YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bakan Ergün Konya’da

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye’nin en iyi güneş alan ülkelerden biri olduğuna...

Bakan Ergün Konya’da

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye’nin en iyi güneş alan ülkelerden biri olduğuna işaret ederek, Konya’nın da bu anlamda merkezi bir konuma sahip olmasının şehir için çok önemli olduğunu söyledi.

Bakan Ergün, Milliyet Gazetesi tarafından düzenlenen “Anadolu Buluşmaları” toplantısına katılmak üzere Konya’ya geldi. Bir otelin toplantı salonunda düzenlenen programa Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, AK Parti Konya Milletvekili Hüseyin Üzülmez, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Milliyet Gazetesi Yönetim Kurulu Üyesi Meltem Demirören Oktay, gazete yazarları, sanayiciler ve çok sayıda davetli katıldı. Açılış konuşmasını yapan Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Konya’nın ekonomik meselelere bakışının farklı olduğunu ifade ederek, “Bunu iki örnekle ifade edeceğim; Birinci örneğimiz bin 500 iş adamı ve emekçi üzerinde bir anket çalışması yürütüyoruz. Bu çalışmayla aslında nace kodları çerçevesinde bugün Konya’nın ihtiyaç duyduğu iş gücünü bulmaya çalışıyoruz ama aynı zamanda iş adamlarına sorulan sorularla gelecek 10 yılda Konya’nın nasıl bir şekil alacağını da bulmaya gayret ediyoruz. Böylece Konya’nın gelecek 10 yılının insan gücü planlamasını yapmaya gayret ediyoruz. İkinci önemli başlık ise, malum bir yatırımcının bir bölgede yatırım imkanlarından haberdar olmasının yolu iyi hazırlanmış kılavuzlardır. Hem sanayi sektöründe, hem tarım sektöründe, hem de hizmetler sektöründe Konya’nın fırsatlarını anlattığımız gibi, bunu bir de web ortamında, nereye hangi yatırımın yapılabileceğini gösterir hale geldik. Ağustos ayından itibaren artık Konya’da yatırım yapmak isteyen herkese, sanayiciye, tarım sektöründe ve hizmetler sektöründe yatırım yapacak kişilere, gerek kamu arazileri, gerekse OSB arazilerini nokta suretiyle devamlı olarak gösterme fırsatımız olacak ki, bunun yatırımcıya sunulan önemli bir hizmet olduğunu düşünüyorum. Şüphesiz bu çalışmalar Konya’nın geleneğinde var. Konya bir başkenttir, başkent gibi davranmak zorundadır. Ümit ediyorum ki bundan sonra da ekonomik alandaki faaliyetlerinde bu şuuru kaybetmeyecektir” dedi.

"KARAPINAR HEM KÖMÜR REZERVLERİNDE, HEM DE GÜNEŞTEN ENERJİ ÜRETEBİLECEĞİMİZ EN ÖNEMLİ NOKTALARDAN BİRİSİ OLACAK"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Konya’nın tarım kenti olarak bilinmesinin yanında artık bir sanayi şehri olarak da bilinmeye başladığını ifade ederek, "Bu özelliklerimizi daha da artırmalıyız. Tarım kentiyiz ama madem ki büyük bir tarım potansiyeline sahibiz, onu günümüzün şartlarına uygun teknolojik şartlarda nasıl yapmamız gerektiğine de kafa yormamız lazım. Madem bir sanayi şehriyiz, o zaman sektörel tercihlerimizi yüksek katma değerli ileri teknolojili ürünler üreten bir sanayi şehri olma yolunda ilerlemeliyiz. Konya’nın işte çok güzel güneşi var ama bu güneşi bir enerjiye dönüştürme çalışmasını daha yeni başlatıyoruz. Karapınar enerji endüstri bölgesi hem kömür rezervlerinde, hem de güneşten enerji üretebileceğimiz en önemli noktalardan birisi olacaktır. Aynı zamanda güneş panellerinin üretimi bunların AR-GE’sinin yapılması, bu konudaki teknolojinin güneş enerjisini elektriğe dönüştürmekteki teknolojinin de Konya’da ciddi manada geliştiği bir atmosferi görmek istiyoruz. Almanların güneşi yok ama güneş enerjisi üzerine en çok araştırma yapan ve en büyük teşvikleri veren ülkelerden bir tanesi. Halbuki biz en iyi güneş alan ülkelerden biriyiz ve Konya şehri de bu konuda merkezi bir yere sahip. O açıdan Karapınar enerji endüstri bölgesinin de çok önemli bir açılım olacağını Konya için görmemiz lazım” şeklinde konuştu.

DIŞ TİCARET RAKAMLARI KONYA’NIN SANAYİ ŞEHRİ OLMA YÖNÜNDEKİ DEĞİŞİMİNİ GÖSTERİYOR

Dış ticaret rakamlarına bakıldığında Konya’nın sanayi şehri olma yönündeki değişimini açıkça gösterdiğine değinen Bakan Ergün, “2002 yılında Konya’nın toplam ihracatı 129 milyon dolardı. Sadece bu yılın mayıs ayındaki ihracatı 115 milyon dolar. 2002’de bir yıllık ihracat kadar artık 2012’ye geldiğimizde on yıl sonra bir yıllık ihracatı bir ayda yapan bir sanayi potansiyeline sahip oldu Konya" dedi.

“FAİZ ORANLARINI YÜZDE 63’TEN YÜZDE 8’E İNDİRDİK”

Kamu bütçesi içerisinde faiz oranlarının çok önemli bir yer tuttuğunu kaydeden Bakan Ergün, "Mesela faiz oranları yüzde 63’ten yüzde 8’lere kadar indi. Borç vadeleri 2002’de 9 aya kadardı, 55 aya kadar uzadı. Yani size güvenip de uzun vadeli kimse para vermiyordu. Vade uzadıkça faizler de yükseliyordu. Şimdi hem faizler azaldı, hem vadeler uzadı. Türkiye yüzde 63 faizle borçlanırken ancak 9 ay vadeyle borçlanıyordu. Yüzde 8 vadeyle borçlanırken 55-60 ay vadeyle borçlanabilir hale geliyorsunuz. İşte bu da bizi Avrupa ülkelerinden ayrıştıran önemli noktalardan bir tanesidir. Türkiye’nin ihracatı 36 milyar dolardan bu on yıl içerisinde bugün itibariyle 142 milyar dolar seviyesine çıkmıştır. Yılda 142 milyar dolar ihracat yapabilen bir ülke haline gelmiştir. Türkiye, 10 yıl içerisinde bu sıçramayı gerçekleştirebildi" diye konuştu.

Toplantının ardından Bakan Ergün beraberindekilerle birlikte Mevlana Müzesi'ni gezdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler