YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bakan Kılıç, Mahkumların Model Gemi Sergisini Açtı

Samsun E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'ndaki tutuklu mahkumlara yönelik açılan model gemi yapımı kursu...

Bakan Kılıç, Mahkumların Model Gemi Sergisini Açtı

Samsun E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'ndaki tutuklu mahkumlara yönelik açılan model gemi yapımı kursu sona erdi. Cezaevinde kurulan marangoz atölyesinde 3.5 ay eğitim alan 15 hükümlü kursiyer, yeteneklerini Bandırma vapurunun maketlerini yaparak gösterdi. Birbirinden güzel modellerden oluşan Model Gemi Uygulamaları Sergisi’nin açılışını ise Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç gerçekleştirdi.

Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı’nın cezaevindeki tutuklu hükümlülere boş vakitlerini değerlendirmelerini sağlamak, meslek edindirmek ve yetişmiş iş gücüne katlı vermek amacıyla Samsun Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü işbirliği ile geçen yılın temmuz ayında açılan 104 saatlik model gemi yapımı kursu düzenlendi. Uzman eğitimciler tarafından hafta içinde cezaevinin marangoz atölyesinde verilen kurslar için 23 bin 385 TL harcandı. Mahkum kursiyerler, aldıkları eğitimlerde ne kadar başarılı olduklarını yaptıkları Bandırma Vapuru maketleriyle ortaya koydu.
Mahkumların özveri ve emekleri sonucu ortaya çıkardığı Bandırma Vapuru maketleri, Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Yeşilyurt AVM’de düzenlediği Model Gemi Uygulamaları Sergisi’nde görücüye çıktı. Serginin açılışını Samsun Valisi Hüseyin Aksoy ve Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan ile birlikte gerçekleştiren Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, sergiyi gezerek maketleri inceledi. En büyük ilgiyi ise Bandırma Vapuru modelleri gördü. Gemi maketleri arasında İzmir kayığı, Sürmene takası, Nusret mayın gemisi, Bodrum gemisi gibi değişik maketler yer alıyor. Maketler sergilendikten sonra 30- 2 bin 500 lira arasında bedelle satışa sunulacak.

Açılışta konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, mahkumların gemileri yakma yerine yüzdürme çalışmalarının taktire şayan olduğunu dile getirdi. “Ne şekilde olursa olsun Allan kimseyi hapishanelere düşürmesin.” diyen Bakan Kılıç, her hangi bir sebepten dolayı mahkum olarak cezalarını çekmek zorunda olan tutukluların da zamanlarını güzel şeyler üreterek geçirmelerinin güzel bir çaba olduğunu söyledi.

MAHKUMLAR PARA KAZANIYOR
Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan ise konuşmasında, “Buradaki amacımız tamamen ticari olmayıp, hükümlü ve tutuklularımızın tahliye olmalarından sonra vasıflı birer eleman olarak buradan ayrılmaları. Normal yaşama geri döndüklerinde en azından sertifikaları ile iş ve işçi bulma kurumlarına müracaat ederek iş bulmalarını sağlamak istiyoruz.” dedi. Hükümlü ve tutukluların boş zamanlarını en işi şekilde değerlendirmelerini sağlamak istediklerini belirten Başsavcı Yeldan, atölyelerde çalışanların sigorta primlerinin yatırıldığını, ayrıca günlük olarak Adalet Bakanlığı'nca belirlenen ücretlerin de ödendiğini dile getirdi.

MAHKUMLARA HER TÜRLÜ KURS AÇILIYOR
Samsun E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'ndaki mahkumlar için daha önce de bilgisayar işletmeciliği, tiyatro, doğalgaz tesisatçılığı, dekoratif ahşap süsleme, aşçılık, bağlama ve ahşap boyama gibi çeşitli iş kollarında kurslar açılmıştı. Atölyelerde üretim yaparak para kazanıyor. Sosyal güvenlik kuruluşuna ödedikleri primler sayesinde "işçi" statüsünden emekli olabilme hakkı elde eden tutuklu kursiyerler, zaman zaman da kurumlardan sipariş alıyor. Tutuklu ve hükümlülerin en iddialı oldukları iş kollarından birisi de dokumacılık. Atölyelerde üretim yapan tutuklu ve hükümlüler, çalışma sırasında cezaevi koşullarından uzaklaştıklarını belirtiyor.
Programdan sonra Başsavcısı Ali Yeldan, Cezaevi Savcısı Aydoğan Sancak'a plaket taktim etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler