Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Tunceli'nin turizmden organik tarıma, su ürünlerinden hayvancılığa kadar birçok konuda potansiyelinin çok yüksek olduğunu belirterek, "Fakat bu terör nedeniyle maalesef her alanda potansiyelinin altında bir performans söz konusu. Ama inşallah biz bunun da üstesinden geleceğiz” dedi.
Batman'dan dün helikopterle Tunceli'ye gelen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Vali Mustafa Taşkesen, Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, İl Emniyet Müdürü Hayati Yılmaz ve diğer yetkililer tarafından karşılandı. İlk ziyaretini Tunceli Valiliği'ne yapan Şimşek, Vali Taşkesen'den ilin sorunları hakkında brifing aldı. Taşkesen, Şimşek'e ziyaretin anısına üzerinde Tunceli logosu olan vazo ile el dokuması bir kilim hediye etti. Rektör Boztuğ da Bakan Şimşek'e, Tunceli Üniversitesi'nin ilk yazılı eseri olan "Kerbela Mersiyeleri" ile ilki geçen yıl yapılan Uluslararası Dersim Sempozyumu kitabını takdim etti. Bakan Şimşek, daha sonra Tunceli Yunus Emre Gençlik Merkezi'nde düzenlenen iftar programına katıldı. İftar yemeğinin ardından partililere hitaben konuşan Bakan Şimşek, "Bu benim Tunceli'ye ilk gelişim. Doğrusu ülkemizin bu kadar güzel bir yöresine, yani Dersim'e ilk kez gelmiş olmak benim için aslında kaçırılmış bir fırsat. Daha önce gelmeliydim ama şimdi kısmet oldu. Gerçekten çok güzel bir yer. Dolayısıyla sizlerle Dersim'de olmaktan mutluluk duyuyorum" dedi.
Ülkenin ekonomik ve sosyal yapısının gelişiminde eğitimin önemini vurgulayan Şimşek, "Ekonomik faaliyetlerin, fırsatların sınırlı olduğu Tunceli gibi illerimizde hakikaten fırsat eşitliği açısından eğitim çok önemli" dedi. Eğitime ayrılan bütçeyi artırdıklarına dikkat çeken Şimşek, "2002'den önce Milli Eğitim Bakanlığı'nın ve yüksek öğrenimin bütçesi 11 milyar 500 milyon liraydı. Şimdi bu sene biz bu rakamı 55 milyar liraya kadar çıkardık. Hakikaten 5 katlık bir artış söz konusu. Biz eğitimi önceliklendirdik, çünkü çocuklarımıza iyi eğitim verirsek bu hem Türkiye'yi rekabetçi hale getirir, hem ülkemizde fırsat eşitliğini beraberinde getirir" diye konuştu.
OECD ülkeleri için 25 yaş üstü için eğitim süresi 11,5 yıl iken, Türkiye’de 6,5 yıl olduğunu ifade eden Bakan Şimşek, şunları söyledi:
"Geçmişte Doğu’ya, Güneydoğu'ya önemli yatırım teşvikleri verilmiş. Fakat bu teşviklerin geçmişte arzulanan sonuçları arzulanan düzeyde doğurmadığını biliyoruz. Onun arka planında birçok sebep var. İlk defa bizim hükümetimiz gerçekten bütüncül bir yaklaşımla bu bölgeler arası kalkınmışlık farkını gidermeye çalışıyor. Şimdi Tunceli'de bir üniversitemiz var. Bu niye önemli. Çünkü yetişmiş eleman yatırım için bir ön koşuldur. Mutlaka önce yetişmiş eleman olacak ki, yani insan stokunun kalitesi yüksek olacak ki orada yatırım yapılabilsin. Üniversitemiz hızla gelişiyor, yeni bir kampüsü şu anda hızla inşa ediliyor. İnşallah önümüzdeki sene üniversitemiz öğrenci sayısı ve yerleşkesiyle kritik eşikleri aşmış ve önemli bir noktaya varmış olacak. Bu yatırım için ilimizin, şehrimizin hakikaten gelişmesi için önemli bir motor görevi görecek. Eğitim o anlamda da bizim için önemli. Bu iş aşa giden yolda da eğitim önemli. Türkiye'nin dünyayı yakalamasında da önemli. Size basit bir rakam vereyim. Türkiye'de 25 yaş üstü nüfusa bakarsanız, yani eğitim çağını tamamen geçmiş nüfusumuza bakarsanız ortalama yıllık örgün eğitim kişi başına 6,5 yıldır. Yani Türkiye'nin 25 yaş üstü nüfusu ortaokul terk bir nüfustur. Ama biz bunu hakikaten köklü bir şekilde değiştirme konusunda kararlıyız, iddialıyız. Tabi zorunlu eğitim önce 8 yıla çıktı, şimdi 12 yıla çıktı. Şu anda gelişmiş ülkeleri kapsayan OECD ülkeleri için 25 yaş üstü nüfus için 11,5 yıl. Türkiye şimdi o eşiği de aşacak şekilde yeni bir döneme giriyor. Şu son 10 yıl içerisinde 350 bine yakın yeni öğretmen aldık. 170 binin üzerinde derslik yaptık. Bunlar önceki 50 ya da 80 yılla kıyaslandığı zaman çok çok ciddi rakamlar."
Sağlık alanındaki gelişmelere de değinen Bakan Şimşek, “Sağlıkta çok önemli devrim gerçekleştirdik. OECD ülkeleri ki, bunlar 34 ülkedir, içinde gelişmiş ülkeler var, bu ülkelerin bebek ölüm oranını tek haneye düşürmeleri 28 yıl almış. Türkiye’de sadece 9 yıl aldı. AK Parti hükümeti döneminde başka ülkelerin 28-30 yılda yaptıklarını biz 9 yılda yapmışız. Böylece Türkiye’de ortalama yaşam beklentisini artırmışız. Önümüzdeki dönemde bu insan stoğunun kalitesinin eğitimle, sağlıkla birlikte artması Türkiye’nin rekabet gücünde, Türkiye’nin gelişmesinde çok büyük katkısı olacaktır. Bu bölgenin kardeşliğe, birliğe ve beraberliğe ihtiyacı var. Fakat maalesef terör belası nedeniyle bölge arzuladığı potansiyeli gerçekleştiremiyor. Terör nedeniyle her alanda potansiyelinin altında bir performans söz konusu. Ama inşallah biz bunların da üstesinden geliriz. Bin yıldan fazladır beraberiz, biriz, bütünüz, hiçbir güç beraberliğimizi bozamaz” dedi.
2002 yılında Türkiye’de toplam vergi gelirlerinin yüzde 86’sının devletin iç ve dış borç faizine gittiğini hatırlatan Şimşek, “Son 10 yıl içinde 2011 yılında Türkiye topladıkları vergi gelirlerinin sadece yüzde 16,6’sını faize ödedi. Yani nerdeyse yüzde 84’ünü milletimize hizmet olarak geri verdi. 2002 yılında ülkemizde enflasyon yüzde 30’du, ama hazinenin borçlanma faizi yüzde 63 civarındaydı. Yani reel faizler yüzde 30’lardaydı. Şimdi hazinenin borçlanma faizi yüzde 7,5 civarında, enflasyon yüzde 9 civarında. Yani reel faiz Türkiye’de eksidir. Burada Türkiye’nin nereden nereye geldiğini ortaya koyuyoruz” diye konuştu.
"BÖLGEMİZ TÜRKİYE EKRANINA HAK ETMEDİĞİ KADAR OLUMSUZ YANSIYOR"
Önümüzdeki dönemde sanayi yatırımlarının artacağına inandığını anlatan Şimşek, "Validen aldığım bilgilere göre burada 1990 yılının başında başlanan bir organize sanayi bölgesi varmış, daha doğrusu bir projesi varmış. O proje çok uzun bir süredir devam ediyor. Talep yok, bitirilememiş. Şu anda yüzde 95 oranında bitirilmiş. Orada bir 130 dönümlük OSB söz konusu, 43 tane yatırımcıya da yer tahsis edilmiş. Altyapısı önemli oranda bitirilmiş ve bu firmalarımızın faaliyet başlamasıyla belki 430-500 kardeşimize istihdam imkanı doğacak. Bunlar çok küçük gelebilir ama genelde başlangıçlar çok küçüktür" şeklinde konuştu.
Bakan Şimşek, şöyle devam etti:
"Batman'da 2002 yılında organize sanayi bölgesinde bir tek fabrika yokmuş. Sadece bir tane un fabrikası varmış. Bu gün Batman'da organize sanayi bölgesinde bir metrekare boş yer yok. Şu anda 430 bin metrekarelik alanı kamulaştırıyoruz, yani devlet olarak satın alıyoruz. 60 tane yatırımcı bizden yer istiyor. Şunun için söylüyorum. Bu bölge, zaman zaman Tunceli de dahil, Batman da dahil bölgemiz, Türkiye ekranına hak etmediği kadar olumsuz yansıyor. Halbuki bu bölgede Batman'da da, Tunceli'de de, diğer illerimizde de eminim çok güzel şeyler oluyor. Bütün olumsuzluklara rağmen maalesef içimize sürekli işlenen bu fitne fesada rağmen birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi, bütünlüğümüzü bozmaya yönelik bütün çabalara rağmen, aslında bölgemizde ve ülkemizde çok güzel gelişmeler oluyor. O nedenle ben şahsen ümitliyim."
"BÖLGENİN ASLINDA HUZURA İHTİYACI VAR"
Bölgenin aslında huzura ihtiyacı olduğunu anlatan Şimşek, "Bu yörenin kardeşliğe, birliğe, beraberliğe ihtiyacı var. Aslında bölgenin insanının içinde bu var. Fakat maalesef bu terör belası nedeniyle bölge arzuladığı potansiyeli gerçekleştiremiyor. Aslında potansiyeli çok yüksek bir bölge. Bugün Tunceli ben ilk kez geldim ama hayran kaldım. Hakikaten coğrafyasıyla muazzam bir turizm cazibe merkezi olabilir" dedi.
Tunceli'nin turizmden organik tarıma, su ürünlerinden hayvancılığa kadar birçok konuda potansiyelinin çok yüksek olduğunu belirten Bakan Şimşek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Fakat bu terör nedeniyle maalesef her alanda potansiyelinin altında bir performans söz konusu. Ama inşallah biz bunun da üstesinden geleceğiz. Ben hep söylüyorum. Hiçbir güç bizim kardeşliğimizi, birliğimizi, beraberliğimizi bozamayacak. Bin yıldan fazladır biz beraberiz, biriz, bütünüz. Bu güzel ülkemizin gelişmesi ve kalkınması için, insanlarımızın refahının artması için beraber mücadele ettik. Bundan sonra da böyle olacak, ben buna inanıyorum. Türkiye bütün farklıklarıyla aslında o kadar zengin ki. Eskiden bazı farklılıklarımız tehdit olarak algılanmış, tehdit olarak görülmüş. Halbuki AK Parti döneminde bu tamamen değişti. Biz farklılıklarımızı zenginlik olarak görüyoruz. Biz farklılıklarımızı birer potansiyel tehdit olarak görmüyoruz ve gerçekten de bu çerçevede gerek temel hak ve özgürlükler anlamında, gerek demokratikleşme anlamında, gerekse ekonomide ve diğer alanlarda çok önemli mesafeler katettik."
Çemişgezek Belediye Başkanı Metin Levent Yıldız, AK Parti İl Başkanı Veli Suroğlu ve teşkilat üyeleri, Bakan Şimşek'e Çemişgezek ilçesine ait el dokuması kilim hediye etti. Futbolda Bölgesel Amatör Lig'de Tunceli'yi temsil eden Dersimspor'un yönetim kurulu üyesi Hasan Coşkun da, Şimşek'e Dersimspor forması ve atkısı armağan etti. Şimşek atkı ve formayla hatıra fotoğrafı çektirdi.
İftar yemeğinin ardından Şimşek, il merkezinde dolaşarak vatandaşlarla sohbet etti. Şimşek, daha sonra Esentepe Mahallesi’nde felçli Ali Kemal ve eşi Fadime Torun’a ait evi ziyaret ederek gıda yardımı yaptı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz