HABER

Bakan Tüzmen'den Kıbrıs açıklaması

ANKARA (İHA) - Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, "Dış ticaret işlemleri bakımından 'Kıbrıs Rum Kesimi' yerine 'Kıbrıs' ifadesinin kullanılması 'Kıbrıs Rum Kesimi'nin tanınması anlamına gelmemektedir. Hükümetimizin 'Kıbrıs Rum Kesimi'ni tanımak gibi bir niyeti yoktur. Buradaki düzenleme tanıma olmaksızın ticaretin gerçekleştirilmesinin teknik şartlarını oluşturmaktan ibarettir. Kıbrıs'ta iki tarafı da tatmin edecek bir çözüm bulunana kadar bu politikamız değişmeyecektir" dedi.

DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan ile İstanbul bağımsız Milletvekili Emin Şirin'in soru önergesini yazılı olarak cevaplandıran Dış Ticaret'ten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, AB'nin 2004 yılının 5. ayında tamamlanan 5. genişlemesi ile 10 yeni ülkenin topluluk bölgesine dahil olduğunu hatırlatarak "Türkiye ile AT arasında Gümrük Birliğini tesis eden 1/95 sayılı AT-Türkiye Ortaklık Konsey Kararı, Gümrük birliğinin 'Gümrük Birliği, Gümrük Bölgesi'ni kapsayacağı; bu bağlamda Topluluk Gümrük Kodu'nu tesis eden 2913/92 sayılı Konsey Tüzüğü ve Türk Gümrük Kanunu uyarınca tanımlanan bölgeleri içereceğini hüküm altına almıştır" ifadelerine yer verdi.

Bu çerçevede 12.5.2004 tarihli ve 25460 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 'Türkiye ile Avrupa Topluluğu Arasında Oluşturulan Gümrük Birliğinin Uygulanmasına İlişkin Esaslar Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair 2004/7256 sayılı karar ile AT Gümrük Kanunu uyarınca Topluluk bölgesi içine dahil olan Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Macaristan, Slovenya, Litvanya, Letonya, Estonya, Malta için AT ile Türkiye arasında tesis edilen gümrük birliği hükümlerinin uygulanmasının Bakanlar Kurulu'nca kararlaştırıldığını hatırlatan Tüzmen, yine 2004 yılının 5. ayı itibariyle Topluluk Bölgesine dahil olan Güney Kıbrıs Rum Kesimi(GKRY)'nin ise Dışişleri Bakanlığının görüş ve talepleri doğrultusunda Kıbrıs konusunun siyasi belirsizliğinden dolayı 2004/7256 sayılı kararı kapsamında tutulduğuna dikkat çekti.

GÜNEY KIBRIS RUM YÖNETİMİ TANINMIYOR

"Ancak, Gümrük Birliği'nin ülkemiz tarafından GKRY dahil tüm yeni üyelere teşmil edilmesinin Ankara Anlaşmasından kaynaklanan yükümlülüğümüz olduğu ve bu konunun ülkemizin tam üyelik perspektifi önünde ciddi bir engel olabileceğini her vesile ile AB yetkilileri tarafından ifade edilmeye başlanmıştır" diyen Tüzmen, bu kapsamda ilgili tüm Bakanlıkların katılımıyla yapılan toplantılarla oluşturulan nihai görüşün, Dışişleri Bakanlığı'nın 22.9.2004 tarih ve 359 sayılı yazısı ile Gümrük Müsteşarlığına iletildiğini, bahse konu yazıda 1.5.2004 tarihi sonrasında vuku bulan gelişmelerin müteakiben yapılan siyasi değerlendirmeler sonucunda 'Kıbrıs' ifadesinin söz konusu karar kapsamına alınması suretiyle Türkiye'nin gümrük birliğinden kaynaklanan hukuki yükümlülüklerini yerine getirmesinin ve KKTC ile Türkiye'de halen yürürlükte bulunan özel ilişkiler ve buna dair mevzuatın işletilmesine devam edilmesinin uygun görüldüğü, bunun KKTC'ye yönelik izolasyonun kaldırılması çabalarına yardımcı olacağının mütalaa edildiği, bu uygulamanın da GKRK 'nin tanınması anlamına gelmeyeceğinin vurgulandığına dikkat çekti.

Tüzmen, yazılı açıklamasında, Dışişleri Bakanlığı'nın talimatı çerçevesinde ihdas edilen 30.9.2004 tarih ve 2004/7895 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca GKRY'nin 'Kıbrıs Cumhuriyeti' olarak değil, resmen tanıma anlamına gelmeyecek olan 'Kıbrıs' ifadesi ile Gümrük Birliğine dahil edildiğini hatırlattı.

HÜKÜMETİMİZİN 'KIBRIS RUM KESİMİ'Nİ TANIMAK GİBİ BİR NİYETİ YOK"

Kıbrıs Rum kesiminin ticarette tanımlandığı 600 sayılı kodun 'Kıbrıs Rum Kesimi' yerine geçmek üzere 'Kıbrıs' teriminin kullanılmasının ilgili bakanlar kurulu kararı uyarınca Gümrük Müsteşarlığınca yapıldığını ve bilgisayar ortamında yapılan işlemler bakımından sistemin otomatik olarak işlemeye başladığını kaydeden Tüzmen şöyle dedi:

"İhracatçı Birliklerin kullandığı ihracat-net bilgi sistemi Gümrük Müsteşarlığının Sistemi ile on-line olarak bağlı olduğundan, Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından ilave edilen işlem(genelge, sirküler, talimat vb.) yapılmıştır. 2. dış ticaret işlemleri bakımından 'Kıbrıs Rum Kesimi' yerine 'Kıbrıs' ifadesinin kullanılması 'Kıbrıs Rum Kesimi'nin tanınması anlamına gelmemektedir. Nitekim, bütün siyasi ve uluslararası temaslarımızda hükümetimiz tarafından 'Kıbrıs Rum Kesimi' ifadesi kullanılmaktadır. Uluslararası hukukta devletlerin tanınmasının şartları belirlenmiş olup, bir idareyi tanımlamak amacıyla coğrafi bir terimin kullanılması bu şartlar arasında yer almamaktadır. Hükümetimizin 'Kıbrıs Rum Kesimi'ni tanımak gibi bir niyeti yoktur. Buradaki düzenleme tanıma olmaksızın ticaretin gerçekleştirilmesinin teknik koşullarını yaratmaktan ibarettir. Kıbrıs'ta iki tarafı da tatmin edecek bir çözüm bulunana kadar bu politikamız değişmeyecektir"

En Çok Aranan Haberler