HABER

Bakan Gül ABD'ye gitti

Bakan Gül ABD'ye gitti

ANKARA (İHA) - Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, İsrail ile Filistin arasındaki gerginliğin sona erdirilmesi için yoğun bir trafik içerisine girdiklerini belirterek, "Bu durumdan herkes gibi Türkiye de kaygı duyuyor. Bizim yapmak istediğimiz talepler üzerine bu problemin daha da tırmanmasını önlemeye katkı sağlamaktır" dedi.

Dışişleri Bakanı Gül, ABD'ye hareket etmeden önce Esenboğa Havalimanı'nda bir açıklama yaptı. Gül, ziyaretinde ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve ABD Başkanı George Bush'un Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley ve Senato üyeleriyle görüşeceğini ve 6 Temmuz akşamı görüşmelerini tamamlayarak yurda döneceğini bildirdi. Gül, bu ziyaretin 2 yakın müttefik olan Türkiye ile ABD arasındaki köklü geçmişe dayalı ilişkilerin daha da gelişmesini sağlayacağını belirterek, ziyarette ikili ilişkilerin yanında bölgesel ve uluslararası sorunların da ele alınacağını ifade etti.

Bir gazetecinin Başbakan Erdoğan'ın Filistin ve İsrail arasındaki gerginliğin çözümü konusunda Başbakan Erdoğan'ın Dışpolitika Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu'nu dün Suriye'ye gönderdiğini hatırlatarak, bu konuyla ilgili son gelişmelerin ne olduğunu sorması üzerine Gül, "Bildiğiniz gibi Filistin ile İsrail arasındaki durum çok gerginleşmeye, tırmanmaya başladı. Bundan herkes gibi Türkiye de çok kaygı duyuyor. Türkiye, Filistin ve İsrail Başbakanlarını arayarak, Türkiye'nin bu konuyla ilgili elinden geleni yapması talebinde bulundu. Sayın Başbakan, ABD Başkanı Bush ve BM Genel Sekreteri Annan ile görüştü. Yoğun trafik sözkonusu. Ayrıca büyükelçi Şam'a gönderildi. Esad ile görüşüldü, mesajlar gitti. Dün de bu mesajları paylaştı. Bizim yapmak istediğimiz talepler üzerine bu problemin daha da tırmanmasını önlemeye katkı sağlamaktır" değerlendirmesini yaptı.

Bakan Gül ziyareti sırasında ABD ile "Ortak Vizyon Belgesi imzalanıp imzalanmayacağının" sorulması üzerine de bunun bir anlaşma olmadığını, ortak vizyonu, görüşü ortaya koyan ve bu istikamette her hükümetin gayretle çalışma yapacağı bir belge olduğunu dile getirdi.

Karşılıklı mutabakat sonrası bu belgeyi kamuoyuna açıklayacaklarının altını çizen Gül, "Bu anlaşma değil, imzası ya da seranomisi olsun. Bu her 2 tarafın mutabakata vardığı ortak bir vizyon belgesi. İlk defa yazılı belgeyle ortaya çıkacak" dedi. Gül, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Türkiye'nin Eylem Planı'yla ilgili görüşünü soran bir gazeteciye de, "Genel Sekreter, Türkiye'nin açılımlarını destekliyor ve takdir ediyor. Görevi bir süre sonra bitecek. Genel Sekreter ayrılmadan önce iyi bir dosya bırakmak istiyor bundan sonraki genel sekretere. Yoğun çabaları olmuş. İyi niyetle, bunların bugünkü durumu ortaya koymak için dosya hazırlıyor. Bu süre içerisinde yapılacak şeyleri yapmak için son gayretlerini ortaya koyacak" şeklinde karşılık verdi.

Annan'ın yardımcısı Gamberi'nin getirdiği mesajların da olumlu olduğuna işaret eden Gül, adadaki gerçeklerin dikkate alınması gerektiğini vurguladı. Bu göze alınmadan bunun üzerine bina inşa edilemeyeceğine dikkati çeken Gül, adaya kalıcı barışı getirici bir çözümün çıkabileceğini, bunun da sadece gerçekleri dikkate alarak hareket etmenin mümkün olacağını ilettiğini kaydetti.

En Çok Aranan Haberler