ŞİMŞEK VE ÖZLÜ FUAR AÇILIŞINA KATILDI
Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanı Faruk Özlü, Gaziantep'te Büyükşehir Belediyesi ziyaretinin ardından beraberindekilerle birlikte Organize Sanayi Bölgesi'ni ziyaret etti. Bakan Özlü, buradaki temaslarının ardından Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in de katıldığı 24'üncü Uluslararası ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Yaz Fuarı'nın Fuarın açılışında konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, şuanda ihracatta seferberlik zamanı olduğunu belirtti. Bu dönemde ihracat seferberliğinin önemini anlatan Şimşek, şunları söyledi:
"Bu dönem ihracat seferberliği için hakikaten önemli. Türkiye şuanda hakikaten önemli bir üs. Fakat bunu bir kaç kat arttırmak mümkün. Nasıl? Katma değer zincirini biraz daha yukarı çıkararak. Niye? Çünkü bakıyoruz imalat sanayi üretiminin yüzde 78.9'u maalesef düşük teknoloji diyebileceğimiz alanlar. Ve bu sektörde şuanda 91 bin 162 kardeşimiz var. Yani orta ve uzun vadede katma değer zincirinde bu kısmı yukarı çekmemiz lazım. Çekemezsek bu yoğun küresel rekabet karşısında zorlanacağız. İhracatta bir seferberlik zamanı. Bakın Türkiye'de ihracat desteklerini 3 kata çıkardık. Bakın en son hazine kredi kefalet sistemiyle ihracatçımıza destek olacak. Yüzde yüz kefil olacak. Yani siz üretim yapıyorsanız, ihracat yapacaksanız ve ihracat yapacaksanız biz size kefil olacağız. Bizim mutlaka kar marjlarını yukarı çekecek katma değeri yüksek ürünlere geçişi sağlamamız lazım."
"TERÖR ÖRGÜTLERİ KOALİSYON KURMUŞ SALDIRIYOR"
Piyasanın çeşitlendirilmesi gerektiğini kaydeden Mehmet Şimşek, Türkiye'nin ikinci kurtuluş savaşı verdiği görüşünü savunarak sözlerini şöyle sürdürdü:
"Aslında şimdi İkinci Kurtuluş Savaşı. Yani o anlamda bir seferberlik zamanı. O seferberliğin iki tane temel bileşeni olacak. Sanayide dönüşüm yani katma değer zincirinde yukarı çıkmış ve ihracat seferberliği. Piyasa çeşitlendirmesi gerekiyor. İhracatın 1 milyar 954 milyon doları Irak'a, 400 milyon doları Suriye'ye gidiyor. Yani çevre ülkelere 150 milyon dolar gidiyor. Ama bu piyasalarda sıkıntılar, sorunlar var. Ona rağmen büyük bir başarı. Ama bizim artık hakikaten nitelikli ürün üreterek Avrupa çok olgun, gelişmiş bir piyasa. Oraya çok daha büyük ölçüde yüklenmemiz lazım. Amerika büyük de olsa, rekabet yoğun da olsa yüklenmemiz gerekiyor. Bu arada Asya'yı da ihmal etmememiz lazım. Şimdi Afrika'da, Ortadoğu'da çok büyük bir pazar payımız var. Ama dünyanın geri kalan bölgelerini yeniden keyfetmemiz lazım. Bu devir sanayicinin önünü açma zamanıdır. Yani bütün terör örgütleri koalisyon kurmuş Türkiye'ye saldırıyor. Yani 1'inci Dünya Savaşı'ndaki en karmaşık, en sıkıntılı dönem. Şimdi böyle bir dönemde biz klasik çalışma tarzımızı devam ettiremeyiz. Bu dönemde vatandaş düzeyinde tasarruf seferberliği, firmalar düzeyinde de ihracat seferberliği. Bakın bu dönemde biz Avrupa pazarında payımızı arttırmışız biliyor musunuz? Yani son 10 yılda Avrupa'ya bizim yaptığımız ihracatın Avrupa ithalatı içerisindeki payı yüzde 2.6'dan yüzde 4 civarına çıkmış. Muazzam bir başarı. Avrupa dediğin herkesin hedefinde olan bir pazar. böyle bir fuara 250 firmanın 800 marka ile temsil ediliyor olması gerçekten muazzam bir başarı. Onun için yapacak çok şey var, çok şeyi başarabiliriz."
"TEMSİLDE ADALETİ SAĞLAYACAĞIZ"
Hükümetin icraatlarını anlatan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Anayasa reformuyla Türkiye'de siyasi istikrarını sağlam bir zemine oturtacağını ifade eden Şimşek, şunları söyledi:
"Millet olarak biz bir olup, beraber olup yüreklerimiz bir attığı zaman terörün her türlüsüyle, problemlerin her türlüsüyle biz tabi ki mücadele edebiliriz, başarabiliriz. Hükümet olarak da şimdi reform dönemi. Bakın en büyük reform, Türkiye'de siyasi istikrarı sağlam bir zemine oturtacak reformdur. Nedir bu reform? Koalisyon dönemlerini külliyen son verecek reform. Ne reformu bu? Anayasa reformu. Evet Başkanlık Sistemi, Türkiye'de koalisyonlara son verecek. Niye? Çünkü hangi partiden hangi kesim olursa olsun adaylar yarışacaklar, sonuçta bir aday Başkan olacak, ekibini kuracak ve 5 yıllığına icraatlarıyla ülkeyi ileriye taşıyacak. Vatandaş taktir ederse, beğenirse 5 yıl kalacak olmazsa yeni bir arkadaşımız. Bu yönetimde istikrarı getirecektir. Bu çok önemli. Bir çok ülkü bu sorunlarla karşı karşıya. Bizim ciddi şekilde bu reformu hayata geçirmemiz gerekiyor. Temsilde adaleti artıracağız. Nasıl olacak? Artık baraja gerek kalmayacak, ne gerek var. Çünkü meclisimiz çok renkli olsun, Türkiye'nin bütün renklerini, mozaiklerini yansıtsın. Oturup kaliteli yasal düzenlemelere ve denetime, icra-i denetime zaman ayırsın. Bu reformla birlikte ondan sonra aslında bizim uzun süredir hazırlıklarını tamamladığımızı o kadar çok dönüşüm programı, o kadar çok reform var ki. Yargıda iki çok önemli adım attık. Mesela İstinat mahkemelerini kurduk, davaların yüzde 70-80'i artık Gaziantep ölçeğindeki şehitlerde bitecek, yargı hızlanacak. Bilirkişi reformu yaptık. Artık dosyalar bilirkişi sorunlarından dolayı gecikmeyecek. İki konumuz daha var yargıda. Örneğin Arabuluculuk. Her şeyi yargıya taşımayalım. Başka ne var; ihtisas mahkemeleri. Şimdi bizim ihtisaslaşmamız lazım. Onun için yargı reformunun iki bileşeni var, hazır taslak olarak. hızla bunları devreye koyacağız."
BAKAN ÖZLÜ: SANAYİNİN ALTINDAKİ SEKTÖRLER ÖNEMLİ
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ise, sanayinin önemine dikkat çekti. Özlü, Türkiye ekonomisinin büyümesinin, sanayinin büyümesine bağlı olduğunu belirterek, "Sanayinin altında yer alan bütün sektörler bizim için büyük önem taşıyor. Bütün sektörlerimizde üretimi nitelik ve nicelik olarak değiştirmek istiyoruz. Teknoloji seviyesi ne olursa olsun; bütün sektörlerin çok daha yüksek katma değerli bir üretim yapabileceğine inanıyoruz. Ayakkabı ve terlik imalatı sektöründe de büyük bir potansiyel olduğunu görüyoruz. Geleneksel olarak çok iyi ve kaliteli üretim yaptığımız bu sektörde daha da iyi seviyeye çıkabileceğimize inanıyoruz. Özellikle dünyada en fazla ayakkabı ithal eden ABD, İngiltere ve Almanya gibi ülkelere daha fazla ihracat yapabileceğimize inanıyoruz" dedi.
'TASARIM FAALİYETLERİNİ DESTEK KAPSAMINA ALDIK'
Türkiye'nin ihracat rakamlarını paylaşan Bakan Özlü, bunun daha da arttırılması gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu:
"Bakanlığımızın neden Ar-Ge, marka ve tasarımlara yoğunlaştığının cevabı işte burada yatıyor. Ekonomide sürümden kazanma anlayışı da meşrudur. Bazen iyidir ve gereklidir. Ancak sadece sürümden kazanma anlayışı, bizi ancak belirli bir seviyeye kadar çıkarır. O seviyenin üstüne çıkmak, teknolojiyle, tasarımla ve markalaşmayla mümkün olur. Gaziantep’te ayakkabılık ile ilgili düzenlenen bu fuarda, bu hususlara dikkat çekmek gerektiğini düşünüyorum. Çünkü Gaziantep, tek başına ayakkabı ve terlik ihracatımızın yüzde 16’sını yapıyor. Ancak Gaziantep’te üretilen ve ihraç edilen ürünlerin kilogram değeri sadece 4,2 dolar. Ar-Ge Merkezi kurmayı, bu merkezlerde personel istihdamını ve proje yürütmeyi çok daha kolay bir hale getirdik. İlk defa, tasarım faaliyetlerini de destek kapsamına aldık. Bu paketin hayata geçmesiyle birlikte, Ar-Ge Merkezi sayımız, hızla yükselişe geçti ve 310’a ulaştı. Bu rakamı inşallah önce 500’e, ardından 1000’e çıkarmayı hedefliyoruz. Kurulacak olan yeni Ar-Ge merkezlerinin, özellikle Gaziantep, Denizli, Kayseri gibi illerimizde kurulacağını tahmin ediyorum. Yine Gaziantep gibi şehirlerimizde, çok sayıda tasarım merkezinin de kurulacağını düşünüyorum. İnsanların tüketim algıları ve alışkanlıkları sürekli değişiyor."
Konuşmaların ardından Şimşek ve Özlü, 250 firmanın 800 marka ile katıldığı fuarın açılışını yapıp stantları gezdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz