Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni teşvik sisteminin Türkiye'de yatırım yapacaklar için çok önemli bir sistem olduğunu söyledi.
DEİK/Türk-İngiliz İş Konseyi tarafından, Birleşik Krallık İstanbul Başkonsolosluğu işbirliğinde düzenlenen "Türk-İngiliz İş Forumu"nda konuşma yapan Bakan Şimşek, hedeflerinin Türkiye'deki İngiliz şirket sayısını iki katına çıkarmak olarak açıkladı. DEİK/Türk-İngiliz İş Konseyi tarafından Bahçeşehir Üniversitesi'nde düzenlenen foruma Bakan Şimşek'in yanı sıra Birleşik Krallık Ticaret ve Yatırım Bakanı Lord Green, DEİK/Türk-İngiliz İş Konseyi Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, Birleşik Krallık Sanayi Konfederasyonu (CBI) Genel Direktörü John Cridland katıldı.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek forumda yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinde 2011 yılında yaşanan güçlü büyümenin ardından yumuşak iniş sürecine girildiğini, Türkiye'nin ılımlı GSMH büyümesi içerisinde olduğunu, ikinci ve sonraki çeyreklerde ise ivme kazanacağını belirtti.
Kriz sonrası hızlı toparlanma sürecine giren Türkiye'nin kriz öncesine göre yüzde 11 daha yüksek noktaya geldiğine vurgu yapan Şimşek, bazı ülkelerin hala o seviyeye erişemediğine dikkat çekti. Cari açığı kısa orta vadede yöneterek sürdürülebilir şekilde kapatmanın temel amaçları olduğunu ifade eden Şimşek, yükselen petrol fiyatları ile Euro Bölgesi'nde yaşanan sorunların yardımcı olmadığını bildirdi.
Bakan Şimşek, yeni teşvik sisteminin, Türkiye'de yatırım yapacak kişiler için çok önemli bir sistem olduğunu, mantıklı kaynak tahsisinin cari açığa önemli etkisi olacağını da söyledi. Şimşek, "Türkiye'nin neresinde yatırım yapacak olursanız olun, eğer Türkiye'de yüzde 50'si ihraç edilen bir ürün üretirseniz, yüzde 50 katma değer yaratırsanız kurumlar verisini düşüyoruz" dedi.
İstanbul'u bölgesel finans merkezi haline getirmeye çalıştıklarına da değinen Şimşek, finansal hizmetler alanında da işbirliklerine açık olduklarının söyledi. Eşit rekabet ortamının yaratılmasına önem verdiklerini vurgulayan Şimşek, "2002'de 202 ülke arasında yolsuzluk konusunda 65'nci ülkeydik. Şu anda 183 ülkede 61'nci sıraya geldik" diye konuştu.İktidara geldiklerinde 6 binden az şirket olduğunu bildiren Şimşek, şimdi 30 bin şirket olduğunu ve 30 bin şirket içerisinde 2 bin 200 İngiliz şirketi bulunduğunu hedeflerinin bu sayıyı ikiye katlamak olduğunu söyledi.
Birleşik Krallık Ticaret ve Yatırım Bakanı Lord Green, iki ülke arasındaki iş ve ticaret ilişkilerinin geleceği konusunda büyük beklentiler içinde olduğuna işaret ederek, "Ülkelerimiz arasındaki ticaret hacminin 2015 itibariyle iki katına çıkartılmasını hedefledik ve bu hedefimizi gerçekleştirme yolunda da emin adımlarla ilerliyoruz" dedi.
Birleşik Krallık'ın Avrupa'da iş kurmanın en kolay olduğu ülkelerden biri olduğunu kaydeden Green, uluslararası operasyonlarını genişletmek isteyenler için mükemmel bir çıkış noktası olabileceğini belirtti. Türkiye'nin gidilecek ilk yer olduğunu kaydeden Green, Türkiye'nin ticaret ve yatırımın yanı sıra kültürel anlamda da önemli vitrine döndüğünü belirtti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz