YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bakan Suat Kılıç Spor Basınıyla Buluştu

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, 2012 Londra Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları Değerlendirme ve 2016...

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, 2012 Londra Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları Değerlendirme ve 2016 Olimpiyat Planlama Toplantıları kapsamında spor basınıyla bir araya geldi.

Ataköy Olimpiyatevi'nde düzenlenen toplantı yaklaşık 3 saat sürdü. Toplantıya Bakan Suat Kılıç'ın müsteşar Basri Hakan Hakyemez, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Spor Genel Müdür Yardımcısı Tamer Taşpınar katıldı.

Olimpiyatlardan sonra kısa vadeli hedefin Mersin'de 2013 yılı haziran ayında yapılacak Akdeniz Oyunları olacağını ifade eden Bakan Suat Kılıç, "Akabinde 2016 Olimpiyatları hedefimiz olacak. Sonrasında inşallah İstanbul'da yapılması için geceli gündüzlü, canla başla çalışmakta olduğumuz 2020 Olimpiyatları hedefte olacak. Tabii o arada pek çok branşta dünya ölçeğinde organizasyonlara katılmaya ve ev sahipliği yapmaya devam edeceğiz.'Tüm paydaşlarımızı dinleyelim istedik. Söyleyecek sözü olan herkes sözünü bize söylesin. Bunları erken zamanda sizden alalım ki, 4 yıl boyunca eylem planlarımıza yansıtalım'' dedi.

Toplantılardan sonra bir yol haritasının çıkacağını ifade eden Bakan Kılıç, ''Sporda yeni bir sayfa, beyaz bir sayfa açmak gibi iddialı ve beylik söylemlerde bulunmak istemiyorum. Bunu yapmak yerine tüm aktörlerle paslaşarak, paylaşarak doğru adımları tespit etmeyi, iyi bir zamanlamayla o adımları atmayı önemsiyorum'' diye konuştu.

"TÜRKİYE DIŞINDA SPORU NAKİT OLARAK DESTEKLEYEN BAŞKA ÜLKE YOK"

Federasyon seçimleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Kılıç, "Bizim ilk defa icat ettiğimiz bir yöntem söz konusu değil. Ama paranın yüzde yüzünü devletten bekleyen bir yapının, delegenin yüzde 10'unu devletin oluşturmasına itiraz etmesini çok anlamlı bulmuyorum. Türkiye dışında dünyada sporu bu kadar nakit olarak destekleyen başka bir ülke yok. Federasyonlar içerisinde neredeyse bir ikisi dışında sponsor bulma çabası olan hiçbir federasyon yok. Herkes devletten gelecek para üzerine birtakım taahhütlerde bulunuyor. Tesisi devlet yapar. Görevi aldığımızda 'Federasyonlar müteahhitlik yapmasın. Antrenör, sporcu, antrenman, diyetisyen, kamp yeri, kamp disipliniyle uğraşsın' dedik. Bana göre federasyon seçimlerinde doğru model şu; Aday olmayı düşünen getirir imzaları Spor Genel Müdürlüğü'ne verir. Spor Genel Müdürlüğü de federasyona yazı gönderir. 'X şahıs başkan adayı olmuştur, getirdiği imzalar yeterli sayıya ulaşarak resmen aday olmaya hak kazanmıştır' der. Bir nevi aday olma mazbatası verir" şeklinde konuştu.

Federasyonların iyi antrenör, iyi sporcu bulmayı devletten beklediğinden şikayet eden Bakan Kılıç, ''Bir nevi 'Devlet her şeyi yaparsa sporda başarılı olacağız' anlayışı var. Kusura bakmayın hangi branşı gözünüzün önüne getirirseniz getirin, 4 yıl federasyon başkanlığı yapıp, bir Avrupa şampiyonluğu kazanamayan federasyonun üzerine sizin gitmeniz lazım. 30 yıllık bir federasyon başkanının kariyerinde 30 yıl boyunca olimpiyata bir sporcu götürmek var. Sizin buraları irdelemeniz lazım. Bunu bakan olarak ben söylediğimde adı 'seçime müdahale, özerkliğe müdahale' oluyor. Sizin de bu sürece çok katkılarınız olmalı. Şöyle bir durumdayız. Özerkleşmeyi yap, parayı ver, salonu, tesisi yap, malzemeyi bul organizasyonu getir. Dünyanın en pahalı organizasyonlarına dünya kadar isim hakkı öde. Bu kadar biz bunları getiriyorsak, sizin de federasyonlara 'Nedir senin branşında başarı?' diye sorabilmeniz lazım'' ifadelerini kullandı.

''İnşallah doğru adımları atıp, doğru neticeler alırız''

İstanbul'da yapılan 40. Dünya Satranç Olimpiyatı'na medyanın ilgi göstermemesinden yakınan Bakan Kılıç, ''O etkinliğin Türkiye'ye maliyeti 16-17 milyon lira. İmkan olsa yapmayacaktım, ertelemeye çalıştım, İstanbul'dan Antalya'ya kaydırmaya çalıştım. Organizasyon yüzde yüz devlet garantisi verilerek alınmış. Bin 500 tane insan geldi, satranç oynadı gitti. Ne yayınlayan bir televizyon, ne haberini yapan bir gazete var. 'Türkiye'de spor namına bir şey yok hepsini biz yapacağız' şeklinde bir iddia saçma bir iddia olur. Var ama sistem doğru kurgulanırsa, bir iki gerekli dokunuş yapılırsa katlanarak artacak'' dedi.

2011 yılında federasyonlara nakit yaptıkları desteğin 254 milyon lira olduğunu vurgulayan Suat Kılıç, "2012 yılında ise bütçe 300 milyon lira. Türkiye'nin artık malzeme konusunda eksiği yok. Hepinize teşekkür ediyorum. Önemli notlar aldık. Bu notlardan yararlanacağız. 8 sektörel toplantı gerçekleştirmiş olduk. İnşallah atılacak adımlar Türk sporuna faydalı olur. İnşallah doğru adımları atıp, doğru neticeler alırız" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler