BURDUR (İHA) - Açılış ve incelemelerde bulunmak üzere Burdur'a gelen Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "Burdur iyi bir altyapıya sahip olmasına rağmen olması gereken yerde değildir" dedi.
Maliye Bakanı Unakıtan, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası'nın düzenlediği ödül törenine katıldı. Burdur Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda gerçekleşen ödül töreninde bir konuşma yapan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "Burdur iyi bir altyapıya sahip olmasına rağmen olması gereken yerde değildir. Dünyanın da Türkiye'nin de eski yerlerinde olmadığını, küreselleşmenin getirdiği ekonomik değişikliklerin yaşandığını ve yüzde 80-90'lı enflasyon rakamlarından tek rakamlı enflasyonlara inildiğini biliyoruz" ifadelerini kullandı.
Bakan Unkatan, faiz oranlarının da yüzde 13'lere çekildiğini, ancak bunun da normalleşme olarak kabul edilip, yeterli olmayacağını, kişi başına düşen gelir seviyesinin artırılması gerektiğini ifade etti. Unakıtan, AB'ye katılımın Türkiye için 50 yılın en büyük projesi olduğunu belirtti. Bir milletin en büyük dostunun kendisi olduğunu ifade eden Unakıtan, Türkiye'nin kendi kaynaklarıyla iyi yerlere gelebileceğini, bütçe açısından bazı Avrupa ülkelerinden daha iyi durumda olduğunu ve bütçe gelirinin 75 katrilyondan 160 katrilyona çıkarıldığını belirtti.
Tarım ve hayvancılık ürünlerinde KDV'nin yüzde 8'den yüzde 1'e indirilmesi talebinin gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığını kaydeden Unakıtan, bu alandaki KDV'nin zaten yüzde 18'den yüzde 8'e indirildiğini, Türkiye'nin geçen yıl 100 milyar YTL yatırım yaptığını belirtti. Bakan unakıtan, devletin süt fabrikasının olmaması gerektiğini, devletin eğitim ve sağlıkla uğraşması gerektiğini sözlerine ekledi.
Bakan Unakıtan, özel sektörün bu sahaya da artık girdiğini, Burdur'un eskisine göre artık hareketlendiğini, üniversiteye kavuşulduğunu, 2. Organize Sanayi Bölgesi'nin hizmete gireceğini kaydetti. Burdur'da sermaye sahipleri bulunduğunu belirten Unakıtan, fakat bu kişilerin yatırıma yönelmediğini ifade etti. Bakan Unakıtan, yabancılar gelip yatırım yapınca bizim sanayicilerimizin akıllarının başlarına geleceğini belirtti.
Günlük 700 ton süt üretiminin ve bundan elde edilen gelirin çok önemli olduğunu, büyük firmalara süt satmanın iyi olmakla birlikte süt işleme tesislerini, biraraya gelerek Burdurlular'ın da oluşturabileceğini belirten Bakan Unakıtan ayrıca, Burdur'un 5 yıldızlı bir otele ihtiyacı olduğunu belirtti. Kemal Unakıtan, konuşmasının ardından, en fazla istihdam sağlayan Junior Jeans ile en fazla ihracat yapan Portsan Mermer firmalarının temsilcilerine ödüllerini verdi.
Bakan Unakıtan daha sonra, Salı Pazarı'nın üzerinin 'Uzay Kafes' adı verilen yöntemle kapatılması projesinin temel atma törenine katıldı. Törende bir konuşma yapan Unakıtan, bakan olmadan önce de Burdur'a geldiğini, o gelişlerinde yanında ne valinin, ne de makam arabalarının bulunduğunu ama şimdi bakan olarak geldiğinde herkesin ilgi gösterip "hoşgeldiniz" dediğini espirili bir şekilde dile getirdi. Maliye Bakanı Unakıtan, "Burdurlular'ın Maliye Bakanı'na gösterdiği teveccühden zararlı çıkmayacaklarını, Burdurlular'ın her türlü hizmete layık olduğunu" ifade etti.
Bakan Unakıtan, 'Uzay Kafes'in temel atma töreninden sonra içme suyunun terfi istasyonuna intikali sebebiyle düzenlenen törene katıldı. Törende açılış kurdelesini kesen akan Unakıtan'ın vanayı açmasıyla birlikte içme suyunun terfi istasyonuna intikali başlamış oldu. Bakan Unakıtan, burada yaptığı konuşmada, "Isparta ile iyi geçinin, çünkü içme suyunu bile Isparta'dan alıyorsunuz. Isparta'da ben bu konuşmayı yapmam ama Burdur'da size söylüyorum. Bu çalışmada emeği geçen önceden görev yapmış belediye başkanlarının ve şimdiki belediye başkanın katkılarının olması çok güzel bir şey, hepinize hayırlı olsun" dedi.