ANKARA (İHA) - Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Kerkük'teki seçimlerin yapılıp yapılmayacağına Talabani ve Barzani'nin karar veremeyeceğini belirterek, "Herkes her şeyi talep edebilir. Nihayetinde buna kendileri karar vermeyecek. Sanki karar alınmış da seçim yapılmayacakmış gibi bir durum da söz konusu değildir" dedi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) kuruluşunun 21. yıldönümü münasebetiyle Sheraton Oteli'nde verilen resepsiyona, gerek siyasi gerekse askeri erkandan katılım büyük oldu. Resepsiyona, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Devlet Bakanı Beşir Atalay, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Zeki Sezer, DSP eski Genel Başkanı Bülent Ecevit, SP Genel Başkan Vekili Recai Kutan ile eski siyasetçiler, bürokratlar ve askeri erkan katıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise son anda resepsiyona katılmaktan vazgeçti.
Resepsiyon sırasında gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını cevaplayan Bakan Gül, IKYB Lideri Celal Talabani ile IKDP Lideri Mesut Barzani'nin Kerkük'teki seçimlerin ertelenmesine yönelik bir anlaşma yaptığına ilişkin bölgeden gelen haberleri değerlendirerek, böyle bir talebin söz konusu olduğunu ancak böyle bir şeye onların karar veremeyeceğini söyledi. Gül, Irak'ta şimdi bir konseyin görev yaptığını hatırlatarak, bu gibi bir kararın ancak Irak Geçici Yönetim Konseyi tarafından verilebileceğini söyledi. Gül, seçimlerin kararlaştırıldığı gibi bir zamanda yapılmasının önemli olduğunu söyledi. Talabani ve Barzani'nin söz konusu erteleme taleplerinin gerekçesinin Kerkük'ten ayrılan Kürtler'in geri dönmesini beklemek olduğunun hatırlatılması üzerine de Gül, "Herkes her şeyi talep edebilir. Nihayetinde kendileri karar vermeyecek. Sanki karar alınmış da seçim yapılmayacakmış gibi bir durum söz konusu değil. Herkes, çeşitli siyasi sebeplerden ötürü bir şey talep edebilir. Başkaları da başka şeyler talep edebilir. Ancak bu kararı onlar verecek değil" diye konuştu.
Gül, ABD Dışişleri Bakanlığı görevinden istifa eden Colin Powell'ın, İran'ın elindeki nükleer silahlara yönelik açıklamalarının hatırlatılması üzerine, her konuşana cevap vermek durumunda olmadığını söyledi. Gül, bu işin sükunetle çözülmesinin beklendiğini belirterek, bu konuda AB'nin de çok aktif rol oynadığını ifade etti. Bölgenin bir gerginliği daha kaldıramayacağını kaydeden Gül, "İran'ın da bu konuda çok dikkatli hareket edeceğini tahmin ediyoruz. İran da bu bölgenin gerçek, geleneği olan ülkelerinden biridir. Eninde sonunda bir uzlaşma olacak" şeklinde konuştu.
Bakan Gül, Türkiye'nin bölgeye yönelik politikalarının, gerek Türkiye'ye yakın gerekse uzak olan bölge ülkelerinin nükleer silahlardan arınmasını da kapsadığını bildirdi.
Bakan Gül, Irak ABD Merkez Komutan Yardımcısı General Lens Smith'in, bölgedeki terör örgütü PKK/KONGRA-GEL unsurları ile mücadele edeceklerine dair beyanatlarını da değerlendirerek, Türkiye'nin bu konuda ABD'den çok şey beklediğini söyledi. Gül, "Hele hele biz, bu uğurda çok büyük kayıplar vermişiz. Son aylarda bu konuda bazı tırmanmalar görülürken buna sessiz kalınmasını kabul edemeyiz, kolay kolay hazmedemeyiz" dedi.
Bakan Gül, geçen yıl gerçekleştiği gibi ABD ile bir kere daha terör örgütü ile mücadele konusunda bir toplantı yapılması konusunda Türkiye'nin düşüncesinin sorulması üzerine de "ABD ile yeniden bir terör toplantısı yapılması konusunda ciddi beklentimiz vardır" diye konuştu.