HABER

Bakan ve milletvekillerine çağrı

ANKARA (İHA) - Memur-Sen ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Dr. Ahmet Aksu, Türkiye'de her yıl 100 bin kişinin sigaraya kurban edildiğini, önlem alınmazsa bu rakamın 10 yıl içerisinde 175 bine ulaşacağını bildirdi. Aksu, bakan ve milletvekillerine "Sigarayı bırakın topluma örnek olun" çağrısı yaptı.

31 Mayıs Dünya Sigara İçmeme Günü ile ilgili olarak yazılı açıklama yapan Dr. Ahmet Aksu, sigaranın neden olduğu ölümlerin terör ve iş kazaları başta olmak üzere tüm ölümlerden 5 katı daha fazla olduğunu vurgulayarak, sigara nedeniyle ilerleyen yıllarda salgınların görülmeye başlanacağı uyarısında bulundu.

Sigaranın nükleer savaş, açlık ve vebadan sonra insanlığı tehdit eden dördüncü tehlike olduğuna ve sigara içme yaşının 11'e kadar indiğine dikkat çeken Aksu, "Sigara dumanı, nikotine ek olarak 4 bin kadar sağlığa zararlı kimyasal maddeyi ihtiva ediyor. Sigara, bugün yasaklanan çeşitli kanserojen maddeler kadar, kanser riskine sebep oluyor. Son yıllarda Akciğer kanseri vakalarında patlama yaşandı. Kan kanserine yol açan bir madde olan benzen, sigara içilen evlerdeki havada yüzde 50 daha fazla bulunuyor. Sigara nedeniyle yeni doğan çocukların kas yapılarında sorunlar olmakta, çocuklar bronşit ve pnömoni gibi hastalıklara kolaylıkla yakalanmakta ve hastalıklara karşı dirençleri azalmaktadır. Yapılan araştırmalara göre sigara içme yaşı 11 kadar indi. İlköğretim okullarında sigara içen çocuklarımızın oranları hızla artıyor. Liselerde yüzde 50'ye varan oranlarda sigara kullanımı var. Önlem alınmazsa ne yazık ki gençliğimiz, çocuklarımız sigara terörüne kurban edilecek. Ülkemizde sigaraya harcanan 3 milyar doları sağlığa harcansaydı ülkemizde sağlık sorunu kalmazdı" dedi.

Kamunun yarısının sigara tiryakisi olduğuna dikkati çeken Aksu, bakanlar ve milletvekillerinin sigarayı bırakarak memurlara öncülük etmesini önerdi. Kamuyu sigara terörünün ele geçirdiğini ifade eden Aksu, şunları kaydetti:

"Yapılan araştırmalara göre kadın memurların yüzde 49'u, erkek memurların ise yüzde 51'i sigara kullanmakta yani kamunun yarısı sigara tiryakisi. Diğer yarısı da aynı ortamda çalıştıkları için pasif içici. Dolayısıyla kamuyu sigara terörü ele geçirmiş durumda. Kamu kurumlarından sigarayı temizlemeye en üstten başlamak gerekiyor. Dünya sigara içmeme gününde öncelikli olarak ülkeyi yönetenleri sigarayı bıraksınlar. Sigara kullanan bakanlar ve milletvekilleri sigara içmeyerek memurlarımıza öncü olsunlar. Vatandaşta çalışanlarda rahat etsin. Bizler Sağlık-Sen olarak sigara içen memurlarımızın, ücretsiz olarak düzenleyeceğimiz kampanyalarla sigarayı bırakmalarını sağlayacağız. İşe ilk olarak tepeden başlayacak, bakanlarımız ve milletvekillerimize yardım elimizi uzatarak onları sigaradan kurtaracağız."

En Çok Aranan Haberler