Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, büyümenin lokomotifinin imalatçılar ve sanayiciler olduğunu belirtti.
Merkez Bankası tarafından açıklanan 2012 Ağustos Ayı Kapasite Kullanım Oranı’nı değerlendiren Nihat Ergün, Türkiye’nin hemen her alanda öngörüleri aşan bir performans ortaya koyduğunu vurguladı.
Ergün, imalat sanayi kapasite kullanım oranlarının ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 0,5 azalarak 74,3 seviyesinde gerçekleştiğini; bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 1,8 azaldığını bildirdi.
Gelişmiş ülkelerde borç krizinin hala devam ettiği ve bunun neticesinde tüm dünyada geleceğe dönük beklentilerin aşağı yönlü revize edildiği bir dönem yaşandığını aktaran Ergün, bu durumun yatırımların azalmasına yol açtığını, işsizlik ve büyüme üzerinde baskı oluşturduğunu ifade etti.
Gelişmiş ekonomilerde meydana gelen bu gelişmelerin dünyaya açık bir ekonomiye sahip olan Türkiye’yi de doğal olarak etkilediğini belirten Bakan Ergün, "Fakat Türkiye gerek dengeli kamu mali yapısının gerekse sahip olduğu siyasi istikrarın getirdiği güçle, olumsuz gelişmelerden en az etkilenen ülkelerden biri olmuştur. Gelişmiş ülkelerdeki finansal sorun büyüme sorunu haline gelmiş, işsizliğin artmasına neden olmuşken, Türkiye’de işsizlik son açıklanan Mayıs verilerine göre yeni serinin açıklandığı 2005 yılından bu döneme kadar en düşük seviyesine ulaşmıştır. Yani Türkiye büyürken istihdamını da artırmaktadır. Bu nedenle, sanayimize ilişkin verilerdeki bu tür dalgalanmaları normal karşılamak gerekir. Zaten biz, özellikle Orta Vadeli Programın hazırlık aşamasında bu tür gelişmeleri dikkate almış, gerekli tedbirlerimizi de hazırlamıştık. Kaldı ki Türkiye, işsizlik rakamında da gördüğümüz gibi hemen her alanda beklentileri aşan bir performans göstermeye devam etmektedir." dedi.
Büyümenin lokomotifinin imalatçılar ve sanayiciler olduğunu aktaran Ergün, değerlendirmesini şöyle sürdürdü:
"Sanayimizin önünü açabilme ve rekabet gücünü artırmak amacıyla teşvik sistemimizi güncelledik. Bu sistemle çok daha yüksek katma değerli, teknoloji-yoğun sektörlerin önünü açmış olduk. Yine sektör düzeyinde uygulanacak mikro politikalar için yol haritaları hazırlamaya devam ediyoruz. Son Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda demir çelik, kimya, seramik ve elektrik-elektronik sektörlerine ilişkin strateji belgelerini ve eylem planları ile Girdi Tedarik Stratejisi ve Eylem Planı’nı görüştük. Bu önemli belgeleri, en kısa sürede Yüksek Planlama Kurulu’nun onayına sunacak ve eylemleri hayata geçirmeye başlayacağız. Bu tür çalışmalarla, sanayimizin rekabet gücünü artırmaya devam edeceğiz. Bu çalışmalarla gelişecek olan sanayimiz, 2023 yılına dair sosyal ve ekonomik hedeflere ulaşmamızda kilit rol oynayacaktır.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz