Gülseli KENARLI / İSTANBUL, Bakan Işık toplantıda yaptığı konuşmasında, "Bugün açıklayacağımız yeni Sanayi Strateji Planı Belgesi önümüzdeki dönemde sanayimizin yol haritasını oluşturacak temel politika dokümanlarından birisidir. Bakanlık olarak bu belge ile ortaya konulan hedefleri gerçekleştirmeye kararlı olduğumuzu özelikle burada ifade etmek istiyorum" dedi.
Bakan Işık, "Yeni Sanayi Strateji Belgesi'nde vizyonumuzu biraz daha geliştirerek orta yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerde Afro-Avrasya'nın tasarım ve üretim üssü olarak Türkiye'nin sanayi strateji vizyonunu belirledik" ifade etti. Işık, "Genel amacımız ise Türk sanayisinin rekabet edebilirliğini ve verimliliğini yükselterek, dünya ihracatından daha fazla pay alan ağırlıklı olarak yüksek katma değerli ve ileri teknolojili ürünlerin üretildiği nitelikli iş gücüne sahip ve aynı zamanda çevreye ve topluma duyarlı bir sanayi yapısına dönüşümünü hızlandırmak olarak genel amacımızı belirledik" dedi.
"3 TEMEL STRATEJİ"
Fikri Işık, 3 temel strateji belirlediklerini dile getirerek, stratejilerini ise şöyle sıraladı:
"Birincisi; sanayide, sanayide bilgi ve teknolojiye dayalı yüksek katma değerli yerli üretimin geliştirilmesi. İkincisi; kaynakların etkin kullanıldığı daha yeşil ve rekabetçi sanayi yapısına dönüşüm sağlanması. Üçüncüsü ise; sosyal ve bölgesel gelişmeler karşı katkı sağlayan ve nitelikli iş gücüne sahip sanayinin geliştirilmesi."
Sanayi strateji, belgesinin 70 eylem içerdiğini belirten Bakan Işık, sonuçları yakından takip etmeyi arzuladıklarını söyledi.
Bakan Işık, 20 eylemi kısa kısa değerlendirmek istediğini belirterek, "Birinci eylemimiz, bölgesel teşvik uygulamasında orta yüksek teknolojili ürün üretenlere mekanizmalar geliştirilecektir. Burada ilk adımı Sayın Bakanımızın açıkladığı sanayiye destek paketinde attık ve şu anda yüksek teknolojili ürün üreten üreticilerimiz Türkiye'nin neresinde üretim yaparsa yapsın 5. Bölge teşviklerinden yararlanmaya başladı" dedi.
"ASLINDA ŞU ANDA AR-GE BAZLI DESTEK PROGRAMLARIMIZ VAR"
Işık ikinci eylemin ise, "Firmaların orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürün üretimine odaklanması amacıyla yatırım destek programları başlatılacak. Aslında şu anda Ar-Ge bazlı destek programlarımız var. Ancak bunu sadece Ar-Ge'ye hasretmeden orta-yüksek ve yüksek teknolojide üretim yapmak isteyen girişimcilerimizi, sanayicilerimizi özel destek programlarımızla desteklemek bu eylemle inşallah mümkün hale gelecek. Bir başka eylemimiz ithal bağımlılığı yüksek olan ara malların yerli üretimi desteklenecektir. Kamu alımlarına yönelik uzun vadeli ihtiyaç planlaması yapılarak kilit teknolojilerin geliştirilmesi yapılarak, yerli üretimi desteklenecektir. Beşinci eylem olarak tasarım ofisleri desteklenecektir. Kendisi tasarım ofisi kurmasa bile, tasarım ofislerinden destek almak isteyen KOBİ'lerimize orada ki masraflarını verginden düşürme, gider yazma imkanı getireceğiz" dedi.
Fikri Işık, "Yurt dışından alınan test ve muayene hizmetlerinin ülkemize kazandırılmasını teminden ihtiyaç duyulan alanlarda akredite test ve laboratuvarların kurulması desteklenecektir. Bursa Yenişehir'de otomotiv test merkezimizi kuruyoruz 4 milyon metrekarelik bir alan üzerinde dünyanın en iddialı test merkezlerinde birini kurmaya başladık. Bir web portalını da laboratuvar ve test merkezlerimizle ilgili hazırlıyoruz" dedi.
"TEK KAPI UYGULAMASINI TÜRKİYE'DE BİR PİLOT UYGULAMA İLE BAŞLATALIM"
İşletmelerde kullanılan makinaların, kredi kuruluşlarınca teminat olarak kabul edilmesini teşvik etmek amacıyla makinaları ruhsatlandıracaklarını belirten Bakan ışık, "Yani tescili sağlanacaktır. Bu da sanayi destek paketimizin içerisinde bir destek mekanizması olarak bulundu" dedi. Işık, yatırım malları üreticilerine, uzun vadeli ve uygun kredi sağlanacağını belirterek, "Burada Kalkınma Bankası'nı yeniden yapılandırarak sanayicimizin daha fazla hizmetine sunma irademiz kesinlikle hayata geçecek" dedi.
Sanayi Strateji Belgesi'nde bir pilot uygulma yapmak istediklerini ifade eden Bakan Işık, "Tek kapı uygulamasını Türkiye'de bir pilot uygulama ile başlatalım. Sanayicimizi kapı kapı dolaştırmayalım, yatırımcımızı kapı kapı dolaştırmayalım, bürokrasiyle zaman harcamayalım. Tek kapı uygulamasını Türkiye'de sanayi için getirelim diye arzu ediyoruz. Zor bir eylem olduğunu biliyorum. Ama inşallah bunu bir pilot uygulama ile başlatıp başarısı ortaya çıktıkça da yaygınlaştırmak sanayide önemli hedeflerimiz arasında.
"SAYIN KILIÇDAROĞLU, BUNU BAŞLATACAĞIZ DEMİŞ AMA..."
Organize sanayi bölgelerinin içinde meslek yüksek okullarının kurulması teşvik edeceklerini belirten Fikri Işık sözlerini şöyle sürdürdü: "2011-2014 yıllarını kapsayan sanayi strateji belgesinde OSB'ler içerisinde endüstri meslek liselerinin kurulması özendirilecek demişti. Bu son derece başarıyla yürütülen bir eylem oldu. Şu anda 42 tane OSB içerisinde endüstri meslek lisemiz var. Artık 'illa biz bu okulları çalıştıracağız' demiyoruz. Burada özel sektör devreye girsin. Biz de öğrenci başına şu anda 5 bin 800 liraya kadar destek veriyoruz. Son derece iyi yürüyen ve önümüzdeki süreçte de bu uygulamanın artmasını hedeflediğimiz çok güzel bir çalışma. Sayın Kılıçdaroğlu, bunu başlatacağız demiş ama bu 2011-2014 strateji belgemizde zaten var ve şu anda da başarıyla yürüyor. Biz burada bir adım daha atmak istiyoruz, meslek yüksek okullarının da organize sanayi bölgeleri içerisinde yaygınlaşması ve bizimde buraya özellikle hükümet olarak destek vermemiz. Bu eylemi de önemsiyoruz. Asgari ücret kanunla artmaz. Asgari ücret teknoloji düzeyini yükselterek ancak artırabileceğimiz bir iştir. Bunun bilincindeyiz ve onun için Türkiye'nin teknoloji düzeyini yükseltmek için gece gündüz çalışıyoruz."
LONCA
Bugün hayata geçen Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın sanayi sektörü için hazırladığı web portalı Lonca'yı da tanıtan Bakan Işık, "Ülkemizde hangi ürünleri, hangi firmanın ürettiği ve nerede ürettiği konusunda girişimciler araştırmacılar, ihracatçılar ve ithalatçılar, gerçekten bakanlığımızdan yoğun talepte bulunmaktaydı. Bu çerçevede hazırladığımız yurtiçi ve yurtdışı yatırımcıların, araştırmacıların veri kaynağı olacak sanayi web portalı lonca bakanlığımızca hizmete sunuldu. www.lonca.gov.tr inşallah bu saatten sonra Türkiye'de hizmete giriyor. bu portal sayesinde ülkemizde sanayi sektöründe faaliyette bulunan binlerce işletme ve bu işletmelerin ürettikleri yüzbinlerce ürün bilgisini artık bir tıkla ulaşabileceğiz" diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz