Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat yapılmak isteniyorsa yüksek katma değerli üretim sistemlerine geçilmesi gerektiğini söyledi. Kimya sektörünün her yıl 25 milyar dolar ithalat açığı verdiğini belirten Ergün, bu yüzden üretimin hızlandırılması gerektiğini kaydetti. TÜSİAD tarafından İzmir Hilton Oteli'nde düzenlenen "Türk Sanayisi ve Sektörel Yaklaşımlar" başlıklı seminerde konuşan Bakan Ergün, “Gerçek şu ki 2023'te 500 milyar dolar ihracat istiyorsak, bu yapıyla devam edemeyiz. Yüksek katma değerli üretim sistemlerine ve ürünlere yönelmemiz gerekiyor.“ dedi.
Türkiye’nin ekonomik anlamda iyi yönetildiğini, bunun en somut örneğini global krize rağmen büyüme rakamlarının ortaya koyduğunu ifade eden Ergün, büyümede yüzde 4'lük hedefin, yüzde 8,5'lere göre küçük sayılabileceğini, büyümeyi hedeflerken cari açığı da kontrol altına almak gerektiğini anlattı. Sanayi sektöründeki çalışmaları iki başlıkta topladıklarını belirterek, “Geçen yıl otomotiv ve makine sektörüyle ilgili strateji belgesi ve eylem planını KOBİ'lere yönelik uygulamaya başladık. Belirlediğimiz eylemlerin yüzde 85'ine yakınında, performans kriterlerinin üzerinde bir seyir izliyoruz. Altı ayda bir gözden geçirme çalışması yapılıyor. Kim yavaş, kim hızlı gidiyor, takibini yapıyoruz. Bu strateji belgeleri kamuyu, özel sektör ve sivil toplum örgütleriyle işbirliğine ve disiplinli çalışmaya zorlayan, yaptıkları işi doğru şekilde yapmaya, takip etmeye, yol haritası üzerinden gitmeye iten bir yaklaşım.” şeklinde konuştu.
Yeni teşvik sisteminin çok önemli bir açığı kapattığına dikkat çeken Bakan Nihat Ergün, kimya sektörünün yüzde 70'inin, doğrudan tüketici yerine diğer sektörler için üretildiğini kaydetti. Sektörün geçen yıl 13 milyar dolarlık ihracatına karşılık 38 milyar dolarlık ithalat yaptığını ve 25 milyar dolar açık verdiği vurguladı. Bu açıdan üretime hız verilmesi gerektiğinin altını çizen Bakan Ergün, “Petrol ve doğal gaz üreten bir ülke olmadığımıza göre türevlerine odaklanmalıyız. Kafamızı daha fazla yormamız gerekecek. Yerin ne kadar derinliklerine inersek inelim, bulacağımız petrol ve doğal gaz sınırlıdır ama kafamızı ne kadar yorarsak, ne kadar sondaj yaparsak, ne kadar ar-ge yaparsak o kadar zengin olacağız. Bizim başka zenginleşme yolumuz yok. Kas gücü ve alınteri de çok önemli ama asıl önemli olan akılteridir.” dedi.
Beyin göçüyle ilgili önemli açıklamalarda da bulunan Bakan Ergün, şunları kaydetti: “Başka çocuklar matematik, fizik, kimya olimpiyatlarına gitmiş. Birçok ülkenin gencini, akıllarını kullanarak geride bırakmışlar, şampiyon olmuşlar. Bunlara veriyor muyuz 10 kilo altın? Nerede bu çocuklar, onu da bilmiyoruz. Bir aferin diyorsak, o çocuklar bu aferinle ilerliyor. Bu kültürel iklimi de güçlendirmeye ihtiyacımız var. Kimya sektörünün ileri gelenleri bile, 'Kimya olimpiyatlarında şampiyon olan çocuğumuzu bulalım, destekleyelim, 10 cumhuriyet altını verelim.' diyor mu?”
Bakan Ergün, toplantı sonunda 'Kimya Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nı da açıkladı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz