Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, teknolojinin gelişimini esprili bir dille anlattı. Ergün, “Teknolojinin doğmasını istiyorsak, bilim ve sanayiyi üniversitelerle evlendirmemiz lazım. Nişan yapmıştık. Bugün de düğünümüzü yapıyoruz. Sanayiyle üniversiteyi evlendirmeden teknoloji doğmaz” dedi.
Bakan Ergün, Wow Otel’de düzenlenen “1. Üniversite-Sanayi İşbirliği Zirvesi”ne katıldı. Zirvede ayrıca TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya ve çeşitli üniversite temsilcileri ile sanayiciler de hazır bulundu.
Hava muhalefeti dolayısıyla programa geç katılan Bakan Ergün, zirvede yaptığı konuşmada, 2023 yılında 500 milyar lira ihracat yapmayı ve dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi içerisinde olmayı hedeflediklerini söyledi. Ergün, “Bu hedefi gerçekleştirebilmesi için kuşkusuz üniversitelerden yardım almamız gerekiyor. Tanzimat sanatçıları sanat sanat içindir, sanat toplum içindir ekolünü oluşturmuşlardır. Aslında ikisi de bizim için önemli ve değerli. Bugün biz bunu bilime uyarlarsak bilim bilim içindir, bilim toplum içindir diyenler de var. Bir tercih yapmamız lazımsa, bilim toplum içindir tercihini yapmamız lazım” şeklinde konuştu.
Bilim ve sanayinin önemine değinen Bakan Ergün, “Bilim önde gidecek, araya sanayi girecek. Bilim ve sanayinin işbirliğiyle teknoloji doğacak. Bu işbirliği olmazsa teknoloji diye bir şey doğmaz. Teknolojinin doğmasını istiyorsak, bilim ve sanayiyi üniversitelerle evlendirmemiz lazım. Nişan yapmıştık. Bugün de düğünümüzü yapıyoruz. Sanayiyle üniversiteyi evlendirmeden teknoloji doğmaz” şeklinde konuştu.
“Bir ülkenin ekonomisi saniyeye dayanmıyorsa gerçek bir ekonomi değildir” diyen Ergün, şunları söyledi;
“Ekonominin temelinde sanayi olmalıdır. Bunun temeli de bilgiye dayalıdır. Üniversite-sanayi işbirliği kapsamında geri kaldığımızı kabul etmeliyiz. Ülkemiz de sanayi ile üniversite arasında kopukluk var. Her şeyin çok iyi olduğunu kabul edemeyiz. Etseydik bu konuyu burada konuşmazdık.”
Türkiye’de ilk uçak projesini yapan Nuri Demirağ’ın çalışmasının yok edildiğini de dile getiren Bakan Ergün, “Artık Türkiye böyle değerli projelerine sahip çıkacaktır” dedi.
Üniversite-sanayi işbirliği kapsamında Teknopark çalışmalarına değinen Nihat Ergün, Teknopark projesinin akademisyenlerin şirket kurmasıyla oluşan ve Türkiye’ye ileriye götürecek bir proje olduğunu kaydetti.
Yeni patent kanunu hakkında bilgi veren Bakan Ergün, Türkiye’deki üniversitelerin patent alabileceğini ve bu patenti geliştirerek marka olabilecekleri müjdesini verdi.
Türkiye’nin ilk uçak projesini yapan Nuri Demirağ’ın torununa ve diğer katılımcılara Nihat Ergün, tarafından başarı plaketleri verildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz