ANKARA (ANKA) - Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 4. Yargı Paketi'nin Meclis'de önergelerle değiştirileceğine ilişkin yorumları, "Bu çalışma "Avrupa Konseyi ile Adalet Bakanlığı'nın yürüttüğü bir çalışmadır ve bu çalışma Türkiye'nin AİHM'deki karşı karşıya kaldığı tabloyu tedavi etmeye, düzeltmeye dönük bir çalışmadır. "Vay dağ fare doğurdu, biz başka bir şey bekliyorduk' deniliyor Bekliyorsan sen bekliyorsun, biz ne için yola çıktığımızı yaklaşık 2.5 yıl önceden ilan etmişiz" sözleri ile değerlendirdi.
4. Yargı Paketinin Meclis'de önergelerle değiştirileceğine ilişkin değerlendirmelerin anımsatılması üzerine Ergin, "Öncelikle şuna üzüldüğümü ifade edeyim. 4. Yargı Paketi'ni konuşmaya başladığımız günden bu yana hep aynı şeyleri söyledik. Bu çalışma "Avrupa Konseyi ile Adalet Bakanlığı'nın yürüttüğü bir çalışmadır ve bu çalışma Türkiye'nin AİHM'deki karşı karşıya kaldığı tabloyu tedavi etmeye, düzeltmeye dönük bir çalışmadır' diye. Bunun dışında hiç bir şey söylemedik" dedi. Düzenlemeye ilişkin çıtayı ortaya koyduklarını ve çerçevesini çizdiklerini belirten Ergin, ortaya çıkan çerçevede hareket ettiklerini ifade etti. 4. Yargı Paketi'ne yönelik yorumları eleştiren Adalet Bakanı, ""Vay dağ fare doğurdu, biz başka bir şey bekliyorduk' deniliyor Bekliyorsan sen bekliyorsun, biz ne için yola çıktığımızı yaklaşık 2.5 yıl önceden ilan etmişiz" değerlendirmesinde bulundu.
-TÜRKİYE AİHM ÖNÜNDE BİRİNCİLİĞİ DEVRETTİ-
Türkiye'nin yıllardır hak ihlali konusunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) önünde birinci sırada olduğunu anımsatan Bakan Ergin, bunun hak edilmediğini belirterek, bu birinciliği devretmek için çalıştıklarını söyledi. Ergin, sözlerine şöyle devam etti:
"Artık "bu tabloyu değiştireceğiz' dedik, buna dönük adımlar attık, çok önemli mesafeler aldık. Ne yaptık; bu çalıştayı yaptık. 2011'de ekipler kurduk, ihlal almamıza neden olan mevzuatlarımız nedir bunları çıkardık, bunları nasıl değiştirmemiz gerekiyor diye ihlal kararlarının gerekçelerine baktık, buna göre düzenlemeler yaptık, 4. Yargı Paketi'ni ve insan hakları eylem planını hazırladık. Bu Avrupa Konseyi ile yaptığımız çalışmanın meyvesidir. Adalet Bakanlığı'nda İnsan Hakları Dairesi Başkanlığı kurduk, işi gücü bu, başka işi yok. AİHM'deki Türkiye'nin hak etmediği tabloyu değiştirmek."
1 Mart 2012 tarihinden itibaren AİHM önünde Türkiye'yi Dışişleri Bakanlığı'nın değil, Adalet Bakanlığı'nın savunduğunu anımsatan Ergin, bu durumunda hukukçular tarafından daha doyurucu ve daha güçlü savunmaların yapılması anlamına geldiğini ifade etti. Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı tanındığını da hatırlatan Ergin, hakim ve savcıların yurt içinde ve dışında insan hakları konusunda çalışma ziyaretleri yaptığını belirtti. Dünyanın 4 bir merkezinde hakim ve savcıların önemli çalışmalarda bulunduğunu ifade eden Ergin, "Bu çalışmalar sonucudur ki 2012 yılı sonu itibariyle ilk defa Türkiye yıl bazında AİHM'de şampiyonluğu bir başka ülkeye devretti. İkincilik iyi birşey değil ancak birinciliği devrettik. Allah'ın izni ile bundan sonraki amaç 2'inciliği, 3'üncülüğü, 4'üncülüğü ve 5'inciliği, bütün basamakları başkalarına devretmek. Biz o literatürden çıkıyoruz. Buradan çıkabilmek için 4. Yargı Paketindeki düzenlemeleri yapmamız lazım" diye konuştu.