Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, KOZA merkezleriyle ilgili, "KOZA dediğimiz şey, yeniden yaşamla mücadele edebilmesi için şiddet izleme merkezi. Mağdur olan kadının hastaneye koşmasına, kolluk kuvvetine gitmesine, baroya, akademik dünyadan işbirliği almasına gerek yok, hepsi orada olacak" dedi.
Bakan Şahin, 'İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Çağlayan Adliyesi Şiddeti Önleme Bürosu'nun açılış törenine katıldı. Şahin, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Bürosu'nda görevli Cumhuriyet Savcıları, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Vedat Ahsen Coşar ve İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal tarafından karşılandı. Bakan Şahin, Kadın Hakları Merkezi Çağlayan Adliyesi Şiddeti Önleme Bürosu’nun açılış kurdelesini kesmeden önce Başsavcı Turan Çolakkadı’dan daha büyük bir büro verilmesi konusunda söz aldı.
Yapılan açılışın ardından yetkililerden bilgi alan Şahin, daha sonra İstanbul Barosu seminer salonunda bir açıklama yaptı. Yetkililerden bilgi aldığı sırada İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal’ın “Bana sorarsanız Türkiye'de bir kadın sorunu yok. Türkiye'de bir erkek sorunu var. O erkek sorununu halletmemiz lazım” diye konuşması üzerine Bakan Şahin, “Zihniyet sorunumuz var. Topyekün bir seferberlik gerekiyor. Barolarımıza burada çok iş düşüyor” dedi.
Bakan Şahin, yola çıkarken 'önce insan yaşasın' anlayışını ilke edindiklerini belirtti. Kadın-erkek herkesin yaşam kalitesini yükseltmek, önlerindeki sorunları çözmek ve bunun için gerekli bütün tedbirleri almak niyetiyle yola çıktıklarını ifade eden Şahin, “Bu konuda eşitlik ile ilgili yaptığımız düzenlemelerle bizim modern çağdaş hukuk devleti dediğimiz, bütün hukuk devletlerinde olan normları hep beraber başardık” diye konuştu.
Herkesin birbirinin hakkına saygı duyduğu bir dünya düzeni istediklerinin altını çizen Şahin, “İşte o yüzden çıkardığımız yasa, bizim için çok temel bir yasa oldu. 4320'den sonra, yıllar sonra böyle bir yasanın çıkmasında sivil toplum, barolar, sayın başkanımız bize mekanını açtı. Gittik bütün barolardan başkanlarımızla, 81 ilden gelen temsilcilerle bu işi en iyi nasıl yapabiliriz...Çünkü ben hukukçu değilim. Hukukçularla konuşarak, damdan düşenlerle bu işi mayalamak, yoğurmak ve sorunu daha az karşılaşmak bizim için çok önemliydi. Çok çalıştık, 6 ay mutfak çalışması yaptık. Çok temel bir yasayı hep beraber başardık. Şimdi ikinci mevzuatlarla uğraşıyoruz. Bir taraftan dün Başbakanlığa sığınma evlerinin yönetmeliğini gönderdik. Bir taraftan genel müdürümüz aranızda, 10 ayda 20 tane sığınma evi açtık, bin olan kapasiteyi bin 800'e çıkardık” dedi.
İstanbul Antlaşması'nı imzalayan ilk ve tek ülke olduklarını belirten Bakan Şahin, Avrupa ülkelerinin bu anlaşmayı ekonomik sorunlardan dolayı imzalamaktan çekindiklerini söyledi. "Avrupa ülkelerini bu anlaşmayı imzalamaları konusunda sıkıştırıyoruz" diyen Bakan Şahin, “Çünkü 12 ülke imzalasın ki biz bunu hayata geçirelim. 'Bizde ekonomik kriz var' diyorlar. Biz insan yaşam hakkı dediğimiz zaman bu işin maliyeti yok dedik. Bugün koyduğumuz o mali destekle asgari ücretin 30'da biri günlük mali destek verecek şekilde yasayı güçlendirdik” ifadelerini kullandı.
KOZA adını verdikleri şiddeti izleme merkezlerini hayata geçirdiklerini ifade eden Şahin, “KOZA dediğimiz şey, yeniden yaşamla mücadele edebilmesi için şiddet izleme merkezi. 7 gün, 24 saat tek kapı sistemi. Mağdur olan kadının hastaneye koşmasına, kolluk kuvvetine gitmesine, baroya, akademik dünyadan işbirliği almasına gerek yok, hepsi orada olacak. Bursa'da, Adana’da iki pilot çalışma yaptık. Sinyalizasyon yöntemiyle 155 hattına bağlanacak bir buton sistemini hayata geçiriyoruz” dedi.
Ceza Kanunu’nda yeni sistemler hayata geçirdiklerine de değinen Bakan Şahin, “Zorlama hapis mesela. Evden uzaklaştırıldığı zaman eğer bu karara uymuyorsa hakim 'bir dakika' diyor ve 'ben senin hak ve özgürlüğünü elinden alırım' diyor. Geçen hafta 1 kişiye verildi. Biz kimsenin ceza almasını istemiyoruz. Huzur içerisinde yaşamak istiyoruz” diye konuştu.
Konuşmanın ardından Kadın Hakları Merkezi ve Şiddeti Önleme Bürosu’nun açılışında katkısı bulunan herkese teşekkür eden Bakan Şahin’e, İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal tarafından plaket verildi. Bakan Şahin, “Bana 'bakanlık bitince ne yapacaksın' diyorlar, hukuk okuyacağım diyorum” diye konuşunca, Kocasakal da “Gayet isabetli olur” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz