YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bakan Ergün'den "akıl Teri Lazım" Açıklaması

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, sanayicilere, "Alın teri yetmez, akıl teri de lazım"...

Bakan Ergün'den "akıl Teri Lazım" Açıklaması

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, sanayicilere, "Alın teri yetmez, akıl teri de lazım" dedi.

İnönü Üniversitesi'nde düzenlenen "Toplu Açılış, Fahri Doktora ve Şükran Belgeleri Takdimi Töreni"ne Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Libya Başbakan Yardımcısı Dr. Mustafa Abushagur, Vali Ulvi Saran, AK Parti Malatya Milletvekilleri Mücahit Fındıklı, Öznur Çalık, Cemal Akın ve Ömer Faruk Öz, Varşova Büyükelçisi Yusuf Ziya Özcan'a Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, ile birlikte İstanbul'dan gelen kalabalık bir işadamı ve sanayici topluluğu katıldı.

Törende, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık'ın babası Malatyalı İşadamı Mahmut Çalık'a 'fahri doktora' ünvanı, YÖK Eski Başkanı Varşova Büyükelçisi Yusuf Ziya Özcan'a, Darende Bekir Ilıcak Meslek Yüksekokulu'nu yaptıran hayırsever işadamı Bekir Ilıcak'a ve üniversiteye İlahiyat Fakültesi binası kazandıran Malatya Girişim Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak'a şükran plaketi verildi. Törende İlahiyat Fakültesi binasının da aralarında bulunduğu yedi binanın açılışı yapıldı.

Törende konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "Bugün İnönü Üniversitesi çok anlamlı bir şey yapıyor. Bir değerli büyüğümüze, bir değerli işadamımıza, sanayicimize Malatya'nın duayeni olan Mahmut Çalık'a fahri doktora unvanı veriyor" diyerek, yatırım yapan iş adamlarının hatırlanmasının güzel bir hareket olduğunu ve bundan dolayıda İnönü üniversitesi'ni tebrik ettiğini kaydetti.

Bakan Ergün, "Alın teri bugünün dünyasında rekabetçi olmak için yetmez. Gerekli ama yeterli değildir. Akıl teri lazımdır, aklımızı terletmek gerekir. Akıl teri yüksek katma değerdir. Akıl teri ileri teknoloji demek. Üniversite sanayi işbirliğinde, var olan diğer mekanizmaları da harekete geçirmek gerekir" şeklinde konuştu.

Malatyalı sanayicilere, üniversite ile işbirliğine girip kaç tane Sanayi Tezleri (Santez) Projesi yaptıklarını soran Ergün, "Yeni bir teknolojinin üniversitenin yardımıyla geliştirilebilecek, yeni bir ürünü üniversitenin katkısı ile geliştirebilecek projelerden söz ediyorum. Siz, bir araştırma projesi yapıyorsunuz, bu proje gerçekleştirilebilir ve ticaretleştirilebilir ve yeni bir teknoloji olduğu kanaatine varılarak kabul edildiğinde, üç yıl boyunca bu projenin harcamalarının yüzde 75'i bizim tarafımızdan limitsiz karşılanıyor. Siz yeterki gerçekçi bir proje getirin. Üniversitede araştırmacı bir hoca grubu bunun üzerinde çalışıyor ve bu proje hem teknolojik ürüne dönüşüyor hemde bir doktora tezi ortaya çıkıyor. Böylece hem sanayicinin işine hemde akademisyenin işine yarıyor. Bunlara ayıracak paramız var" ifadelerini kaydetti.

Türkiye'de eskiden 1 milyar doların büyük bir para olduğunu söyleyen Bakan Ergün, " 'IMF, 1 Milyar Dolar Serbest Bıraktı' bu bütün gazetelerin manşetleri oluyordu. Şimdi 1 milyar dolar Türkiye'nin hayrı oldu. Türkiye, 1 milyar doların üzerindeki parayı etrafından sorunlu olan bölgelere yardım etmeye başladı. Milli gelirimizin yüzde yarımı kadar pay ayrılıyordu araştırma geliştirmeye. O zaman milli gelirimiz 230 milyar dolardı. Şimdi ise milli gelirimiz 780 milyar dolar, araştırma geliştirmeye ise yüzde biri ayrılıyor. 2023 yılında ise 2 trilyon dolar olacak milli gelirimizin yüzde üçü kadar payı araştırma geliştirmeye ayıracağız. Yani araştırma gelirtirmeye (AR-GE) 60 milyar dolar para ayıracağız. Üniversite sanayi işbirliğini derinleştirmemiz lazım. Malatya Üniversitemiz, Malatya'daki girişimcilik ruhunu üniversitenin derinliklerine doğru taşımalı" ifadelerini kaydetti.

Bakan Ergün, "Üniversite sanayi işbirliği, bugün attığımız bu adımlarla sınırlı kalmayacaktır. Sadece işadamlarımızın üniversiteye bazı fakülte, yüksek okul yapılması şeklinde işbirliği olarak kalmayacaktır, işbirliği hayırın ötesine geçektir." dedi.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, İnönü Üniversitesi'nin Türkiye'nin en hızlı gelişin ve başka üniversitelere model olan üniversitesinin İnönü Üniversitesi olduğunu belirterek, "Bugün için karaciğer nakli başta olmak üzere organ nakli konusunda dünyada merkez olma yolundadır. 2015 yılı hedefi, dünyada karaciğer nakli konusunda dünya birincisi olmaktır. Turgut Özal Tıp Merkezi, üniversite hastaneleri arasında üniversite hastanelerine bir model olmuştur. Afrika, Balkanlar ve Orta Asya'dan da hasta kabul ediyoruz. Malatya Teknokent Projemiz devam ediyor. Şuanda yüzde 60'lar seviyesindedir" dedi.

Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise, Malatya'nın Büyükşehir olması ile birlikte yaşamış olduğu sıkıntıları çözmüş olacağını ifade ederek, "Malatya yıllık 30 bin göç alıp, 30 bin göç veriyor. Bizim hedefimiz göç veren değil, göç alan bir il olmaktır.

Vali Ulvi Saran ise, "Malatya çok yönlü olarak gelişmesini sürdürüyor. Ekonomide, kültür ve sosyal alanlarda önemli gelişmelere sahne oluyor. Mahmut Çalık, Türkiye'nin ekonomisinde ve Türkiye'nin sanayisinde öncül rolü oynayan önemli işadamlarımızdan bir tanesi" şeklinde konuştu.

MAHMUT ÇALIK'A FAHRİ DOKTORA ÜNVANI

Törende aynı zamanda Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık'ın babası olan işadamı sanayici Mahmut Çalık'a fahri doktora ünvanı verildi. Torunları Mahmut Can Çalık, Esat Çalık, Yunus Aksoy ve Elif Aksoy'u da törene getiren Mahmut Çalık yaptığı konuşmada, "Çalışma hayatıma ilkokul dönemlerinde başladım. 72 yıldan beri tekstilciyim. Türkiye'de 1950'lere kadar 5 metre kefen bezi Amerika'dan geliyordu. Bugün tekstil sanayi çok gelişti. 75 milyon Türk milleti 225 milyon yabancı milletlerin insanını giydirme seviyesine ulaştı, bu ülkemiz adına büyük bir mutluluktur. İş hayatında başarılı olmanın ilk kuralı hedef koymaktır. Benim hedefim Malatya'da 5 bin kişinin istihdam edeceği yatırımlar yapmaktı. Hedefime ulaştım. Oğlumun da kendisi şirketini kurmasını sağladım. Allah'a şükür, oğlum farklı sektörlerde 20 bin kişiye istihdam sağlıyor. Buda benim için gurur vericidir. Ben Mahmut Çalık olarak, devletimizin, cumhuriyetimizin, bayrağımızın, ezanımızın sonsuza kadar yaşaması için mücadeleme devam edeceğim" dedi.

YÖK Eski Başkanı Varşova Büyükelçisi Yusuf Ziya Özcan'a ise şükran plaketi verildi. Özcan, "vefa'nın İstanbul'da bozası ile meşhur bir yer olduğunu düşünürdük. Onun yanlış olduğunu gösterdi bu üniversite. Hatırlanmak güzel bir şey. Vefa duygusunu başkasına hissettirmek güzel bir şey. Çok memnunum. Üniversitenin gidişinden de memnunum. 4 yıl içinde güzel mesafeler alındı" dedi.

Özcan, Varşova'ya gitmek için hazırlık yaptığını belirterek, "Bütün raporları aldım elime, hepsini okuyorum, çalışıyorum" dedi.

Darende Bekir Ilıcak Meslek Yüksekokulu'nu yaptıran hayırsever işadamı Bekir Ilıcak'a ve üniversiteye İlahiyat Fakültesi binası kazandıran Malatya Girişim Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak'a şükran plaketi verildi

Tören aralarında İlahiyat Fakültesi'nin de bulunduğu 7 hizmet binasının toplu açılış kurdelesinin kesilmesi ile sona erdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler