YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bakan Şahin: Engelleri Kaldırmayanlara 5 Binden 500 Bine Kadar Ceza Verilecek

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, engelli vatandaşların ulaşabilirliklerini daha kolay sağlayabilmeleri için bütün...

Bakan Şahin: Engelleri Kaldırmayanlara 5 Binden 500 Bine Kadar Ceza Verilecek

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, engelli vatandaşların ulaşabilirliklerini daha kolay sağlayabilmeleri için bütün kurum ve kuruluşlara görevlerini yerine getirin uyarısında bulundu. Bakan Şahin, bu konuda kurumlara verilen bir yıllık sürenin Temmuz 2013’te sona erdiğini hatırlatarak, bu konuda görevlerini yerine getirmeyenlere 5 binden 500 bine kadar cezai işlem uygulanacağını bildirdi. Engelli ve özürlü vatandaşlar için bir diğer çalışmanın ise ‘özürlü, sakat ve çürük’ gibi tanımların değiştirilmesi ile ilgili yasa çalışması olduğunu vurgulayan Şahin, 3 Aralık Dünya Engelli Günü’ne bu çalışmayı tamamlayacaklarını söyledi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile her bölgeden bir il arasında engellilerin ulaşabilirliğini kolaylaştırmak için Ulaşabilirlik Destek Projesi (UDEP)’nin tanıtım toplantısı ve 7 ille protokol anlaşması yapıldı. Ankara Dedeman Otel’de gerçekleşen toplantıya Bakan Fatma Şahin ile Bilecik, Burdur, Çankırı, Kilis, Mardin, Rize ve Van’ın vali ve belediye başkanları katıldı. Söz konusu illerle yapılan proje için bakanlık 6 milyon 657 bin TL bütçe ayıracak. Toplantıda engellilerin ulaşabilirliği ile ilgili olarak kısa filmler ve sunumlar gösterildi.

Toplantıda konuşan Bakan Şahin, “Herkes mutlu değilse biz de mutlu değiliz, herkes huzurlu değilse bizde huzurlu değiliz.” dedi. Engelliler için pozitif ayrımcılık yaptıklarını belirten Şahin, 2005 yılına kadar engelliler için kanun diye bir şeyin söz konusu olmadığını, söz konusu yasanın bir temel oluşturduğunu söyledi. Engelliler için eğitim ve sağlıkta yapılanları anlatan Şahin, yine istihdamda da önemli çalışmalar yaptıklarını, en son 7 bin engellinin sınavlarla kamuya yerleştirildiğini bildirdi. Şahin, engellilere “2013’ün başında kamudaki boşlukları doldurmak için bir çalışma yapıyoruz.” müjdesini de verdi.

Bakan Şahin'in konuşmasının ardından 7 ilin valisi ve belediye başakanı ile tek tek protokol imzalandı, toplu fotoğraf çekildi. Şahin, daha sonra basın mensuplarının sorularını cevapladı.

"YAPTIRIM BAKIMINDAN NE KADAR ÖNEMLİ GÖRÜYORSUNUZ"

Engellerin kaldırılmasında kurumlar üzerine düşeni yapamadığında yaptırımların uygulanacağını belirten Şahin, “Bu çalışma temmuz ayında tamamlanıyor. 2013 yılından sonra herkes kendi üzerine düşeni yapmadığı zaman hem Ankara’da bakanlıkta bir izleme ve değerlendirme kurulu oluşturuluyor hem de illerde bu konularla alakalı onun uzantısı, mesela burada konfederasyonlar işin içinde olacak. Onun dışında illerde de sivil toplum kuruluşları olacak. İllerde değerlendirmeler yapılacak ve yapmayanlarla ilgili hukuki işlem başlayacak. Ne kadar yaptırım yapılacağının yasal alt yapısı da oluşturulmuş şu anda. Özel kurum ve kuruluşlar için her seferde bin ile 5 bin arasında yılda 25 bine kadar, kamu için ise 5 bin ile 25 bine kadar yılda 500 bine kadar ceza verilebilecek. Yaptırım bakımından ne kadar önemli olduğunu görüyorsunuz. Herkesin bu konuda cezaları ciddiye alıp elinden geleni hızlı bir şekilde yapması gerektiğini görüyorsunuz.” diye konuştu.

"KENTLERİN İZLENDİĞİ DEĞERLENDİĞİ BİR SİSTEME GEÇİLİYOR"

Son 7 ay kaldığı uyarısında bulunan Bakan Şahin, başkanlıkların bütün şehirlerdeki altyapılarını, kaldırımlarını, kapalı alanlarını, toplu taşıma araçlarını revize etmeleri ve düzeltmeleri gerektiğini bildirdi. Şahin, bunu yapan ve yapmayanların takip edildiği, izlendiği bir sisteme geçildiğini söyledi.

Protokol imzalanan 7 ilin öncelikli iller olduğunu ifade eden Şahin, her bölgeden bir il seçtiklerini, teknik destek verdiklerini, personelini yetiştirdiklerini ve mali destek de verdiklerinin altını çizdi. Şahin, onun için bu illerin hiçbirinin mazeret üretmeye hakkının olmadığını, çünkü bütün destekleri verdiklerini belirtti.

Ankara Keçiören’de çöp arabasının altında kalarak hayatını kaybeden engelli Nevzat Özyavuzer’in ölümünden belediyenin mi yoksa belediye çalışanının mı sorumlu tutulacağı yönündeki bir soruya Şahin, buna yasaların karar vereceğini söyledi. Şahin, bugünkü toplantının da böyle bir olayın hemen ardına denk gelmesine dikkat çekerek, bu olayın canlı bir gösterge olduğunu ifade etti.

"ÖZÜRLÜ, ÇÜRÜK, SAKAT TANIMLARI DEĞİŞİYOR"

Yasalardan özürlü, sakat, çürük, tanımlarının çıkacağı yönündeki haberlerle ilgili olarak da Şahin, şöyle konuştu: “Çalışmamızı tamamladık. Engelli vatandaşlarımızla yaptığımız birçok çalışma gösterdi ki, tanımlardan korkunç rahatsızlar. İşte sakat, çürük şeklindeki tanımlamaların onları ikincilleştirdiğini, bunun kişiselleştirildiğini gördük. Bu uluslararası toplumda da böyle, artık engellilerimiz ile ilgili özürlü, sakat ya da çürük tanımları kaldırılıyor. Biz de 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ne yetiştirilmek üzere bu çalışmamızı tamamladık. Bakanlar Kurulu'na götüreceğiz.”

Askerlikle ilgili çürük tanımını, askere gitmeme gerekçesi olarak değiştireceklerini kaydeden Şahin, her şeyin bu tanımlamalarla başladığını düşündüklerini, bunu da sadece tanımda değil, eğitimde, sağlıkta ve istihdamda yaptıklarını dile getirdi. Şahin, son olarak cezaevindeki tutuklularla eşlerin görüşmesi ile ilgili yasa tasarısını olumlu bulduklarını ve desteklediklerini söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler