Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar’da katı atık depolama sahasında biyogazdan elektrik enerjisi elde edilen tesisin açılışını yaptı. Tesiste saatte bin 500 haneyi aydınlatan 1,2 megavat elektrik üretimi yapılıyor. Tesiste günlük 400 ton çöp depolanıyor ve oluşan metangazından elektrik elde ediliyor.
Bakan Veysel Eroğlu, sadece büyük şehirlerin bir kaçında böyle bir tesis bulunduğunu bunların arasında Afyonkarahisar’ın da olması çok önemli olduğunu söyledi. Eroğlu, "Çevreci bir yatırım, belediyeyi tebrik ediyorum. Buraya 76 belediye çöplerini döküyor. Eskiden buralarda çöp dağları olurdu. Tarlalara, derelere çöp boşaltılırdı, pis koku ve çevre kirliliği insanları rahatsız ediyordu. İnsanlar ‘sayın bakanım bizi kurtar’ diye söylüyordu. Biz de bu konuyu ele aldık. Daha önce 6 milyon liraya malolan projeyi değiştirerek 2 milyon lira olarak projelendirdik. Şu anda metan gazından elektrik enerjisi elde eden bir tesisi Afyonkarahisar’a kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz." dedi. Eroğlu, vahşi depolama ve yanan çöplük manzaralarıyla Avrupa'ya rezil olan Türkiye'nin artık bugünlerde böyle tesisler sayesinde hem düzenli çöp toplam hem de çöpten para kazanır seviyeye geldiğini anlattı.
Afyonkarahisar Belediyesi ve Çevre Hizmetleri Birliği Başkanı Burhanettin Çoban, tesiste, şuan itibariyle saatte 1,2 megavat civarında elektrik enerjisi elde edildiğini, 2 megavata kadar çıkmasını beklediklerini söyledi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)'ndan gerekli izinlerin alındığını ifade eden Burhanettin Çoban, "2011 yılı içerisinde katı atık düzenli depolama alanında biriken çöplerden oluşan metan gazından biyogaz sistemi ile elektrik üretilmesi ile ilgili bir ihale yapmıştık. Bu ihalemiz sonunda Arel Enerji, en uygun teklifi vererek ihaleyi almıştı. Gerekli tesisatları çektiler, motorları monte ettiler ve artık şebekeye elektrik vermeye başlandı. Bizim hedefimiz buradan saatte 1 megavat bile elektrik almak değildi. Daha düşük bir hedefimiz vardı. Ancak biriken gazın o kadar yüksek olduğunu gördük ki, şu anda saatte 1,2 megavat civarında bir enerji elde edilebiliyor. Bunun 1,5- 2 megavata çıkması da ihtimal dahilinde." dedi. Çoban, elektrik dağıtım şebekesine elektrik verilmeye başlandığını kaydetti.
"130 BİN LİRA GELİR SAĞLANACAK"
Elektrik üretiminden dolayı Çevre Hizmetleri Birliği'ne yaklaşık 130 bin lira civarında gelir sağlanacağını ifade eden Çoban, Türkiye'de il olarak bu işi sadece Afyonkarahisar'ın başardığını dile getirdi. Çoban, "Birliğimiz buradan aylık 60 bin lira civarında bir gelir elde ediyor. Bunun yanında daha önce bizim bu alanda 70 bin lira civarında masrafımız vardı. Bu masrafları da artık biz yapmıyoruz. Böylelikle yaklaşık 130 bin lira civarında birliğimiz bu elektrik üretiminden dolayı gelire sahip olacak. Üretilen elektrik miktarı artarsa gelir miktarımızda artacak. Türkiye'de şu an 6 ilde bu şekilde çöplerden elektrik üretiliyor. Bunların tamamı büyükşehirdir." diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz