Beyazay Derneği tarafından engellileri topluma kazandırmak amacıyla gerçekleştirilen “Birlikte Yürüyoruz” projesi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in katılımıyla kamuoyuna tanıtıldı. Projenin tanıtım toplantısında konuşan Bakan Şahin, “Doğan her çocuğun bu imkanlardan, bu bakış açısından istifade etmesi gerekiyor. Birlikte yürüme lafla olacak gibi değil. Biz artık engelli ve engelsiz aynı noktaya geldik” dedi.
Türkiye Beyazay Derneği Başkanı Lokman Ayva’nın başkanlığında yürütülen “Birlikte Yürüyoruz” kampanyası, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İstanbul Valiliği, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Esenler Belediyesi, Başakşehir Belediyesi ve Üsküdar Belediyesi işbirliği ile hayata geçirildi. Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü Otağ-ı Hümayun Salonu’nda düzenlenen projenin tanıtım programına Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yücel, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara ve çok sayıda davetli katıldı.
“Birlikte Yürüyoruz” kampanyasının tanıtım filmi ile başlayan program, Türkiye’nin ilk görme engelli Beyazay Derneği Başkanı Lokman Ayva’nın konuşması ile devam etti. Bakan Şahin ise yaptığı konuşmada, “Proje kapsamında yola çıkarken söylediğimiz çok temel bir şey var. Herkes mutlu olmayınca biz mutlu olmayacağız. Herkes huzurlu olmayınca biz huzurlu olmayacağız. Herkes eşit olmayınca, herkes bu ülkenin imkanlarından eşit bir şekilde istifade etmedikçe, biz amacımıza ulaşamayacağız” dedi.
“Birlikte Yürüyoruz” kampanyası ile çok büyük engellerin ortadan kalkacağını ifade eden Bakan Şahin, “Geldiğimiz nokta, aslında proje çok derin projeler yarattık ama şuanda geldiğimiz nokta aslında ülkemizde engellilerin geldiği noktayı gösteriyor. Kampanya yapabilme kabiliyetini ve gücünü gösteriyor. Buradaki ince ayrıntıda Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin çizgi filmiyle başlayan bir dönüşüm. Çünkü ağaç yaşken eğilir. Temeli sağlam tutmamız gerekiyor. Doğan her çocuğun bu imkanlardan, bu bakış açısından istifade etmesi gerekiyor. Birlikte yürüme lafla olacak gibi değil. Biz artık engelli ve engelsiz aynı noktaya geldik. Uzun bir yolculuk var önümüzde ama önce o çok geride kalan kardeşlerimizi aynı noktaya getirmeyi başladık. Bu başlama, birlikte yürüme yolculuğunun aynı noktaya gelmesi için de büyük bir gayret saffettik. Yasal bakımdan, uygulamalar bakımından, rehabilitasyonlar bakımından, sağlık bakımından çok önemli yolculuklardan önemli dönüm noktalarından aştık ve bu noktalara geldik. Şimdi bu noktada beraber yürüyebilmemiz için nerede duracağımızı, kırmızı ışığın ne olduğunu, nerede dikkat edeceğimizi, nerede dikkat edeceğimizi, sağımıza solumuza nerede bakacağımıza çok dikkat etmemiz lazım. Bu yüzden bu yolculuk öyle kolay bir yolculuk değil” şeklinde konuştu.
Engellilerin iki temel ihtiyacı olduğunu vurgulayan Bakan Fatma Şahin, “Yollarımız, kaldırımlarımız, toplu taşıma araçlarımız, kapalı alanlarımızın, açık alanlarımızın engellilerimize göre de dizayn edilmesi gerekiyor. Bunların engelsiz olan kardeşlerimizin, karar mekanizmasındaki başkanlarımızın, bizlerin bu anlayışa sahip olması gerekiyor. Bizim bu zihinsel dönüşümü oluşturması gerekiyor. İlk başta bunlar düşünceyle başlıyor. Düşünce davranışı, davranış yaşam şeklini, yaşam şekli yönetim şeklini değiştiriyor. Bu yüzden bu çok önemli. İstanbul gibi birçok ülkeden daha büyük nüfusa sahip temel bir büyükşehrin buna sahip çıkması ve bunun için temel bir alt yapıyı oluşturması çok önemli bir noktadır diye düşünüyorum” dedi.
“Birlikte bir yürüyüş yapacağız” diyen Vali Mutlu ise, “Birlikte yapacağımız bu yürüyüşte Fati gibi çok önemli bir dostumuz olacak. Bir de çok önemli amblemimiz var. Bu kampanyanın amblemi bana göre herkese heyecan verecek” diye konuştu.
“Birlikte Yürüyoruz” kampanyasını engelsizlerin engelini aşma kampanyası olarak düşündüğünü dile getiren Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, “Bu projede iki önemli nokta görüyorum. Birincisi ‘engelsizlerin engellerini aşmak’, ikincisi ise önceden Türkiye’deki engelliler kendi sorunlarını devlete duyurmak için uğraşırlardı. Şimdi ise devlet engellilerin dertlerini topluma kavuşturmak, duyurmak için uğraşıyor” dedi.
Hayat yürüyüşünü birlikte yapabilmek için bu ve buna benzer projelerin hayatta fazlasıyla olması gerektiğini söyleyen Lokman Ayva ise, “Bu kampanya düşünüldüğünde anlaşılıyor ki engelliler ve engelsizler artık sıkıntı çekmeden bir araya rahatlıkla gelebilecek. Aynı zamanda hep aklımda şu soru takılıyordu. Acaba hayat yürüyüşünü birlikte yapamıyor muyuz? Kendi kendime. Ve cevabı da buldum. Gerçekten de ben bir özürlü olarak aynı eğitim ortamında normal insanlarla buluşamıyorsam, mahallelerde, sokaklarda beraber birlikte etkinlik yapamıyorsam hayat yürüyüşünü nasıl yapabilirim. Bu yüzden bu kampanyadan cesaret aldım. Hayat yürüyüşünü inşallah birlikte yapacağız” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ve Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara projenin protokolünü imzalayarak, projenin simgesi olan görme engelli “Fati” ile kürsüde hatıra fotoğrafı çektirdi. Proje kapsamında 576 konferans, 4 bin 320 saat canlı eğitim, 12 adet yarışma, tiyatro, 26 bölümden çizgi film, sinema ve yaz kampları yapılacak.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz