Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, geçtiğimiz pazartesi günü açıklanan ilk çeyrekteki 3.2’lik büyümenin, beklenen rakamların üzerinde çıktığını söyledi. Ergün, IMF ve Dünya Bankası'nın, Türkiye’nin dinamizmini göremediğini ve yanıldıklarını, şimdi ise Türkiye hakkındaki öngörülerini revize etme gereği duyduklarını vurguladı.
Milliyet Gazetesi tarafından Konya Dedeman Otel'de düzenlenen 'Geleceğe Yatırım, Türkiye'ye Yatırım' konulu toplantıya katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye’nin son 10 yılda ekonomide geldiği noktaya dikkat çekti.
İlk çeyrek büyüme rakamının, Türkiye’nin hedefleriyle uyumlu bir şekilde gerçekleştiğine değinen Ergün, “Hatta 3.2’lik büyüme oranı yine beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Bazı tahminlerde yanıldığını, herkes ifade etmeye başladı. Türkiye’nin böyle bir dinamizmi var. Herkes, Türkiye ile ilgili öngörülerini revize etme gereği duyuyor. Yılın başlarında Dünya Bankası, IMF ve Avrupa’daki bir takım kuruluşlar Türkiye ile ilgili 2012 yılı için sıfır büyüme, hatta küçülme teleffuz edenler bile oldu. Ama onlar Türkiye ekonomisinin dinamizmini göremedikleri için yanıldılar.” dedi.
Bakan Ergün, Euro bölgesinin bu yıl daralacağı yönündeki tahminlerin de dikkate alınması gerektiğine vurgu yaparak, “Euro bölgesinin bu yıl daralacağı yönündeki tahminleri de dikkate alırsak, gerek bu büyüme oranının gerekse 10 çeyrekten bu yana devam eden aralıksız büyümenin değeri o zaman daha iyi anlaşılacaktır. Çünkü bizim ihracatımızın yarısı Avrupa Birliği ülkelerine. Oradaki daralma dikkate alındığında, Türkiye’nin bu performansı daha anlamlı hale gelecek.“ şeklinde konuştu.
‘MARKA SATIN ALINIP DOLABA KİLİTLENİYOR’
Konya’daki ekonomik gelişmelere de değinen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün, 2002 yılında Konya’nın toplam ihracatı 129 milyon dolar iken yalnızca 2012’nin Mayıs ayında 115 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini açıkladı. Konya’dan yapılan marka başvurularının, 2010 yılında bir önceki yıla göre yüzde 37 oranında arttığına işaret eden Ergün, bunun Konya’da markalaşma konusunda da büyük bir çaba olduğunu gösterdiğini ifade etti. Markalaşma konusunda uyarılarda da bulunan Bakan Ergün, şunları söyledi:
“Markalaşmada şu konuda uyarmam lazım. Marka başvurusu yapılıyor, o başvuru, bu marka, kimse ilerde kullanmasın diye dolaba kilitleniyor. Biz markayı pazarda görmek istiyoruz. Dolaptaki markanın kimseye bir faydası yok. Pazardaki markanın herkese faydası var. Niye yapıyorlar ‘çalarlar ileride’. Eğer pazara çıkaracak birisi varsa alsın çıkarsın pazara. Alıp niye dolaba kilitliyorsun markayı. Dolaba kilitlemenin kimseye bir faydası yok. Bu marka başvurularındaki artışın pazara yansıması lazım, dolaba değil. Bunu da bir ikaz olarak yapmakta fayda var.”
‘ORTA GELİR TUZAĞI RİSKİNE DÜŞMEMELİYİZ’
Türkiye’de 2002'de 43 milyar dolar olan özel sektör yatırımlarının, 2011 yılı sonuna gelindiğinde 235 milyar dolar seviyesine yükseldiğini hatırlatan Bakan Ergün, ancak gelinen noktanın Türkiye için yeterli olmadığını söyledi. Ortadoğu ve Afrika’ya ihraç edilen malların düşük ve orta düşük teknolojili mallar olduğuna dikkat çeken Ergün, bu mallarla bir yere varmanın mümkün olmadığına değindi. Ergün, iş dünyasına şu telkinlerde bulundu:
“Mevcut durumumuzun riskli ve tehlikeli bulduğumuz bir yönü de vardır. Nedir o yön? Orta gelir tuzağına düşmektir. Milli gelir 10 bin 500 dolar seviyesinde bir noktadayız. Çok hızlı ilerledik şükürler olsun iyiyiz. Ancak böyle idare edemeyiz. Bu orta gelir tuzağıdır. İhracat yaptığımız ülkeler çeşitlenmiş, Ortadoğu’ya Afrika’ya çok ciddi ihracat yapıyoruz. Ama bu gelir, bizim tatmin olacağımız bir gelir değildir. Ortadoğu’ya ve Afrika’ya ihraç ettiğimiz mallar henüz düşük ve orta düşük teknolojili mallardır. Bu mallarla bir yere varma imkanı yoktur. Mutlaka hem yüksek teknolojili ve yüksek katma değerli ürünler üretmemiz lazım, hem de bu ürünleri talep eden pazarlara daha çeşitli ürünler satabilmemiz lazım. Yoksa bununla tatmin olursak yarın hiç tahmin etmediğimiz bir ülke, firma alır başını gider ve bizi geçer. Biz yeniden düşük gelirle karşı karşıya kalırız.”
‘MEVCUT ÜRÜNLERLE 2023 HEDEFİNE ULAŞAMAYIZ’
Toplantıdaki konuşmasında, Türkiye’nin ekonomik hedefleri gerçekleştirmesinde en kritik ve önemli rolü özel sektörün oynayacağını aktaran Bakan Nihat Ergün, “Bunun için de çok üretmenin yanında nitelikçi, yenilikçi ve yüksek katma değerli ürünler üretmemiz gerekiyor. Mevcut ürünleri daha fazla satarak 500 milyar dolarlık ihracat hedefine varamayız. Sürümden kazanmak anlayışını sınırlandırmamız, ihraç ettiğimiz ürünlere daha fazla bilgi, teknoloji ve tasarım katmamız lazım.” diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz