YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bakan Yazıcı: Gümrüklerde beşeri ilişkileri asgariye indireceğiz

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, gümrük kapılarında beşer ilişkisini asgariye indireceklerini söyledi. MÜSİAD Genel...

Bakan Yazıcı: Gümrüklerde beşeri ilişkileri asgariye indireceğiz

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, gümrük kapılarında beşer ilişkisini asgariye indireceklerini söyledi.
MÜSİAD Genel İdare Kurulu, Erzurum'da toplandı. 33 şube başkanı ve çok sayıda yerli ve yabancı işadamının katıldığı toplantının açılışında konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, gümrüklerde beşeri ilişkileri asgariye indireceklerini belirterek, rüşvetin önüne geçeceklerini ima etti. Gümrük kapılarında önemli iyileştirmeler gerçekleştirdiklerini vurgulayan Bakan Yazıcı, “Ama elbette ki hayat dinamik, gümrük kapılarında yapacaklarımız da bitmez ve bitmeyecek. İmkânlar ölçüsünde kapıları bir taraftan modernize edeceğiz, bir taraftan da görsellik olarak daha işlevsel hale getireceğiz. Bir taraftan da daha çok teknik araç ve gereci devreye sokmak suretiyle beşer ilişkisini asgariye indireceğiz. Bununla da neyi hedeflediğimizi hepiniz anlıyorsunuz.” dedi.
Toplantıda bir gazetecinin Suriye’nin ithalat ve ihracatla ilgili Türk mallarını yasakladığı şeklindeki soruya ise Bakan Yazıcı, “Her ülke kendi ülkesiyle alakalı ithalat ihracat rejimini belirler ve o alana ilişkin süreçlerde kararlar alır. Suriye ile 22 Eylül tarihi itibariyle ithalatına ilişkin bir bakanlar kurulu kararı çıkarmış. O kararla gümrük vergisi yüzde 5'ten fazla olan ithal ürünlerinin ithalatının izne tabi olduğuna ilişkin konu bu. Bunun istisnaları var. Gıda ürünleri et gibi ürünler bu kapsam dışında. Bu konuyu çok spesifik olarak takip eden kamu kuruluşu bizim Ekonomi Bakanlığımız. Yani dış ticaret bünyesinde bulunan. Dolayısıyla şuanda bu doğrultuda bir uygulama yok. Zaten bir takım STA ülkesi yani serbest ticaret anlaşması yapan ülkenin de itirazı olmuş. Konu bundan ibaret. Bizim gümrükteki uygulamalarımızla, Suriye'ye açılar kapılarda demin sözünü ettiğim karar doğrultusunda henüz herhangi bir uygulama söz konusu değil.” diye cevap verdi.
Konuşmasında 2012 yılında çok önemli iki kanunun yürürlüğe gireceğini hatırlatan Bakan Yazıcı, bunlardan bir tanesinin kısaca Hal Kanunu olarak adlandırılan Meyve ve Sebze Ticareti İle Arz ve Talep Derinliği Bulunan Bazı Ürünlerin Ticaretine İlişkin Kanun ile 6102 Sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu olduğunu vurguladı.

“HAL KANUNUYLA SEKTÖRE DÜZEN GELECEK”
Hal Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle Türkiye'de üretilen tüketime arz edilen bütün sebze ve meyvelerin toptancı hallerine bildirilmek zorunda kalınacağının altını çizen Yazıcı, “Ama bu ürünlerin pazarlaması toptancı hallerinin üzerinden yapılacak anlamında değil. Bildirecek ama satışını yapamayacak. Gene en önemli yeniliklerden bir tanesi 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle Hal Kayıt Sistemi devreye girecek. Bunların alıcıları, ticaretini yapanlar kimler. Üreticiler bu kayıt sistemi vasıtasıyla müşterisinin ürettiği ürünü nerede hangi fiyatta pazar bulduğunu görüp takip edebilecek. Özetle, meyve ve sebzenin üretimini yapan üreticinin hakkı korunmuş olacak. Bu meyvelerin iç sevkiyat dolayısıyla zayi oranları minimize edilecek. Devlet, hükümet meyve ve sebze potansiyeli ne, ülkenin bunu bilebilecek, bu ürünlerin pazarlandığı, ambalajlandığı kaplara onun niteliğini ihtiva edecek etiketler konacak. Tüketici de o etiketlerden o ürünün niteliklerine erişme, ona göre tercih yapıp yapmama konusunda takdir hakkını kullanacak. Sonuç olarak bu alanda yüzde 70 oranındaki kayıt dışılık sona erecek.” dedi.
Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girecek 6102 sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun da yıllardır gündemde olduğuna vurgu yapan Yazıcı, “Seçimden önce muhalefetin de pozitif yaklaşımıyla o kanun yüce Meclis’ten geçti kanunlaştı. Bu kanun ticari hayatımıza çok önemli yenilikler getirecek. Bu kanunun uygulamasıyla alakalı 20'yi aşkın ikincil düzenleme yani tüzük, genelge, yönetmelik şeklinde düzenleme yapılması gerekiyor. Bu çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunları fazla zaman kaybetmeden gerçekleştireceğiz.” ifadelerini kullandı.

“OKUL MALZEMESİ SATIŞLARIYLA İLGİLİ DENETİM YAPTIK”
Yakın zamanda özellikle eğitim öğretim yılının başlaması vesilesiyle okul malzemeleri satışlarıyla sınırlı ve Ankara, İstanbul, İzmir ve Antep pilot olmak suretiyle bir piyasa denetimi yaptıklarını belirten Yazıcı, “Çocuklarımızın kullanacakları çanta, defter, kalem, giysilerle ilgili onların laboratuvar tahlilleri yapıldı. Tüm raporlar bakanlığımıza ulaştı. Burada sadece memnuniyet duyduğum konulardan bir tanesi çocukların kullanacağı tekstille ilgili herhangi bir sorunla karşılaşmadık. Ama diğer alanlarla ilgili çok önemli sorunlar var. İlk uygulamamız, bir taraftan bu denetimi derinleştireceğiz, bir taraftan da bu tür ürünlerin ithaliyle ilgili fiziki kontrol ve teknik düzeyde laboratuvar kontrollerini çok daha sıkı olarak gerçekleştireceğiz. Çünkü sağlık her şeyin önünde.” ifadelerini kullandı.
Toplantının açılışında söz alan MÜSİAD Başkanı Ömer Cihat Vardan ise toplantıda gümrüklerle ilgili sorunların konuşulacağını vurgulayarak, hazırladıkları raporu Bakan Yazıcı'ya sundu.
MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı Mustafa Güvenli ise Bakan Yazıcı'dan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Bölge Müdürlüğü'nün Erzurum'a kurulmasını talep etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler