YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bakan Ergin: Vicdani ret bakanlar kurulunda görüşülecek

Adalet Bakanı Ergin, vicdani ret ile ilgili bir çalışmalarının olduğunu belirterek önümüzdeki hafta içinde bir...

Adalet Bakanı Ergin, vicdani ret ile ilgili bir çalışmalarının olduğunu belirterek önümüzdeki hafta içinde bir karar aşamasına gelineceğinin söyledi. Konunun Bakanlar Kurulu’nda görüşüleceğini de bildiren Bakan Ergin “ Bu konu Türkiye’den beklenen bir konuydu. Milli Savunma Bakanlığı’yla beraber çalışıyoruz. Belirli bir hazırlık yaptıklarını ifade ettiler. Kısa süre içinde çalışmalarını bakanlığa iletecekler” dedi.

Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ndeki dava süreçlerinde Dışişleri ve Adalet Bakanlığı arasındaki iş birliğinin daha etkin hale getirilmesi için bakanlıklar arasında protokol imzalandı. İmza törenine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Adalet Bakanı Sadullah Ergin katıldı.

“TÜRKİYE’NİN İNSAN HAKLARI KONUSUNDA TAMAMLAMASI GEREKEN EKSİKLİKLER VAR”

Çok önemli bir protokole imza attıklarını ifade eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, insan hakları kültürünün yaygınlaştırılması ve hukuk sisteminin reforme edilmesi ve dünyada insan hakları alanında saygın bir konuma gelinmesi herkesin hedefi olduğunu belirtti. Ancak buna rağmen AHİM’deki dava dosyaları sayısının 19 bini geçtiğinin kaydeden Davutoğlu, “Bunca zamana kadar şu soruyu sayın bakanımızla sorduk: Neden en fazla müracaatlar, ülkemiz tarafından yapılıyor. Sürekli artan bu dosya sayısını bir şekilde engellemek lazım. Strateji belirtmek lazım. Gelen davaları, savunmak yerine bu davaların azaltılmasını temin edecek, bizim sistemimizden kaynaklanan sıkıntıları giderecek bir mekanizma oluşturmak lazım. Bizim hukuk sistemimizin de insan hakları konusunda tavizsiz reforme edilmesi lazım. Konu insan hakları ise akan suların durması lazım. Ama maalesef, bu konu da Türkiye’nin tamamlaması gereken eksiklikler var” diye konuştu.

“DAVALAR FİLTRELERDEN GEÇİRİLEREK 3 KATAGORİYE AYRILACAK”

Gelinen noktada, Adalet Bakanlığı ile yaptıkları ortak çalışma hakkında da bilgiler veren Davutoğlu, bundan sonra davaları filtrelerden geçirilerek 3 katagoriye ayıracaklarını ifade etti: “Birincisi, Türkiye’nin siyasal anlamda da dış politikadaki tercihleri konusundaki ilgili dosyalar. Yani, Kıbrıs konusundaki dosyalar. İkincisi iç hukuk mevzuatından kaynaklanan teknik dosyalar. Siyasal olmaktan kaynaklanan vatandaşlarımızın mağduriyetini içeren , çoğunluğunu 19. Maddeden oluşturan dosyalarla da bakanlığımız ilgilenecek. Bu çerçeve de Adalet Bakanlığı'nda yeni bir yapılanmaya gidildi. Üçüncüsü de, ifade değer yargıları ile ilgili dosyalardır ki biz bu dosyalarla ilgili olarak da eğer bizden kaynaklanan bir sıkıntı varsa savunmama yapmama dahil önleyici tedbirler alacağız. Sistemimizdeki eksikliği engelleyeceğiz.”

DIŞ POLİTİKAYI İLGİLENDİREN DAVALARA ADALET BAKANLIĞI BAKACAK

Adalet Bakanı Sadullah Ergin de, bu güne kadar AHİM’de Türkiye’nin savunmalarını Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığını, bundan sonra ise dış politikayı ilgilendiren davalarda temel savunma sorumluluğunun Adalet Bakanlığı’na bu protokolle geçtiğinin kaydetti.

Adalet Bakanlığı Uluslar Arası Hukuk Müdürlüğü bünyesinde İnsan Hakları Daire Başkanlığı'nı kısa süre önce kurduklarını da beyan eden Ergin, “Bu daire başkanlığının temel görevinin Türkiye aleyhinde açılmış AHİM’deki davaları takip edecek. Orada çalışan uzmanlarımız vasıtasıyla katagorik olarak tasnif edilecek. İhlal kararlarını takip ederek, iç mevzuattaki yapılması gereken değişiklikleri tespit edecekler. Ayrıca insan hakları ihlallerinin Türkçe’ ye çevrilerek hakimlere ve savcılara ulaştırılmasının sağlanmasını yapacaklar.” ifadelerini kullandı.

“AVRUPA KOMİSYONUNDA HAKKINDA EN FAZLA DAVA AÇILAN ÜLKE OLMAKTAN KURTULACAĞIZ”

Bu çalışmanın çok önemli bir çalışma olduğunu ifade eden Ergin, çalışmayla beraber Türkiye’nin Avrupa Komisyonunda en fazla şikayet edilen ülke olma sıfatını başka ülkelere bırakmayı arzuladıklarını kaydetti. Konuyla ilgili AHİM kararları ve bu çerçevede neler yapılabileceği yönünde sabah saatlerinde bir toplantı yapacaklarını da aktaran Bakan Ergin, “ Buraya Avrupa Konseyi Genel Sekreteri, Başbakan Recep Tayip Erdoğan, bakanlar ve yüksek yargının tüm temsilcileri katılacak. 3 günlük bu çalıştayda belirlenecek maddeler de Türkiye’nin atacağı adımların neler olacağını belirleyeceğiz. Bu çalışmalar neticesinde Türkiye’de insan hakları ihlallerini engelleyecek unsurları etkin bir şekilde değerlendireceğiz ”diye konuştu.

“İNFAZ KURUMLARINDAKİ UYGULAMALAR ULUSLARARASI STANDARTLARIN ALTINDA DEĞİL”

Bakan Ergin, cezaevlerinde bir sağlık sorunu yaşandığında sıkıntılar yaşandığına yönelik eleştiriler olduğu bu konu da hükümetin bir adım atıp atmayacağı yönündeki bir soruya, şöyle cevap verdi: Türkiye’de ceza infaz kurumlarının durumlarının iyileştirilmesi noktasında çok önemli mesafeler kat ettik. Mükemmel olduğunu söyleyemeyiz. 203 tanesini kapattık. Bu kapattıklarımız, uluslararası standartlara uymayan gerekçelerden dolayı idi. Standartlarımız, BM, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve diğer uluslararası kuruluşların standartlarının altında değil. Geçmişe oranla daha iyi konumdayız. Şu anda, ceza infaz kurumlarının çeşitlenmesi konusunda önemli adımlarımız var.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler