Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yağışların azlığı ve bunun enerji sektörüne yansımasına ilişkin, “Kendi ayağımıza sıkmayalım. Bu kaynaklar Türkiye’nin, bu kaynaklar hepimizin. Vatandaşın kaynağını vatandaşımıza döndürmeye çalışıyoruz. İnşallah Mart ayındaki yağmurlar bizim öngörülerimizi biraz daha olumlu manaya çeker diye temenni ediyorum” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) yeni Başkanı Mustafa Yılmaz ve Kurul üyelerini kabul etti. Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Yıldız, bir gazetecinin, “Son günlerde yağışların azlığı daha çok su kullanımı ve kuraklık olarak da değerlendiriliyor ama bunun enerjiye yansıması da söz konusu olacak. Doğalgazdan elektrik üretiminin payının tekrar artmasına yönelik ilave çalışmalarınız var mı?” sorusuna, “Kış mevsimini geride bırakıyoruz ve geçen gün de basınla paylaştım, doğalgaz bir önceki yılın, daha önceki yılların kullanım itibariyle biraz altında kalmıştır. Hava şartlarının bulunduğu dereceler itibariyle tabiî ki kuraklığın yağış olmamasının, kar ve yağmurun şuana kadar istenilen oranda yağmamış olmasının enerji sektörüne olumsuz tesirleri olur. Bunu bütün açıklığıyla paylaşıyorum. Biz HES’lerden tükettiğimiz her 4 birim elektriğin bir tanesini HES’lerden elde ediyoruz. Eğer bu su miktarı azalırsa biz vatandaşımıza, ‘suyumuz az kaldı, o yüzden doğalgaz kullanmıyoruz’ diyemeyiz. Enerjisini sanayicimizin, vatandaşımızın enerjisini zamanında temin etmek açısından hangi enerji kaynağını bulmuşsak onunla yapmak durumundayız” şeklinde konuştu.
Doğalgaz tüketiminin yazın artabileceğini kaydeden Bakan Yıldız, “O yüzden biz şuanda gerek termik santrallerimizin, gerekse yerel kaynaklarımızın her zaman söylüyoruz. Şuanda gündemimizde olan güneşin, rüzgarın, HES’in ve jeotermal kaynaklarını, yerli kömür kaynaklarının her birisinin harekete geçirilmesi lazım. Her gün gazeteleri açtığımızda bir HES’in durdurulma kararına biz çevreyle beraber davranmış olmamıza rağmen, bir çevreyle alakalı haberin bir yatırımımızı engellediğini görüyoruz. Kendi ayağımıza sıkmayalım. Bu kaynaklar Türkiye’nin, bu kaynaklar hepimizin. Vatandaşın kaynağını vatandaşımıza döndürmeye çalışıyoruz. Biz, bize bir işin nasıl yapılacağını tarif edenler varsa onları dinleriz ama bir işin nasıl yapılmayacağını söyleyenler varsa işimize gücümüze bakarız. O yüzden yağmurun az yağması ve kuraklık riski enerji sektöründe istemediğimiz, temenni etmediğimiz şekilde doğalgazın daha fazla kullanılmasına yol açar. İnşallah Mart ayındaki yağmurlar bizim öngörülerimizi biraz daha olumlu manaya çeker diye temenni ediyorum” değerlendirmesini yaptı.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in akaryakıtta vergi yükünün nispeten yüksek olduğu, vergi tabanının genişletilmesi kapsamında bir indirim gelebileceğine yönelik açıklamalarını ve akaryakıt fiyatlarının nasıl etkileneceğinin sorulması üzerine Bakan Yıldız, şöyle konuştu:
“Sayın Maliye Bakanımızın yönetiminde onun başkanlığında yapılan çalışmada, bizlerde tabi ki taraf oluruz. Benzin ve özellikle motorinde. Bildiğiniz gibi 12 yıl kadar önce AK Parti hükümetlerinden önce bir benzin aldığınızda her 100 birimlik benzinin 70 birimlik kısmı vergiydi. Bugün ise 58 TL’lik kısmı vergidir. Yani oran olarak vergi dürülmüştür. Bu daha fazla düşürülebilir mi? Evet Maliye Bakanlığımız bu çalışmayı yapıyor. Aynen motorinde olduğu gibi, motorinde de biliyorsunuz 100 birimin içerisinde 65 birimlik kısmı vergiydi 12 yıl önce. Şuanda 50 TL’lik kısmı vergidir. Yani oran olarak düşmüştür. Daha fazla düşmesi sayın Maliye Bakanımızın da bahsettiği direkt vergilerin kayıt içiyle beraber daha fazla toplanmasına vesile olacaktır. Bunlar yapıldığı kadar dolaylı vergilerden kesintiler yapılabilir. Eğer vergiyle alakalı düşürülme çalışması varsa tabiî ki Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bunu destekleyecektir.”
Bakan Yıldız, Shell Turcas Kurumsal İletişim Müdürü Yankı Özkan Yıldırır’ın kayınpederi tarafından vurularak öldürülmesine ilişkin, basın mensuplarına taziyelerini sunarak, üzüldüğünü ifade etti.
(İHA)