YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bakan Özlü: Açıklayacağımız Tedbirlerle, Döviz Kurundaki Artışın Ekonomiye Etkisini En Aza Indireceğiz

    Hakime TORUN-Yaşar KAÇMAZ/İSTANBUL,(DHA) Plast Eurasia İstanbul 2016 Fuarı’nın açılışında konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Dövizdeki gelişmeler elbette çok

Hakime TORUN-Yaşar KAÇMAZ/İSTANBUL,(DHA) Plast Eurasia İstanbul 2016 Fuarı’nın açılışında konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Dövizdeki gelişmeler elbette çok önemli. Ekonomi yönetimi olarak, bu gelişmeleri elbette yakından takip ediyoruz. İnşallah, Perşembe günü, son dönemdeki gelişmelerle ilgili aldığımız tedbirleri açıklayacağız. Bu tedbirlerle, döviz kurundaki artışın ekonomiye etkisini en aza indireceğiz" dedi.

Her yıl düzenlenen fuarlar arasında dünyanın ikinci büyük, Avrupa’nın ise en büyük fuarı olan Plast Eurasia İstanbul 2016 Fuarı, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde kapılarını açtı. Plast Eurasia İstanbul 2016, 41 ülkeden 990 firma ve firma temsilciliğinin katılımı ile düzenlendi. Büyükçekmece ÜYAP'ta düzenlenen ülke ekonomisine ve sektör ihracatına büyük katkı sağlayacak olan fuar, 4 gün boyunca ziyaret edilebilecek. Bakan Fuarın açılışını yapan Bakan Özlü, fuar gezisinden sonra fuar alanında yapılan Plastik Teknolojileri Makine ve Ürünleri Çalıştayı'nda konuştu. Özlü, Özlü, "Bu fuarın da hem Türkiye ekonomisi için hem de küresel ticaret için çok olumlu sonuçlar doğuracağına inanıyorum. Türkiye, her geçen gün, küresel ekonomide daha da önemli bir merkeze dönüşüyor" dedi.

“47 ÜLKEDEN 134 FİRMA KATILDI”
Plastik ürünlerin hayatımızdaki önemine vurgu yapan Bakan Özlü, “Bu tür fuarlar, kongreler ve organizasyonlar da, Türkiye’nin nasıl bir değişim içinde olduğuna çok güzel örnek teşkil ediyor. 47 ülkeden bin 134 firmanın katılım sağladığı bu fuarı da 47 binden fazla profesyonelin ziyaret etmesi bekleniyor. Plastiklerin hayatımızdaki rolü ve ağırlığı her geçen gün artıyor. Teknolojik gelişmelerin de etkisiyle, plastik ürünler çok daha geniş bir sahada uygulama alanı buluyor. Gündelik hayatımızda kullandığımız birçok farklı üründe farklı niteliklere sahip plastiklere rastlayabiliyoruz” ifadelerini kullandı.

“PLASTİK SEKTÖRÜNDE DIŞ TİCARET FAZLASI”
Türkiye’nin plastik sektöründe dış ticaret fazlası verdiğini belirten Bakan Özlü, şunları söyledi:

“Türkiye’nin plastik üretiminde de olumlu diyebileceğimiz bir eğilim olduğunu görüyoruz. GBS verilerine göre, 2015 yılında ülkemizde kauçuk ve plastik sektöründe faaliyet gösteren firma sayısı 10 bin 390’dır. Toplam 201 bin kişiye istihdam sağlayan bu firmaların faaliyet karlılığı yüzde 7,9’dur. Plastik üretimimiz, 2002’den sonra, dünya ortalamasından ortalama 3 kat daha hızlı büyüdü. Türkiye, miktar bazında baktığımızda, dünyanın ve Avrupa’nın en büyük plastik üreticileri arasındaki yerini aldı. 2015 yılında, 33 milyar dolar değerinde 8,6 milyon ton plastik mamul ürettik. 2,9 milyar dolar ithalata karşılık 4,3 milyar dolar ihracat yaptık. Yani plastik sektöründe dış ticaret fazlası verdik. 2015 yılında, ihracatımızda bir miktar düşüş yaşandı. Ancak bu düşüş, miktardan ziyade fiyatlardaki düşüşten kaynaklandı” diye konuştu.

“AR-GE MERKEZİ SAYISINI AZ BULUP YADIRGAMIŞTIM”
Bakan Özlü, “Protokol töreni için buluştuğumuzda sektörün Ar-Ge Merkezi sayısını az bulmuş ve yadırgamıştım. Artık bahane veya mazeret kalmadı. Plastik sektörümüz, Ar-Ge Reform Paketi’nin getirdiği avantajlardan istifade etmeli, daha fazla Ar-Ge merkezi kurmalıdır” ifadelerini kullandı.

"DÖVİZ ARTIŞI TEDBİRLERİ PERŞEMBE GÜNÜ AÇIKLANACAK"
Döviz kurundaki artışa değinen Bakan Özlü, şöyle devam etti:

“Sanayi üretiminin kalitesini artırmak, ülkemizin ekonomik hedeflerine ulaşmamızda kilit noktadır. Bakınız, birkaç haftadır, döviz kurundaki yükselişe odaklandık kaldık. Dövizdeki gelişmeler elbette çok önemli. Ekonomi yönetimi olarak, bu gelişmeleri elbette yakından takip ediyoruz. İnşallah, Perşembe günü, son dönemdeki gelişmelerle ilgili aldığımız tedbirleri açıklayacağız. Bu tedbirlerle, döviz kurundaki artışın ekonomiye etkisini en aza indireceğiz. Burada esas önemli olan husus, bizim orta ve uzun vadeli hedeflerimizi muhafaza etmemizdir. Ana gündemimiz olan yatırım, üretim, ihracat ve teknolojinin önündeki yapısal problemleri çözmemizdir. Küresel bir ekonomideyiz. Dünyadaki gelişmeler, diğer birçok ülkede olduğu gibi, bizde de bazı dalgalanmalara neden olabiliyor. Bu tür gelişmelerden en az seviyede etkilenmek için, üretimin kalitesini artırmalıyız. Dünya piyasalarının her koşulda talep edeceği ve kolay kolay alternatifini bulamayacağı ürünler üretebilmeliyiz. Böyle bir üretim yapısına geçebilirsek, küresel gelişmelerden yine etkileniriz ama daha az etkileniriz. İşte Plastik Mükemmeliyet Merkezini kurmamız bu yüzden önemlidir. İşte Ar-Ge ve tasarım merkezleri bu yüzden önemlidir. Yine sizlerle birlikte hayata geçirmeye çalıştığımız Oyuncak OSB projesi de bu yüzden önemlidir.”

“BATI KAMUOYUNDA ALGI OPERASYONU YÜRÜTÜLÜYOR”
Yabancı yatırımcılara da seslenen Bakan Özlü, “Bugünlerde, özellikle Batı kamuoyunda, ülkemiz hakkında bir algı operasyonu yürütüldüğünü görüyoruz. Özellikle Türkiye’de iş yapan veya Türk firmalarıyla ortaklığı olan dostlarımız, bu algının ne kadar yanlış ve haksız olduğunu gayet iyi biliyorlar. Hem yerli hem de yabancı yatırımcılarımız, Türkiye’ye güvenmeye devam etsinler. Türkiye’de iş yapanlar, orta ve uzun vadede muhakkak kazançlı çıkacaklardır” diye konuştu.
(FOTOĞRAF)

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler