YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bakan Ergün: “moddy’s’in Türkiye’nin Kredi Notunu Artırması Önemli Bir Gelişme”

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Moddy’s’in Türkiye’nin kredi notunu artırmasının önemli bir gelişme...

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Moddy’s’in Türkiye’nin kredi notunu artırmasının önemli bir gelişme olduğunu belirterek, “Artık Türkiye hakkında bir takım tereddütleri bulunan yatırımcılar, kendi mevzuatları gereği ülkemize gelmekte geciken yatırımcılar da Türkiye’yi bir yatırım merkezi olarak görmeye devam edecekler” dedi.

Bakan Ergün, Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen “Genç Türkiye Zirvesi”ne katıldı. Burada konuşma yapan Bakan Ergün, Türkiye’nin IMF’ye olan borcunu kapatması, Moddy’s tarafından Türkiye’nin kredi notunun artırılması ve çözüm süreci gibi birçok konuya değindi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye’nin 10 yıl içerisinde bir sıçrama yaparak 152 milyar dolar ihracat yapabilen bir ülke haline geldiğine dikkat çekerek, “10 yıl önce Türkiye sadece 36 milyar dolar ihracat yapabilen bir ülkeydi. 10 yıl içerisinde bir sıçrama yaptı ve Türkiye 152 milyar dolar ihracat yapabilen bir ülke seviyesine ulaştı. 10 yıl önce Türkiye’nin üretim gücü sadece 230 milyar dolardı, 10 yıl sonra bugün Türkiye 800 milyar dolarlık bir üretim gücüne sahip oldu” dedi.

Bakan Ergün, Türkiye’nin IMF’ye olan borcunu kapatmasına ilişkin ise, “Daha Salı günü çok önemli bir gelişme yaşadık, Türkiye IMF’ye olan borcunu tamamen kapadı. Aslında buna bir borç kapatması diye bakmak doğru değil, 30 milyar dolar civarındaki parayı 10 yıl içerisinde ödemişiz. Mesele Türkiye’yi IMF’ye götüren süreçte tasfiye edilmiştir. Türkiye’yi adeta diz çöktüren süreçte tasfiye edilmiştir, bu tarih bu açıdan önemli bir tarihtir” diye konuştu.

“TÜRKİYE’NİN KREDİ NOTUNUN ARTIRILMASI ÖNEMLİ BİR GELİŞME”

Bakan Ergün, Türkiye’nin kredi notunun Moddy’s tarafından arttırılmasının da önemli bir gelişme olduğunu söyledi. Bakan Ergün, “Türkiye’nin kredi notunun Moddy’s tarafından da yatırım yapılabilir ülkeler seviyesine çıkartılmış olması son derece önemli bir gelişme. Bu önemli gelişmeleri dikkate aldığımızda artık Türkiye hakkında bir takım tereddütleri bulunan yatırımcılar, kendi mevzuatları gereği ülkemize gelmekte geciken yatırımcılar da Türkiye’yi bir yatırım merkezi olarak görmeye devam edecekler. Türkiye bu açıdan çok kritik bir eşiği daha aşmış olacaktır. Çünkü gerçekten her ne kadar önem vermesek de bazı yatırımcılar bu tür notlara değer vermekte ve ona göre adım atmaktadırlar” şeklinde konuştu.

Bakan Ergün, Türkiye’nin kredi notunun düşük seviyelerde tutulmasını ise Türkiye’ye uygulanan bir örtülü blokajın olarak değerlendirdi. Ergün, “Türkiye’den durumu çok daha vahim olan borç batağı içerisinde olan paralarının nereye gittiğinin belli olmayan ülkelerin kredi notları çok yüksek tutulurken, Türkiye’nin kredi notunun düşük seviyelerde tutulması aslında uluslararası alanda Türkiye’ye uygulanan bir örtülü blokajın var olduğunun görmemizi de sağlamalıdır. Bu blokajlarda artık yavaş yavaş kalkmaktadır” dedi.

Bakan Nihat Ergün, “Bugün Türkiye’nin en önemli ekonomi sorunu ne diye sorsanız ‘işsizlik’ diye cevap verirler ama en önemli siyasi sorunu diye sorsanız çoğu zaman ‘terör’ diye karşımıza çıkar. Türkiye ayağındaki son prangayı da terör dediğimiz büyük sıkıntıyı da inşallah atlatacağız. O zaman Türkiye hızına hız katacak. Bu 10 yıldaki ilerlemenin çok daha fazlasını önümüzdeki 10 yıl içerisinde yapma imkanına sahip olacağız” diye konuştu.

“Bizim demografik yapımıza baktığımızda bir numaralı meselemiz bu demografik yapının genç ve dinamik nüfusun eğitimi meselesidir” diyen Bakan Ergün şunları da söyledi:

“Bunu iyi bir eğitim sürecinden geçirebilirsek bunun niteliğini arttırabiliriz. Yoksa iyi bir eğitim olmadığı zaman bunların hiç birisi olmaz. Genç ve büyük nüfusumuz iyi eğitildiğinde gerçekten ekonomik ve sosyal birçok meselenin çözümü için en doğru adres olacaktır. Üniversiteler bu süreçte ekonomik ve sosyal kalkınmanın lokomotifi kurumlar olacaktır. Yani kalkınmanın bir parçası değil önde gidecek. Eğer bilgi odaklı bir süreç yaşayacaksak, bilginin merkezi üniversitelerdir.”

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, üniversitelerin boş tartışmaların yeri olmadığını ifade ederek, “Üniversiteler boş tartışmaların, lüzumsuz itiş kakışların düşüncelerin olduğu yerler olmaktan çoktan çıktılar. Türkiye’nin ekonomik ve sosyal kalkınmasının lokomotifi haline gelecekler. Bu oyunu hep birlikte oynayacağız ama mendili üniversiteler sallayacak. Eğer dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olmayı hedefliyorsak dünya çapında üniversiteler, bilim insanlarına, dünya çapında firmalara ve markalara ihtiyacımız var. Onlar yoksa ilk 10 ekonomiden biri olma işi hayal olur” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler