Boat Show 8’inci Uluslararası Deniz Araçları Ekipmanları ve Aksesuarları Fuarı’nın açılışına katıldı.
CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem, Deniz Endüstrisini ve Denizciliği Geliştirme Derneği (DENTUR) Başkanı Alparslan Sirkecioğlu, İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz ve Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan ve Pozitif Fuarcılık Genel Müdürü Murad Çakır’ın da yer aldığı açılışta konuşma yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, denizciliğin en büyük sorununun koster yenilemesi olduğunu söyledi. Bakan Elvan, konuyla ilgili görüşlerini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda dile getirdiğini söyleyerek, önerge yasalaşır yasalaşmaz koster filosunu baştan aşağı yenileyeceklerini belirtti.
Denizcilik alanında alınan siparişlerin gerçekleşebilmesi için denizcilerin, tersane sahiplerinin mutlaka bir teminat vermesi gerektiğiyle ilgili sorunlar da olduğunun altını çizen Bakan Lütfi Elvan, “Bununla ilgili gerekli çalışmaları yaptık ve bir önerge hazırladık, CHP'li arkadaşlarımla konuşmama rağmen dün Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bu önergemiz kabul edilmedi ama biz bu önergeyi geçireceğiz. Bir başka tasarımızın içine bunu koyacağız ve denizcilerimizin bu sıkıntısını en kısa sürede çözeceğiz. Bunun taahhüdünü buradan veriyorum, hiç kimse tereddüt etmesin" dedi.
Türk sahipli, yabancı bayraklı teknelere yönelik bir düzenlemenin de yapacaklarını ifade eden Elvan, “İlgili Bakanlıklarımızla bu konu üzerine çalışıyoruz, inşallah önümüzdeki günlerde bunun müjdesini sizlerle paylaşacağım” diye konuştu.
Bakan Elvan, tekne, yat ve gemi tasarımındaki teşvik oranının oldukça düşük olduğu, tasarım alanındaki teşvik sisteminin güçlendirilmesi, hibe yoluyla destek verilmesi noktasında bir talep olduğunu anımsatarak, "Bunu ilgili bakanlıklarımız ile görüştük. İnşallah önümüzdeki günlerde açıklayacağız. Özellikle yat ve gemi tasarımlarındaki destek miktarı artacak. Bunun sözünü buradan veriyorum. Bunun miktarını da belki bir hafta 10 gün içerisinde sizlerle paylaşacağız" şeklinde konuştu.
Bakan Lütfi Elvan, denizcilik sektörüne yönelik çok sayıda düzenleme ve yönetmelik üzerinde çalıştıklarını belirterek, bunlardan birisinin Gezi Tekneleri Yönetmeliği olduğunu, özellikle AB mevzuatında yapılan bir değişiklikten dolayı kendilerinin de bir değişlik yapması gerektiğini, yakında bunu güncelleyerek sektörün düşüncelerini alacaklarını ifade etti.
Hükümet olarak, tekne sahibi olmanın önündeki en önemli engellerden biri olan Motorlu Taşıt Vergisi'ni (MTV) kaldırdıklarını hatırlatan Elvan, bunun devrim niteliğinde bir karar olduğunu söyledi.
Konuşmanın ardından, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem, Deniz Endüstrisini ve Denizciliği Geliştirme Derneği (DENTUR) Başkanı Alparslan Sirkecioğlu, İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz ve Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan ve Pozitik Fuarcılık Genel Müdürü Murad Çakır ile birlikte fuarın açılış kurdelesini kesti.
Bakan Elvan, daha sonra beraberindekilerle birlikte fuar alanını gezdi. Gemi ve tekne imalatçılarıyla sohbet edip, sorunlarını dinleyen Lütfi Elvan, fuarın en büyük yerli üretim yatı olan ‘Numarine 70 Flybridge’yi inceledi.
"Dünyanın ikinci en büyük tekne ve yat fuarı"
Dünyada karada yapılan ikinci en büyük tekne ve yat fuarı olan “CNR Avrasya Boat Show, Uluslararası Deniz Araçları, Ekipmanları ve Aksesuarları Fuarı 14-22 Şubat tarihleri arasında ziyarete açık olacak. Fuarda, 4 bin liradan 20 milyon liraya kadar olan değerde tekne, yat ve yelkenlilerin yanında sektöre ait tüm aksesuar ve ekipmanlar sergilenecek.
Fuarda yer alan en pahalı tekne 5,5 milyon Sterlin ile İngiliz megayat Princess 88. Alfabeta bünyesinde ki Princess 88, 27 metre uzunluğunda ve 6.3 metre genişliğinde. Devasa bir kokpiti olan teknenin köprü üstünün arka kısımda güneşlenme alanı var.
Numarin 70 Flybrigde ise fuarın en pahalı ve en büyük yerli teknesi olacak. Trio Yatçılık tarafından getirilen İngiliz markası Moody 54 ise 2,2 milyon TL ile en pahalı yelkenli unvanını aldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz